Fiscalisering Software

Eind negentiende eeuw en begin twintigste eeuw ging de overheid diensten als electra, gas, openbaar vervoer, post en gezondheidszorg steeds meer zien als kerndiensten, die men niet aan de markt wilde overlaten. De privatisering en liberalisering einde twintigste eeuw draaide dat terug, maar nu begint de balans terug te gaan. Het is een interessante vraag of software (en internet-diensten) niet zo fundamenteel zijn, dat ze als kerntaak van de overheid gezien zouden kunnen worden en zelfs gefiscaliseerd zouden moten worden, dus dat iedere burger via de belasting betaald voor toegang tot internet, productiviteitssoftware etc. Dat lijkt een extreem idee, maar de ontwikkeling van open source gaat in zekere zin al die kant uit. Voor software die niet veel meer verandert (en wie gebruikt de nieuwste functies van Word allemaal?) en als er sprake is van verzadiging is dat politiek misschien een verre optie. Een belangrijk punt is daarbij, dat we steeds meer afhankelijk worden van internet en de computer, en als het echt mis gaat (bijvoorbeeld Windows zou op grote schaal kwetsbaar blijken en een brede cyberaanval zou plaatvinden) de overheid wat zal moeten doen. Er wordt al steeds meer gesteld, onlangs nog in rapporten aan de Nederlandse regering, dat bij serieuze cyberaanvallen fysiek geweld tegen de aanvallers acceptabel zou zijn. Hilary Clinton heeft al eerder soortgelijke uitspraken gedaan, bombarderen of fysiek aanvallen (raids) van bepaalde lokaties zou in dat beeld kunnen passen.

Altijd als de veiligheid op zo’n schaal in het geding komt, is er de optie dat dan maar onder overheidsgezag te brengen, en dan belasting-geld te gebruiken om dat te regelen. Grote rampen of aanvallen, en bijna iedere week zien we weer dat er door hacker-organisaties toch behoorlijk aanvallen worden uitgevoerd, en we weten niet of nauwelijks, in hoeverre overheden elkaar op die manier al bevechten, kunnen hier een omslagpunt in het denken naderbij brengen.

Het argument voor een vrije markt en concurrentie en daardoor voordeel voor de consument is altijd gebruikt om liberalisering en privatisering te verantwoorden, maar in de praktijk weten we ondertussen wel dat daarmee vaak nieuwe monopolies geschapen zijn, regulatie en toezicht ten spijt. Banken, operators, energiebedrijven, accountants, notarissen, de hebzucht wint het van de eerlijke concurrentie. Voor wat betreft software en ICT-diensten is innovatie natuurlijk het toverwoord, zonder concurrentie zou Intel misschien minder snel innoveren, zou Microsoft geen updates uitbrengen, of is het alternatief van de open source hier een weg.

Open Source software, met name Libre-Office (als opvolger van Open Office en nu onafhankelijk van Sun) is een belangrijke kracht in de ontwikkeling van software. Je zou kunnen stellen dat Libre-Office altijd een beetje achterloopt, maar dat dwingt Microsoft en anderen dan wel om toch te blijven ontwikkelen. Ook blijkt, dat bij open source projecten soms de samenwerking (op niet-commerciele basis) soms echte vernieuwingen en verbeteringen brengt, in programmeertalen bijvoorbeeld en Linux met alle aftakkingen is een mooi voorbeeld. Libre-Office is weer toe aan een nieuwe update, steeds worden verbeteringen doorgevoerd en met name oude brokken code vernieuwd. Voor de tekstverwerking in Libre-Office is populair en kwalitatief goed, sommige andere onderdelen zoals de quasi-powerpoint-applicatie is wat minder, vooral de bij jongeren populaire flitsende grapjes zijn in de echte Powerpoint wat makkelijk.

Open Source is in een aantal landen duidelijk aan het groeien, Zuid-Duitsland, Zwitserland en mediterrane landen hebben op allerlei niveaus projecten lopen. Ook in Nederland steekt de open source tendens hier en daar de kop op, soms als machtsmiddel om een betere deal van Microsoft te krijgen.


 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom