Cybercrime: doe er iets aan vindt Nederland ICT

Nederland heeft alle ingrediënten in huis om de kansen van de digitale economie te benutten. Een belangrijke voorwaarde daarvoor is de bestrijding en aanpak van cybercrime. Uit het onderzoek blijkt dat klanten hogere prioriteit geven aan cyber security, maar kennis en budget blijven achter.

Branchevereniging Nederland ICT peilde in de stemming onder haar leden. Onder andere CEO’s, CFO’s en security-experts van grote en kleine ICT-bedrijven deden mee aan het onderzoek.

Cyber security belangrijk thema voor ICT-bedrijven, prioriteit bij klanten stijgt

Uit het onderzoek blijkt dat 95 procent van de ICT-bedrijven cyber security een belangrijk thema vindt voor hun bedrijf. Goede beveiliging is nodig voor vertrouwen in ICT. De helft van de bedrijven wil zich op cyber security onderscheiden van andere bedrijven. Ongeveer 90 procent van de ICT-bedrijven zegt dat klanten beveiliging hoger op de agenda plaatsen.

Kennisniveau bij gebruikers blijft achter

Hoewel cyber security hoger op de agenda van klanten komt, blijft het kennisniveau achter. ICT-bedrijven zien het kennisniveau over securityvraagstukken wel stijgen. In de praktijk blijkt echter dat klanten nog onvoldoende kennis van zaken hebben. Gevolg is dat klanten vaak de verkeerde eisen stellen en zich blindstaren op certificering. Bijna 50 procent van de ICT-bedrijven loopt hier tegenaan. ICT-bedrijven ervaren in de praktijk dat lang niet alle klanten in security willen investeren. Slechts 30 procent van de bedrijven merkt dat klanten voor security budget vrijmaken.

Overheid heeft een belangrijke voorlichtingstaak

ICT-bedrijven vinden het een taak voor de overheid om voorlichting over cyber security te geven en bedrijven en overheden van concrete handvatten te voorzien hoe digitaal veilig te worden. Eénderde van de ICT-bedrijven vindt het belangrijk dat het cyber security beleid meer rekening houdt met de digitale wereld van morgen, zoals het Internet of Things. Hiervoor kan kennis worden gebruikt van bedrijven binnen en buiten de ICT. De sector ziet graag dat cybercriminaliteit steviger wordt aangepakt. ICT-bedrijven zijn geen voorstander van een ‘terug-hack’ bevoegdheid van de overheid.

Een ruime meerderheid vindt cyber security niet primair de verantwoordelijkheid van de overheid. Ieder bedrijf of overheidsorganisatie dient zelf zijn beveiliging op orde te hebben. 9 op de 10 ondervraagden vindt dat ook het bestrijden van cybercrime alleen in samenwerking kan. Dat vraagt volgens de ICT-bedrijven wel actieve informatiedeling.

Belangrijkste bevindingen:

Cyber security is het nummer 1 thema bij ICT-bedrijven

Klanten zetten beveiliging vaker op de agenda, maar budget blijft achter

De overheid heeft een belangrijke voorlichtingstaak, beleid ook richten op ’digitale wereld ’ van morgen

Cybercriminaliteit is alleen te bestrijden door goede samenwerking tussenoverheid en bedrijfsleven-

Kennisniveau gebruikersorganisaties in private en publieke sector stijgt, maar schiet nog steeds tekort-

Focus klanten op certificeringen werkt averechts

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom