Cloud software

Software als pakket, als iets wat je kocht en mocht gebruiken zolang je wilde, dat is uit de tijd aan het raken. We gaan het uit de cloud halen, en per gebruik of per abonnement betalen. Adobe stapt van z’n pakketmodel af, Microsoft probeert het, alle grote softwarebedrijven gaan dezelfde kant uit.

Per jaar, maand, gebruiksduur, datadebiet, seat, lokatie of gebruiker betalen, niks geen onbegrensde eigendom meer, abonnee moet je worden en betalen, tot in de eeuwigheid want heel slim codeert men de bestanden zo, dat je alleen met hun software nog toegang hebt. Het zat allemaal in de lucht, al jarenlang was Microsoft z’n grote klanten tot licentiehouders aan het omturnen, nu dus ook de eindgebruiker en MKB, met Office 365. Nu komt Windows 8.1 nog gratis, maar de volgende update gaat vast wat kosten. En o wee, ongelukkige met nog XP onder de Intel motorkap, als je niet gauw...... dan laten we wat nare virussen los!

Het is geen vriendelijke aanpak, niet voor de gebruiker, die nu software in z’n vaste maandelijkse kosten mee moet nemen, maar ook niet voor de retailers en dealers. Die staan qua software toch al lang buiten spel, soms zijn er wat leuke lokkertjes en bij de mobiele telefonie was er zelfs een echt verdienmodel voor wie abonnementen verkocht, maar dat is bij applicatiesoftware geen usance, de handel verdient er niks of nauwelijks aan.

De techniek staat niet stil en nieuwe methodes en processen kunnen enorme gevolgen hebben. Zaken als driedimensionaal printen (zie artikel in dit nummer) zijn niet alleen leuk voor modelbouwers, architecten en kunstenaars, de tandtechnicus gebruikt 3 printing ook voor het maken van gebitten. Als het stuksgewijs maken en personaliseren van klein spul, ik neem aan dat je geen auto of fiets uit je keukenprintertje haalt, eenmaal op gang komt is dat een verdere aanslag op de oude structuren. Al die winkels en logistieke systemen om producten op hun plek te krijgen zijn niet meer nodig. Daar hoef je geen science fiction schrijver voor te zijn, een heel andere maatschappij ontrolt zich. Zeker als ook ons voedsel, de consumables van onze huisgezinnen, op zo’n manier kan worden geproduceerd. Ik leef wel eens een paar weken op van dat astronauten afvalpoeder, dat schijnt alles te bevatten wat je nodig hebt, maar als ze dat nou een beetje leuk tot een appetijtelijk hapje weten te 3D printen, waarom niet. Eens per week of per maand een flinke zak met basisstoffen, de op jouw smaak aangepaste receptuur en draaien maar, buttondiners á la CAD-carte. Niet vers, dus wat extra vitamines, maar wel concurrentie voor de bakker en AH. Veel van de proliferatie in vakvulling is toch maar onzinnig zegt mijn keukenprinses, met wat bloem en meer of minder van dit of dat maakt ze heel die rij bakbedenksels zo na, van pannenkoeken tot taarten. En tegen die tijd is kok Jamie vast ook uit met wat leuke programmaatjes voor je keukenmeng-printermachine, downloaden en happen maar, misschien even door het dieetfilter halen dat de dokter je opstuurde, want die bloeddruk! Het klinkt allemaal koel en insensitief, maar wij zijn als mensen eigenlijk niet veel meer dan planten, die besloten hebben te gaan wandelen, wat aarde in onze buiken meenemen en om niet te veel te botsen wat meer zintuigen en een tikje zelfbewustzijn hebben ontwikkeld.


Omwentelingen dus, Internet was nog maar het begin, het startpunt voor misschien toch een nieuwe golf kleinschaligheid, zelfdoen, weer baas in eigen content, de tijd dat Hilversum je met een of twee kanalen haar programma’s opdrong is voorbij, overal altijd alles kan nu, al moet je wel accepteren dat Amazon, Google, Apple en Microsoft over je schouder wel even meelezen en meekijken. Maar we hebben duidelijk meer zeggenschap over informatie-consumptie dan een paar decennia geleden. Ook de markttoegang voor schrijvers en contentmakers, die ooit door uitgevers, studio’s, boekenclubs en televisieprogramma’s werd gedomineerd en stevig op slot zat, is eenvoudiger. Je kunt alles op YouTube kwijt, de Leonardo da Vinci’s van deze tijd hoeven niet meer bij een paus of rijke liefhebber aan te kloppen, alles in de cloud, alles vrij. Nu is het probleem dat het onderwijs en de samenleving als geheel niet echt inspeelt op die toch logisch te verwachten ontwikkelingen.

Ik herinner me nog dat toen de Openbare Bibliotheek in Amsterdam een paar jaar geleden opende met 27 km boek in het duurste hart van Amsterdam niemand mijn commentaar serieus nam. Ik merkte toen op, dat papieren boeken snel achterhaald zouden raken (in ieder geval voor uitleen) en men beter de zaak had kunnen beperken tot leessystemen, computerschermzalen en een systeem om boeken te up/downloaden (naar lezers met een sticky ter plekke of online), met wat automatische scanners en die 27 km boeken in de polder of in een krimpregio. Vijf jaar later is duidelijk, dat men dan flink wat hotelruimte, studentenkamers of expatriate appartementen in dat gebouw had kunnen proppen.

Dus wat gaan we nu doen, gaan we 3D printer opleidingen starten, designscholen beginnen en vmbo-leerlingen opleiden tot 3D printer operator? Dan doen we dus wat we altijd doen, achter de feiten aanlopen. Er stromen nu hordes game designers en interaction designers van scholen en opleidingen af, maar er is geen werk voor. De echte toppers zijn al veel verder en het stomme modellerwerk doen ze offshore voor minder. Net zoals we vijftien jaar geleden systeembeheerders klaarstoomden, maar hun functie ondertussen opdroogde door betere netwerktechniek. Dus waarom niet gewoon terug naar wat de basis is van flexibel in je carrière staan, namelijk goede basisvaardigheden, qua taal, rekenen en sociale aanpassing, maar ook qua praktische vaardigheden. Je fiets uit elkaar halen lijkt zo telefoonboek, maar is een heel goede manier om mechanische logica te leren. Maar ja, misschien ben ik ouderwets, te oud, want ik draai nog zelf nieuwe lampjes in, rommel wat met elektra, repareer grasmaaimachines die niet willen starten, in plaats van alles gewoon nieuw te kopen als het hapert.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom