Microsoft XP: de grote migratie

Niet alleen MKB, ook de overheid heeft nog erg veel XP staan en slaat alarm. Veel gemeentes hebben bergen oude hardware staan, die niet mee kan met W7 of W8.1 In Engeland heeft de NHS geen geld voor vervanging en doet een beroep op Microsoft. Extra extended support zou 200$ per jaar kosten. Embedded XP blijft wel support krijgen.

Na meer dan tien jaar staakt Microsoft, nu onder leiding van Nadella, op 8 april 2014 de ondersteuning van Windows XP en Office 2003. Dus er komen van Microsoft geen updates, patches of fixes meer. Ook zal men en dat is de grote dreiging, geen beveiligingslekken meer dichten.

De onderliggende boodschap is dat computers met de XP software erop (nog een kleine 30% wereldwijd) snel onveiliger worden, ondanks de eventuele aanwezigheid van beveiligingssoftware. Die boodschap wordt door allerlei partijen in de markt leuk gebruikt om upgrades, nieuwe hardware of andere OS-opties te slijten. Het is voor de zakelijke en vooral de MKB-markt op dit moment de grote opsteker, zo wordt er nog wat verkocht. de oude XP systemen zijn vaak qua hardwrae niet meer geschikt voor 8.1 of Windows 7, overigesn een keuze die zakelijk nog zeer breed gemaakt wordt. menis voor een desktop systeem niet zo gecharmeerd van Windows 8, men wil een vertrouwde omgeving zonder touch-screen poespas en met een startscherm. Voor Microsoft, dat met 8.1 en de nieuwste versies daarvan zo haar best doet om die bezwaren weg te nemen, maar feitelijk de migratiestappen in Windows 8 onnodig gecompliceerd maakt, een lastige ontwikkeling. Microsoft zet leuk om, maar de nieuwe omzet komt uit tablets en Xboxen, de cloud diensten en Office 365 groeiten wel, maar eigenlijk te langzaam.

De XP-up dans is goed voor de industrie, en geeft meer push dan de stap van 7 naar 8, zeker voor het kanaal en de vakman die het moet hebben van vaak wat conservatiever klanten. Afgezien van wat kleinere beveiligings-specialisten, die wel een kans zien om speciaal voor oudere XP-systemen toch patches en extra security te gaan slijten, adviseert men breed om toch maar te upgraden. Voor wie toch z’n XP systeem wil behouden, bijvoorbeeld omdat er custom software op draait of spul dat niet compatibel is met latere Windows versies, wordt aangeraden het systeem dan maar van het internet los te koppelen en alleen stand alone te blijven gebruiken.

Bijvoorbeeld de beveiligingsexperts van G Data raden consumenten en zakelijke gebruikers dan ook met klem aan om afscheid te nemen van de ‘software-dinosaurussen’ en te kiezen voor één van de nieuwere versies van deze software.


Eddy Willems, beveiligingsexpert bij G Data, gaat in op de consequenties van het geen updates meer voor Windows XP te ontvangen?

“Als er na 8 april tot nog toe onbekende lekken worden gevonden in Windows XP en Office 2003, zullen deze niet meer worden gedicht. Dat betekent dat het systeem vanaf dat moment voor altijd toegankelijk is voor bepaalde malware. De experts van G Data verwachten dat er al zeer snel na 8 april gaten zullen worden gevonden en dat malware-schrijvers zich massaal op deze zwakheden zullen storten en dat er dus al heel snel heel veel malware zal zijn die ongehinderd deze systemen kan infecteren.”

Nu is die boodschap wel erg dreigend, in de praktijk kan de industrie zich natuurlijk niet veroorloven dat de achterblijvende XP systemen bijvoorbeeld botnet-slaves gaan worden. De meeste antivirus-leveranciers zorgen er voor dat hun oplossingen nog minimaal twee jaar compatibel blijven met Windows XP en dat ook consumentenoplossingen die voor april zullen worden gelanceerd (vaak al de generatie 2015) zullen nog compatibel zijn met Windows XP. Microsoft zelf, dat natuurlijk geen grote ramp wil, zal dit met Microsoft Security Essentials doen en virusupdates aan gebruikers leveren.


Om gebruikers in ieder geval zo goed mogelijk te beschermen tot zij zijn overgestapt naar Windows Vista (niet aan te raden) , 7, 8 of 8.1, blijven alle huidige beveiligingsoplossingen van G Data compatibel met Windows XP. Ook de zakelijke oplossingen die in februari uitkomen (Versie 13) en de consumentenoplossingen die in april zullen worden gelanceerd (Generatie 2015) zullen nog compatibel zijn met Windows XP

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom