Windows 8: goedkoper overstappen

Gaat Windows 8 het kanaal, de ICT-industrie, Nokia en Microsoft redden? Een vraag die Microsoft natuurlijk positief beantwoordt en illustreert met prachtige cijfertjes die zouden aantonen dat Windows 8 het fantastisch doet. Dat is wel iets te doorzichtig want aan de andere kant is men wel erg toeschietelijk. Men zet wel een behoorlijk lage prijs neer en men gaat, o hemel, ook de Vista en XP-oudgedienden nog bedienen.

Die krijgen ook een upgrade aanbieding, en alles bij elkaar is Windows 8 voor de cosnument dus een veel goedkopere upgrade dan we eerder zagen.

De zakelijke klanten aarzelen nog, dat is wel duidelijk, maar Micrsoft ziet misschien in de consument de grootste markt. Windows 8 is eigenlijk een buiging naar de BYOD en de consument, die met touchscreen toch wel leuk uit de voeten kan. Alleen kun je je afvragen of die interesse hebben in een upgrade, hoogstens zal men Windows 8 devices gaan kopen omdat die leuke dingen bieden en vooral ook Office-compatibele toegang. Helaas blijkt dan in de Microsoft Surface, ook geen goedkoop dingetje met zo’n duur extra touch-overtrekje, en met Windows RT juist die softwarekant wat gebrekkig.

De introductie van Microsoft Windows 8 loopt volgens Microsoft zelf zeer voorspoedig, de lage overstapprijs van 60 euro voor een schijfje (toch wel handig als je ergens de komende tijd een andere PC of tablet gaat kopen) of 30 euro voor de online versie valt me mee, en via een omweg kun je ook voor 15 euro terecht (voor mensen die recentelijk een Windows 7 kochten, maar de controle op de leverdatum is niet 100%).

Wat meer soepelheid qua pricing, zou men toch wat water in de wijn moeten doen? Microsoft is, overigens net als Apple, toch wel de bakens wat aan het verzetten, de mooie dames die Office 365 proberen te slijten aan de corporate wereld zijn ook weer eens wat anders. En een tijdelijke winkel voor Windows 8 in de kalverstraat, een beetje Apple-me-too, maar toch een buiging naar het publiek. Het kanaal ziet men nog steeds niet echt zitten, of in ieder geval nog niet, het lijkt wel of men met de overgang naar online en consumenten hardware zoals de Surface de indirecte distributie niet helemaal serieus neemt. Qua promotie in het kanaal heeft Windows bijvoorbeeld wel pennen met W8 logo uitgedeeld, maar de brede golf support in de vorm van display materiaal zoals dat bij Windows 7 werd aangeboden, is er (nog) niet.

We zullen zien, Windows 8 is een spagaat, maar misschien pakt het goed uit en strijkt men de plooitjes glad, voorlopig is vooral het Kerstseizoen van belang om te zien of men in de mobiele hoek echt gaat doorbreken, of Nokia en de andere Windows 8 fabrikanten zoals HTC gaan scoren. Er zullen vast nog wel wat upgrades en updates nodig zijn, de startknop gaat volgens mij wel weer terugkomen, en op details is kritiek mogelijk. Herinstallatie bijvoorbeeld is te makkelijk, het kan met een paar klikken, de data blijven dan bewaard maar de applicaties gaat eraf. De functie “ververs mijn PC” is een gevaarlijk dingetje, anders dan bij de bekende herstelpunten moet je daarna applicaties herstellen.

De grote omschakeling

Wel wordt me steeds duidelijker, dat we over een paar jaar allemaal touchscreen schermen zullen hebben, zo’n ouderwets ding met een toetsenbord is niet alleen beperkt, voor veel apps en handige applicaties is even wijzen en wrijven toch wel erg makkelijk. En denk eens aan de ouderen, die een pad of tablet misschien te klein vinden, ze willen teksten lekker groot kunnen maken, en dan is een aanraakscherm misschien een echte stap vooruit voor de senior gebruikers. Windows 8 is een soort brug tussen verticaal en horizontaal computeren, beide manieren hebben hun voordelen, en het Windows 8 is ook maar een eerste poging om dat compromis werkbaar te maken.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom