G DATA: Duitse security-expert publiceert Malware Rapport met top 25 doelwitten van aanvallen op internetbankieren

Volgens G DATA: is er elke 8,6 minuten een nieuw schadelijk computerprogramma. De experts van G DATA’s SecurityLab hebben 1,8 miljoen nieuwe computervirussen, -trojanen en andere -malware gevonden in de eerste helft van 2014.

Dat betekent dat er elke 8,6 minuten een nieuw schadelijk programma voor Windows pc’s en laptops op het internet opduikt. Het zijn vooral de programma’s waar snel veel geld mee te verdienen valt die in populariteit zijn toegenomen: adware en de malware waarmee online bankieren wordt gesaboteerd. De wereldwijde ontwikkeling van banktrojanen wekt zorgen bij beveiligingsexperts. De groei die in het begin van het jaar is waargenomen zal volgens hen in de tweede helft van het jaar doorzetten. De analyse van de waargenomen aanvallen stelde het SecurityLab in de gelegenheid om een top 25 van meest aangevallen doelwitten op te stellen. Helaas blijkt uit onderzoek dat banken wereldwijd onvoldoende doen om hun gebruikers te beschermen: 80% van de door de banken aanbevolen beveiligingsinstellingen zijn onvoldoende om een aanval van een banktrojaan af te slaan. Het Malware Rapport is nu hier te downloaden.

“In de eerste helft van 2014 werd een record aan banktrojanen waargenomen. Dit spoorde de onderzoekers aan om eens nauwkeurig te kijken naar de doelwitten van de aanvallen. Engelstalige landen zijn duidelijk favoriet bij de malware-schrijvers. Van de 25 meest aangevallen banken en financiële instellingen bevindt 48% zich in de Verenigde Staten,” vertelt Ralf Benzmüller, hoofd van het G DATA SecurityLab. “Banktrojanen zijn een erg lucratieve zaak en een vaste waarde in de ondergrondse economie. We verwachten dat de ontwikkeling in de rest van het jaar door zal gaan.” Een uitgebreide analyse van de gevonden banktrojanen is te vinden in het G DATA Malware Rapport.

G DATA vond in de eerste helft van 2014 precies 1.848.617 nieuwe malwaretypes. De experts verwachten dat het aantal van 3.38 miljoen nieuwe malwaretypes dat in 2013 werd gevonden in 2014 zal worden overschreden.

Adware populairder dan ooit

In de eerste helft van 2014 werd ook een opvallende toename van adware geconstateerd. Vergeleken bij 2012, zijn er nu 16 maal zoveel malwaretypes in deze categorie. Adware vormt nu 14% van alle nieuwe gevonden malware die een virushandtekening vereist. Deze Potentielly Unwanted Programs (PUPs) zijn formeel gesproken geen klassieke malware, maar wordt door de meeste gebruikers wel als zodanig ervaren. Eenmaal op het systeem, is het zeer lastig te verwijderen. Voor de verspreiders van deze adware is het een gemakkelijk karwei om de adware op computers geïnstalleerd te krijgen, en elke installatie levert geld op.

Vooruitzicht voor het einde van 2014

· Recordaantal nieuwe schadelijke programma’s: voor het einde van het jaar zal de 3,5 miljoenste nieuwe type malware van het jaar worden ontdekt.

· Adware zal aan populariteit blijven groeien: de adware-sector heeft zijn plaats ingenomen bij aanvallers en zijn malware zal ook de komende maanden vele gebruikers blijven teisteren met ongewenste reclame.

· Ontwikkeling van banktrojanen: banktrojanen zijn een luctratieve zaak binnen de cybercrime en steeds meer malwareschrijvers zullen zich hiermee bezig gaan houden.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom