Docker: modieuze virtualisatie zonder virtual machine

Wie software wil draaien in de cloud moet daar een virtuele machine met een OS optuigen. Met Docker, een snel populair wordend open-source project hoeft dat niet meer en kan men apps draaien in een container, een afgesloten stukje, dat geen apart OS meer nodig heeft.

Docker brengt de eenvoud van installeren een mobiele app naar de cloud, maar maakt ook afschermen eenvoudiger, de app staat in een afgesloten stuk en is ook eenvoudiger naar andere dragers over te brengen. Er zijn wat twijfels aan de netwerk beveiliging van Dockers, maar daarvoor zijn ook weer oplossingen ontwikkeld.

Docker slaat aan, het komt uit de Linux sfeer, maar zelfs Microsoft, VMware, Google, Cisco en Red Hat doen mee in het optuigen van ‘ containers’ die gedocked worden. De (Linux) containers zijn niet zwaar en kunnen makkelijk geplaatst worden, waardoor apps installeren een stuk eenvoudiger wordt en en er maar één versie nodig is..

De Linux-containers draaien op wat binnen de Linux kernel, cgroups en namespaces beschikbaar is. Er zijn geen meerdere virtuele systemen meer nodig en dus ook geen hypervisor.. Docker werkt prima lokaal, binnen (virtuele) datacenteromgevingen en binnen de cloud.

Microsoft gaat nu ook native Docker-implemenatie binnen Windows Server en Azure bieden, waardoor gedistribueerde apps/systemen (containers) kunnen ontstaan die Windows en Linux componenten verenigen. Docker is ontwikkeld door Solomon Hykes
Ook Google biedt ondersteuning voor Docker in de App Engine, zodat Docker-containers in de Google cloud passen.

De Google tool Kubernetes bepaalt op welke node binnen een cluster de container het beste tot zijn recht komt door naar de inhoud van de container en de bestaande workload te kijken. Ook VMWare maker VMworld heeft met Docker een partnerschap gesloten om containerisatie binnen VMware-infrastructuur mogelijk te maken.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom