De ergonomische valkuilen van Het Nieuwe Werken 

Een stapel boeken als laptopstatief en werken vanuit bed 

Van de Nederlandse werknemers heeft 23 procent geen vaste, eigen werkplek. Deze nomadic workers, voornamelijk uit de jongere generatie (18-24 jaar), werken op allerhande plekken en tijdstippen. Hierdoor komt het aannemen van een gezonde werkhouding vaak in de knel. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Ergonomie op de wijzigende Nederlandse werkplek’* van Fellowes, een leverancier van kantoorbenodigdheden. 

Het onderzoek van Fellowes toont aan dat in Nederland slechts 60 procent van de werknemers een eigen, persoonlijk werkstation heeft binnen het bedrijf. De rest heeft een thuiskantoor (17 procent) of is een nomadic worker (23 procent). Onder nomadic workers vallen mensen die een werkstation delen, een willekeurig werkstation gebruiken of helemaal geen vaste werkplek binnen het bedrijf hebben en op verschillende locaties werken. De meeste nomadic workers zijn volgens het onderzoek jongere werknemers tussen de 18 en 24 jaar (42 procent). 

Werken in bed of zelfs op de grond
Voor alle medewerkers zijn de meest gebruikte plekken om op een ad hoc basis te werken een bank (31 procent), aan de keukentafel (29 procent) of in bed (21 procent). Nomadic workers werken in veel niet-kantoorgerelateerde omgevingen zoals treinen (12 procent), hotels (12 procent), bussen (4 procent), cafés (2 procent) en zelfs op de grond (3 procent). De afgelopen 12 maanden heeft bijna een derde (29 procent) van de Nederlanders een alternatieve, voorlopige ondersteuning gebruikt om het zichzelf comfortabeler te maken. Een kussen om de polsen, rug of voeten te ondersteunen wordt het meest gebruikt (14 procent). 

Nomadic workers gebruiken over het algemeen meer geïmproviseerde items, zoals een laptoptas of doos als voetensteun of een stapel boeken als laptopstatief. Johan FM Molenbroek, Associate Professor Applied Ergonomics bij TUDelft, zegt: ’Veel van mijn studenten, maar ook de groepen jonge medewerkers waar wij onderzoek naar doen, zijn van ’s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat ‘connected’, waar ze ook zijn. Door gebruik van de laptop is er veel vrijheid van werkplek en werkhouding, waar velen de consequenties niet van realiseren. Te lang en te vaak in een verkeerde houding zitten zal vaak tot lichamelijke klachten leiden. Tijd en aandacht, maar vooral goede informatie en kennis over de juiste werkhouding, eventueel met de juiste ergonomische hulpmiddelen is dus juist nu belangrijk.’ 

Jongeren waarderen betrokken werkgever
Binnen Europa zijn bedrijven verplicht een werkplekbeoordeling uit te voeren: toch heeft slechts 36 procent van de Nederlanders er één gehad. Ondanks dat het aantal nomadic workers een aanzienlijk deel uitmaakt van de beroepsbevolking (23 procent) krijgt maar 7 procent van deze groep een werkplekbeoordeling. Van de jongere werknemers, de grootste groep binnen de nomadic workers, zegt 51 procent dat ze trots zouden zijn om voor een bedrijf te werken dat het welzijn van werknemers serieus neemt en daar naar handelt. 

58 procent last door computergebruik
Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld 6,7 uur per dag zittend doorbrengen achter een computer, laptop of tablet. Het is zo dat achter een computer, laptop of tablet zitten voor zo’n lange periode verre van gezond is, aangezien 58 procent van de medewerkers de afgelopen drie jaar last had van kwalen die hier een rechtstreeks gevolg van zijn. Het onderzoek toont aan dat mensen die op een ad hoc basis op meer plaatsen werken vaker last hebben van computergerelateerde kwalen.  

Risico-analyse van de werkplek
Om het werkgevers gemakkelijker te maken zich aan de richtlijnen te houden en om werknemers te helpen bij het aanvragen van een risico-analyse, heeft Fellowes een speciale website, Professor Ergo, ingericht. Hier kunnen direct risico-analyses van de werkplek gemaakt worden door medewerkers en kunnen werkgevers tips en tricks voor een ergonomisch ingerichte werkplek vinden. Zie ook www.ergo.fellowes.com. 

Tele-Health en e-Zorg in connected home: Dieptedossier 

Eminent zet de volgende stap in betaalbare domotica 

Eminent e-Domotica brengt het e-Centre 2 uit. Het e-Centre 2 is het hart van een home automation systeem. De gebruiker regelt zelf zijn of haar veiligheid, comfort en energiebesparing. De consument stelt zelf verlichtingsscenario`s in en communiceert met domotica-accessoires. Op die manier regelt men veiligheid, comfort en energiebesparing via de vier functies van e-Domotica van Eminent, namelijk apparaten en verlichting schakelen, woningbewaking via draadloos alarmsysteem, monitoring van woning via videobewaking en energiebesparing via beperking van sluipverbruik en bewustwording van energieverbruik  

Home automation groeit langzaam uit de hoek van beveiliging en lichten aan/uit doen, het smart home is een duidelijk marketing perspectief voor de grote spelers in CE. Dat zijn niet alleen de fabrikanten van A/V spul, ook telecom operators als Verizon en ook Microsoft kijken naar deze markt. Met name de accepattie en implementatie van ipv6 maakt deze markt steeds interessanter en breder, de smart home, smrt tv en smart appliance markt ligt nu wijd open, en de CE en ICT bedrijven zien hier brood in. 

Microsoft trekt zich, hier opvallend in het bredere beeld, terug uit de smart meter markt, na aanvankelijk toch wat actieve pogingen deze markt te penetreren. Men heeft al langer slimme energiemeters, die op afstand kunnen worden uitgelezen, niet bepaald een consumentenproduct, maar een aanzet tot hele smart home systemen. Sinds midden 2010 was er al de Microsoft Hohm die samen met een PowerCost Monitor het energiegebruik regelt en optimaliseert. Ook electriciteitsgigant GE heeft al een smart-grid home-monitoring system, dat informatie terugspeelt naar de centrale en apparatuur kan in/uitschakelen, ook koppelbaar aan een laadsysteem voor een electrische auto. Die opladen in de daluren en liefst op afstand aan te sturen kan in de toekomst een belangrijke energiebesparing gaan opleveren. En zelfs Google doet mee, met het Powermeter systeem en experimenteert met smart-grid communicatie in de VS. 

Home en zorg 

Wat is de toekomst van de computer en dan naar de gebruiker toe, ofwel wat doen we met nog meer rekenkracht, connectiviteit en informatie-toegang. Wat is het nut van nog meer grafische kwaliteit en dan voorbij de waan van de dag. zoals 3D. Tekent zich een nieuwe generatie devices af, die veel persoonlijker ons te dienste staan als het gaat om toegang tot al dat informatiemoois. Context-aware devices is een van de nieuwe begrippen. 

Context-aware devices 

Naast de techniek, die zoals gebruikelijk is bij de chipsmaker iedere keer weer sneller, mooier en kleiner is, liet Intel ook andere dingen zien. Met name het hele idee van apparaten, die reageren op gebruikersgedrag, dat is een interessante ontwikkeling met een brede horizon. Het gaat om apparaatjes, die op basis van eerder gedrag of signalen als de manier waarop iemand het vasthoudt, de toetsen gebruikt of in reactie op de locatie van het ding, anders gaan werken. 

In feite gaat location based servcies al in die richting, maar als je daar de persoonlijke voorkeuren van de gebruiker op loslaat, dat kan de reiziger bijvoorbeeld in een bepaalde omgeving niet alle restaurants vinden, maar alleen die welke passen bij z’n smaak. 

Intel liet, wel op de laatste dag van het IDF developersforum 2010, zien hoe men een apparaat zoals een tablet of een afstandsbedienen kan “leren” om de specifieke gebruiker te herkennen, z’n gedrag op te slaan en te interpreteren  en dan te reageren op een manier, die past bij die gebruiker. In plaats van dat de gebruiker vooraf zijn voorkeuren invoert via een toetsenbord of touch-screen, leert het apparaat tijdens en door het gebruik wat de voorkeuren van de gebruiker zijn; Context-aware computing noemt Intel dat. De context wordt afgeleid uit signalen van sensoren op of aan het apparaat,, de GPS informatie, camera’s die de omgeving interpreteren, en data uit de eigen gegevens zoals de agenda, plus wat persoonlijke gegevens die men wel invoert zoals voorkeuren. Men demonstreerde dat aan de hand van een soort vakantie-tablet, de Personal Vacation Assistant (PVA) waarmee een bezoeker in een stad gerichte tips krijgen van de PVA, alles op basis van wat de PVA inschat aan interessegebieden van de gebruiker. 

Een andere toepassing van deze techniek is een afstandsbedieneing, die aanvoelt welke gebruiker, met z’n eigen voorkeuren voor kanaalkeuze, geluidskwaliteit, favoriete websites en dergelijke, het ding in de hand houdt, want dat doen we allemaal op een iets andere manier. 

Ego-engine 

Heel langzaam zien we dus dat apparatuur niet alleen context-sensitief wordt, maar ook zelflerend personality-sensitief. Er ontstaat het beeld van een ego-engine in computers, CE-apparatuur en handheld devices die de aanpassing aan de opgegeven of gesignaleerde voorkeuren van de gebruiker verzorgt. Dat is iets wat al dertig jaar geleden als een van de hoofdfuncties van toekomstige computers werd beschreven, maar nog niet uit de verf is gekomen. Personalisatie, context-aware en zelflerend zijn de kernbegrippen, die het hele gebruik van elektronica indrngend zullen veranderen, is de boodschap. 

Connected Home, smart house, domotica en home bus oplossingen interessant voor retailer 

Assortimentsverbreding, en dan liefst met artikelen die installatie, service en deskundig advies vereisen, daar moet de vakhandel het van hebben. Men kan kijken naar mobiel en dat is zeker een interessant terrein, maar ook in de verdere integratie van functies in en rond het huis liggen enorme kansen. Men spreekt al decennia over domotica, maar pas nu is er, met de verbreiding van WiFi draadloze LAN´s, een infrastructuur die pijnloos werkt en gebruikt kan worden voor nieuwe functies. 

De convergentie van PC en televisie is goed op gang, de huiskamermonitor kan nu vaak ook internet/beelden en video laten zien, de mediaserver deed z´n intreden en entertainment en productiviteit kregen eenzelfde hardware basis, een snelle server, NAS of mediacenter PC, die alles kan verwerken en distribueren. In het bedrijfsleven spreekt men graag over unified communications, eerste spraak en data aan elkaar, maar op huis/niveau is ook van alles aan de hand. De ICT/retailer, die hier oog voor heeft, ziet hele sectoren binnen bereik komen, die willen aanknopen bij de basis/infrastructuur op ICT gebied in huis. 

Er worden producten gelanceerd die niet alleen de lijnen tussen TV en PC doen vervagen, het scherm wordt een universele interface voor zakelijk, privé, gezins en administratieve zaken, maar ook voor allerlei communicatievormen zoals Skype en beeldtelefonie. Het scherm is de portier, het stuurt content van zowel externe bronnen als TV zenders en internet als de internet data op de PC aan, in het huisarchief op de NAS/server of mediaserver, met touch screen functies als makkelijke interface in bijvoorbeedl de keuken. Maar de volgende stap in de convergentie van alle informatiestromen in en rond het huis is ook al duidelijk, het smart home. 

Na het connected home, waar PC, de TV en het internet samenkwamne, gaan nu functies als monitoring, beveiliging, brandalarm, en contentebheer in beeld komen, met via IPv6 ook al uitzicht op het kopplen en beheren van bruingoed, verwarming, witgoed en beveiliging. 


De schermen zijn dan slechts een deel van het Smart Home, er komen veel andere sensors-actors en bedieningsmodi bij, een temperatuurmeter, brandmelder, maar ook medische monitoring verbreden de functionaliteit. Telefoneren, media delen, foto’s weergeven, veiligheid binnenshuis, sociale media, camera’s, toegangscontrolesysteem, wellness en e-health, het wordt allemaal aan elkaar gekoopeld en daarmee een onderdeel van het Smart House of Connected Home. 

WiFi 

Het locale netwerk in de vorm van een WiFi router is vrijwel ongemerkt heel veel huizen binnengewandeld. Bij een abonnement voor internet kwam het vanzelf mee, want de providers wilden dat gedoe met kabels en installatieprobelemen voorkomen en WiFi als LAN-oplossing was, na wat aanloopproblemen, een pijnloze oplossing. Natuurlijk, nu iedereen WiFI heeft is de band al snel vol, moet men naar een N-router en soms wat experimenteren met kanalen, maar de gebruiker is gewend geraakt aan overal in huis internet. Voor wie toch de veiligheid van kabelverbindingen prefereert zijn ook daar ontwikkelingen, steeds sneller ethernet in Gigasnelheid, de home bus en HomePlug connectiviteit door tranmissie via het electriciteitsnet, de combinatie van LAN en spanningsdrager voor moeilijk bereikbare plaatsen voor bv. bewakingscamera´s. Power over Ethernet van bijvoorbeeld Digitus gebruikt dan de  Ethernet kabel om 12, 24 of 48 volt voeding te geven aan b.v. beveiligingscamera’s of andere devices met een IP-adres. Makkelijk, want de twisted-pair verbinding is eenvoudiger dan 220 V aanleggen. Ook weer een product dat de reseller mogelijkheden biedt voor oplossingen in bijv. de security sfeer en dat met extra installatie-mogelijkheden.  

Trends 

Alles aan elkaar is een breed begrip, maar op onderdelen zien we dat bijvoorbeeld de entertainment functies het aloude bruingoed op een nieuwe manier bij elkaar brengt. De oude tuners, versterkers en boxen zijn achterhaald, men wil Dolby 5.1 en de HD kwaliteit die men met de DVD en BluRay dragers nu ervaart. Maar het connected home brengt de signalen ook naar alle plekken in huis, overal toegang tot de content, tot in het kleinste kamertje. Bill Gates mocht daar in allerlei keynote speeches graag over filosoferen, maar een PC op iedere WC is geen vreemd concept meer, als is het eerder een touchscreen met audio, gekoppeld aan het mediacenter of de homeserver.  Multi/room entertainment, en dat omvat ook gaming en dan kan de huistelefoon ook net zo goed geïntegreerd worden als VoIP device of DECT, er zijn al diverse total/communication boxen op de markt gebracht, o.m. door AVM-Fritz. Daarmee is de integratie van telefoon, televisie en al dan niet draadloos  internet relatief eenvoudig. 

Domotica - home control 

Het robot huis, de electronische butler, over domotica wordt al jaren gesproken, we zijn er via SciFi films en boeken aan gewend, maar de huisrobot is nog niet echt boven het niveau van Sony´s electrohondjes gekomen. Op home/control gebied is er wel veel gebeurd, de aloude Honeywell thermostaat is nu een mini/computer, op afstand te bedienen en met meer functies en opties. Er zijn massás systemen om licht en andere functies zoals airco via X10, IR of andere draadloze signalen te schakelen Men is zich meer bewust van energiekosten, besparingen op dat gebied zijn er vele, maar als dat allemaal gekoopeld kan worden wordt dat nog effectiever. Een spraarschakelaar bij de voordeur, die alleen maar de hoogst noodzakelijk apparatuur ingeschakeld houdt is nog een uitzondering, maar kan veel energie besparen. 

Zo raakt alles geleidelijk meer verbonden, op afstand bedienbaar en zal zeker de overgang naar bredere adresserbaarheid door IPv6 ook daar een versnelling gaan brengen. 

E/health en telemedicin 

Het patiëntendossier is er stilletjes gekomen, onze vingerafdrukken zittenineen databank, maar de echte revolutie komt wanneer e/health, gezondheidszorg en medische monitoring via internet echt vorm gaat krijgen. Voor bepaalde aandoeningen, suikerproblemen, bloeddruk en hartritme/monitoring zijn er al functionerende systemen, maar dat is pas het begin. Het zal niet lang meer duren of een meer volledige scanning en e/diagnose gaat er komen. Eerts nog via een soort automatische units in ziekenhuizen en gezondheidscentra, dan in bejaardenhuizen, maar uiteindelijk krijgen we allemaal een e/health monitor in huis. Even je hand erin of een sensor over je lijf en hup, de internetdokter stuurt al een recept af. Digitale gezondheidszorg en wellness, voor de groeiende groep relatief rijke ouderen zijn groeisectoren, daar is geen twijfel aan. De eerste stappen zijn relatief simpele en bijvoorbeeld met Skype of camera´s en andere sensors met een IP-adres ook nu al te realiseren.  

Smart Energy 

Een digitale electriciteirsmeter is een eerste stap, maar er valt veel te besparen in en om huis. Groen is wat dat betreft een modetrend, maar gaat verder dan wat spaarlampen indraaien / die erg ongezond zijn, dat vergat de overheid even. We worden ons nu bewust wordt van de enorme verliezen in en om het huis door apparatuur die aan blijft staan, transformators die steeds een beetje stroom blijven verbuiken, al die ladertjes, ongebruikte lampen, TV´s en PC´s in ruststand die maar aan blijven staan. Smart Energy is zeker ook een trend in dit opzicht, dat begint met slimme schakelboxen, maar uiteindelijk zal het gaan om vrij complexe systemen die stroomgebruikende apparaten in de gaten houden. 

Gezondheid 

Een defibrillator bij de electronicawinkel, dat is geen toekomstmuziek meer, maar het signaal dat gezondheid ook in de CE-retail een factor wordt. Dat nu naast electronische weegschalen, dildo’s, massagers en sport-electronica ook serieuze medische apparatuur z’n weg vindt naar de consument past bij de hele trend van e-medical, tele-health, en e-zorg. Met de baby boomers en hun wens naar zelfverzorging als marktdoel opent zich een brede markt voor gezondheidsproducten, waarbij ook de ICT steeds meer een rol speelt. Nieuwe sensortechnologie, de integratie van sensorsignalen in operating systemen, meer mobiele datatechniek, draadloze netwerken in en om huis en energiezuiniger apparatuur helpen daarbij. 

Wel is duidelijk dat ook de grote ICT-spelers zoals Intel te maken hebben met een zekere verzadiging in de klassieke ICT-toepassingen en begerig kijken naar een markt, waar veel geld in omgaat en zich met name ene brede consumentemarkt opent. Op dit moment gaat het vaak nog om institutionele kopers en zorgverleners in proefprojecten rond diabetes, hartklachten en conditie, waar enorme besparingen mogelijk zijn. Preventieve of vroeg-diagnostische technieken kunnen miljarden besparen aan opnamekosten, medicijnen en behandeling, maar voor de consument telt vooral de gezondheid, men wil meer zekerheid, controle en monitoring. Dat heeft ook duidelijke privacy aspecten, al die medische gegevens in de cyberspace, dat kan ook wel eens mis gaan, maar de trend is onmiskenbaar. E-Zorg en E-medical komt langzaam naar de consument toe. 

De tijd dat de dokter op de fiets langskwam en de kraamverzorgster een Solex had zijn wel voorbij. Gezondheidszorg en zorg in het algemeen is meegegaan met de tijd, computers en internet zijn voor administratieve taken nuttig, helpen voor referenties en worden procesmatig natuurlijk gebruikt voor medische onderzoeken, scans etc. het contact met de patiënt loopt ook vaak al via email, afspraken worden elektronische gemaakt, maar er kan veel meer. Tele-health wordt gezien als een belangrijke groeisector, er worden veel producten en diensten voor ontwikkeld. Ook de overheid ziet het als een belangrijke ontwikkeling en wil bijvoorbeeld via het Electronische Patiënten Dossie (EDP) de zorg-gegevens van iedere Nederlander toegankelijk maken voor de zorgverlener. Dat men daarbij op weerstanden stuit bewijst vooral, dat de cliënt of patiënt anno 2009 een stuk mondiger is geworden. 

Motivatie 

Door overheid en medische autoriteiten, maar natuurlijk ook door de bedirjven die met tele-medicien te maken hebben, wordt vooral opgegeven over de kostenbesparingen. Tijdig signaleren van dreigende hartaanvallen of andere medische crises zou behandelen goedkoper en effecteiever maken. De prijs is wel een verlies van vrijheid, fysiek vanwege allerlei sensors of apparaatjes aan en rond je lijf, psychologisch vanwege afhankelijkheid. Nu al voelen mensne zic zonder mobiele telefoon onveiliger, met wil graag altijd verbonden zijn met hulpdiensten, familie etc. Dat lijkt heel positief, maar betekent wel dat we min of meer verslaafd zijn aan die technologie. 

Kwaliteit 

Een belangrijke factor bij dit soort toepassingen is de kwaliteit. De hardware dient betrouwbaar te werken, maar ook de communicatie kan misgaan en de software moet ook voldoen aan hoge kwaliteitseisen en vooral beschermd zijn tegen kwaadwillend misbruik. Standaardisatie en compatibiliteit van tele-health is daarom erg belangrijk, maar ook een tweesnijdend zwaard, voor wat betreft de privacy. 

Doelgroepen 

Op dit moment ziet men tele-medicine nog voornamelijk als een hulpmiddel of monitoring systeem voor chronisch zieke of gehandicapte mensen. Het gaat om vrij dure systemen en vaak experimenteert men nog met de juiste instellingen en effecten. Op den duur zal echter door het inbouwen van sensors en de koppeling van allerlei sensorsignalen naar de PC, mobiele telefoon of direct anar het internet dit een veel bredere optie worden. Natuurlijk zit daar een zeker traject in, ouderen hebben meer behoefte aan monitoring dan jongeren, maar het zit er in, dat we uiteindelijk allemaal een soort koppeling krijgen van onze biologische functies en misschien zelfs hersenactiviteit naar centrale systemen, big brother via een chip in het hoofd is geen arre droom meer. Dat idee beangstigt velen, men vreest een verlies aan vrijheid, de zogenaamde extra veiligheid die nu wordt bereikt door identificatieplicht, controles en vastlegging van allerlei gegevens blijkt namelijk nauwelijks te helepn om bijvoorbeeld terorisme tegen te gaan, maar ledit wel tot psychische stress. 

EPD 

Dat zo’n dossier digitaal toegankelijk is en daarmee mogelijk in verkeerde handen (verzkeraars, werkgevers, justitie) komt heeft beroering gewekt, bijna een half miljoen nederlanders hebben bezwaar gemaakt, maar de overheid zet dit toch door, ook al blijkt steeds weer dat er lekken zitten in het systeem en men het weer moet uitstellen. 

Private initiatieven voor een EPD zijn er wel, in andere landen zijn er initiatieven als LifeSensor, een file met medische gegevens die men zelf kan invoeren en bijhouden en indien gewenst kan openbaren aan de dokter etc. 

Brede samenwerking 

Een aantal grote bedrijven ziet wel in, dat tele-health een echte groeisector kan worden. Intel (met een eigen Digital Health Group) en GE (home appliances) hebben al een samenwerkingsverband om meer ICT toepassingen te ontwikkelen in deze sfeer en gaan daar honderden miljoenen in investeren.. 

Tele-Health in de praktijk: domotica, zusteroproep 

Avaya en distributeur Telepage leveren het SeCom IP BWW systeem. Deze zorgoplossing is geschikt voor IP-communicatie en is eenvoudig aan te sluiten op de internetverbinding, waarna zorgverlener en patiënt via het datanetwerk kunnen communiceren. De oplossing biedt uitgebreide mogelijkheden voor telemedicine, domotica, zusteroproep en zorgregistratie en vergroot de veiligheid van bewoners en cliënten van zorginstellingen en efficiëntie van zorgprocessen. Bovendien resulteert de communicatie via IP in lagere kosten. 

Avaya SeCom IP BWW past in het bestaande aanbod van zorgoplossingen van Avaya en Telepage. Doordat de oplossing IP-communicatie ondersteunt, is niet langer een analoge telefoonlijn nodig om een communicatieverbinding tussen zorginstelling en cliënt op te zetten. SeCom IP BWW is eenvoudig in te zetten op iedere locatie die is verbonden met het datanetwerk van een zorginstelling. De oplossing is geschikt voor kleine en grote instellingen voor intra- en extramurale zorg. 

SeCom IP BWW ondersteunt ook uiteenlopende domotica-toepassingen. Zo is het mogelijk om de oplossing zo in te stellen dat deze het licht op de gang aanstuurt als een bewoner bijvoorbeeld ’s nachts naar het toilet moet. Als de oplossing na een bepaalde tijd geen signaal heeft opgevangen dat de bewoner terug in bed is, ontvangt een verpleegkundige automatisch een bericht. Uiteraard ondersteunt de oplossing ook alle conventionele mogelijkheden voor zusteroproep en biedt ook mogelijkheden voor zorgregistratie. Door middel van een eenvoudige handeling worden duur en aard van de zorgwerkzaamheden centraal geregistreerd. Doordat de oplossing gegevens via het netwerk direct centraal opslaat,  raken er geen gegevens verloren en zijn er geen extra kosten voor datacommunicatie. 

“Binnen de zorgsector is steeds meer behoefte aan schaalbare en eenvoudig in te zetten zorgapparatuur voor domotica, zusteroproep en zorgregistratie”, zegt Chris de Jongh, Managing Director van Avaya. “Met SeCom IP BWW komen Avaya en Telepage tegemoet aan deze vraag. De oplossing is ook geschikt voor toekomstige functionaliteit. Zo is het mogelijk om via het IP-netwerk spreekuren met artsen op te zetten via videocommunicatie. Dit zorgt voor een sterk toegenomen zorgefficiëntie. Dankzij zijn gebruiksgemak en schaalbaarheid is SeCom IP BWW geschikt voor zowel kleine als grote zorginstellingen.” 

Ouderen en protected living 

Moderne technieken maken het mogelijk, dat ouderen ne hulpbehoevenden langer zelfstandig kunnen wonen. Supported of protected living communities zijn dan ook in opkomst. Het probleem daarbij is dat remote monitoring van allerlei functies snel een onpersoonlijk karakter kan krijgen, de machien neemt de zorgtaken van de mens over, allemaal vanege de efficientie en kostenbesparing bij vermindering van risiso’s, maar is verzorging door robots iets waar we op moeten hopen? 

Tele-communities 

De telefoonkring, waarbij ouderen of hulpbehoevenden elkaar regelmatig bellen zijn vrij bekend, maar ondertussen zijn er ook dergelijke groepen op het internet en via chatmedia. Er ontstaan ook echte cyber-communities, die alleen via internet contact hebben. Dat is geen nieuwe trend, de Well in California was een van de eerste social communities, maar in het kader van de zorg is het wel een belangrijk fenomeen. patientengroepen, mensen die olijden aan een bepaalde ziekte, er kunnen allerlei groepen ontstaan die elkaar helpen door informatie uitwisseling, maar ook door monitoring. 

Sport 

Gezondheid en beweging en dus ook allerlei sporten worden steeds meer verweven met Internet en datavastlegging op openbare of besloten sites. In Duitsland bijvoorbeeld is er de Datenbank Nationalmannschaften (ICW/DFB), waarop wedstrijd en trainingsgegevens van sportploegen staan. 

Software 

Speciale gezondheidssoftware is vooralsnog beperkt tot het opslaan van gegevens, werken met vragenlijsten en diagnostische software, terwijl natuurlijk door medici en onderzoekers allerlei systemen gebruikt worden om bijvoorbeeld foto’s en scans te analyseren. 

Voor de gewone burger is software, die meer doet dan informatie-uitwisseling, nog beperkt tot wat mindspelletjes en sport-applicaties op bijvoorbeeld de Nintendo Wii. Er was in de 80-jaren een hele generatie zogenaamde Mindware (Island group) met onder meer psychologische analyses van Timothy Leary en interactieve psychotherapeutische diallog (Elise), maar dat is goeddeels verdwenen. 

Er zijn wel degelijk toepassingen van ICT, die direct als medische behandelingen kunnen worden ingezte, zoals met biofeedback en brainmachines, die werken met licht- en geluidseffecten die de stemming beïnvloeden en voor meer ontspanning kunnen zorgen. Heart-Math is een van de systemen die wat verder gaan en duidelijk een therapeutische aanpak beogen. 

Hardware 

Op dit moment zijn de meeste systemen nog custom, experimenteel of gebasserd op speciale interfaces en sensors. Langzamerhand zullen we meer standaard interfaces gaan zien, zoals de remote van de Wii, die ook gebruikt kunnen worden voor e-Zorg en tele-medicine via standaard platforms zoals game-consoles , laptops, netbooks etc. 

Remote 

De remote afstandsbediening, die toch al op de bank ligt en nu ook wel voor spelletjes en internet-sturing gebruikt wordt speelt bij veel Tele-Health een belangrijke rol. Als sturingsmiddel voor websites, maar ook als alarm en om allerlei applicaties aan te sturen. De Wii remote is een goed voorbeeld hoe men ook bewegingen en sport-toepassingen kan ontwikkelen. Ook andere devices, zoals de controller van de Wii en andere spelcomputers, kunnen dienen als user-interface of om apparaten te bsturen. Er zijn al grasmaaiers, die je zo op afstand kunt besturen (University of Denmark RoboCluster; deCasmobot). Ook de iPhone en mobiele handsets met Bluetooth of WiFi zijn te gebruiken als interface, sensors en alarm. 

Sensors en telemedicine 

Op afstand meten wat de bloedsuikerspiegel is, de hartslag of een alarmsignaal genereren bij afwijkingen is al een praktische toepassing van “telemedicine”. Voor dergelijke medische toepassingen zijn sensors essentieel, ze zorgen dat gegevens, die meestal analoog als spanningsverschillen worden opgenomen, worden opgepikt en eventueel omgezet in digitale signalen of datareeksen voor de computer. Dat kunnen hartslag, temperatuur, zuurgraad, suikerspiegel of andere medische gegevens zijn, maar natuurlijk ook omgevingsfactoren als de vochtigheidsgraad. Die gegevens kunnen real-time worden opgenomen, dus continu bijgehouden of met intervallen, of ook wanneer nodig doordat bijvoorbeeld een andere sensor dat aangeeft. De verwerking van de sensor data kan ter plekke zijn, dus dan is er rekenkracht nodig, of via een verbinding (internet, telefoon, speciaal datanet, remote (zie boven)) worden overgeseind en elders verwerkt. 

Brainwave-sturing BCI 

Een speciale vorm van sensors en besturingsdevices zijn brainwave-sensors, de Brain-Computer Interface BCI. Daarbij worden via wat electrodes de electrische impulsen die de hersenen genereren als een soort EEG oppikken omgezet in digitale signalen en dan omgezte in beelden of datastromen. Die kunnen weer gebruikt worden voor besturingsdoelienden. een bekend voorbeeld hiervan is dat bij hele snelle militaire vliegtuigen met grote G-krachten de piloot zijn toestel op zo’n manier nog kan besturen als de handen niet meer kunnen bewegen. Dat werkt via SSVEP ofwel steady state visual evoked potentials. Er zijn toepassingen in de splesfeer ontwikkeld, dit soort technologie wordt gebruikt voor wat men neuro-feedback noemt, en voor het manoevreren in virtual reality omgevingen op de computer. 

Men kan ook via een oogbewegingssensor volgen waar iemand naar kijkt en dat gebruiken als sturing voor software. Voor gehandicapten is dat een manier om met de computer en omvorming van de signalen te sturen en te communiceren. 

Kansen voor de retail. 

De ICT vakman heeft al veel kennis in huis, heeft z´n klanten geholpen met WiFI, Skype en soms ook al met de synchronisatie van b.v. mobiele devices, dus is ook een aanspreekpunt voor klanten die denken over betere beveiliging, meer integratie van content, overzetten van bestaande content op de medisserver of homeserver etc. Er komen ook steeds meer diensten, zoals backup op afstand, maar ook bewakingsdiensten via IP-internet. 

Hier moet de vakhandel zich nadrukkelijk profileren, in de winkel demonstratie/units kunnen laten zien en actief bestaande klanten benaderen. Het zijn aanvalspunten, enterhaken naar de klant toe. Energiebesparing, veiligheid, comfort, dat zijn de begrippen waar de consument gevoelig voor is en voor wil betalen. De oudere, die via skype z´n kleinkind kan horen en zien let niet op een paar tientjes, z´n leven wordt er rijker door en dat telt.