Dealer Info archief

1998

 1. 24 december »
 2. 4 december »
 3. 20 november »
 4. 30 oktober »
 5. 16 oktober »
 6. 25 september »
 7. 11 september »
 8. 14 augustus »
 9. 17 juli »
 10. 19 juni »
 11. 25 mei »
 12. 24 april »
 13. 10 april »
 14. 20 maart »
 15. 6 maart »
 16. 28 februari »
 17. 6 februari »
 18. 9 januari »
Dealer Info archief

jaargang 8, nummer 4, 1998

6 maart, 1998

ATI wil concurreren met Diamond en Matrox

Multifunctionele All-in-Wonder Pro voor retailverkoop

Het Canadese ATI technologies levert haar grafische kaarten met name aan OEM's. Het aandeel in het retailkanaal is een stuk kleiner dan dat van bijvoorbeeld Diamond en Matrox. Op het Europese hoofdkantoor is besloten dat daar verandering in moet komen. In Nederland wil ATI de zichtbaarheid in het retailkanaal vergroten in samenwerking met distributeur Ropatech.
ATI Technologies bestaat sinds 1985. Voor een leverancier van grafische kaarten is dat een relatief lange periode. Wereldwijd biedt ATI werk aan ruim 1000 mensen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Ontario. Daar en op twee locaties in de VS onderzoekt ATI de mogelijkheden de grafische prestaties verder op te voeren. De productie vindt grotendeels plaats in het Verre Oosten. In Europa zijn kantoren gevestigd in Ierland, Engeland, Frankrijk en Duitsland. Het laatste is het Europese hoofdkantoor waar de strategie voor Europa wordt uitgestippeld.
Grafische versnellers
ATI is bekend van 2D en 3D grafische versnellers waarin de Canadezen een marktaandeel hebben van 15%. Nummer een is S3 dat goed is voor 50% van de grafische versnellers. Andere belangrijke spelers zijn Cirrus Logic en Trident met ieder 9% marktaandeel. Het marktaandeel met 3D versnellers ligt voor ATI op 28%, S3 haalt hiermee een aandeel van 46%. De vermaarde Voodoo-chip van 3Dfx is goed voor slechts 2% van de markt.
In tegenstelling tot bijvoorbeeld S3 levert ATI haar grafische chips niet aan andere fabrikanten voor gebruik op hun kaarten. De Voodoo chip, waar speciaal spellen voor worden geschreven, is terug te vinden op kaarten van onder meer Diamond, Hercules en Miro. De grafische chips van ATI zijn echter niet uitsluitend te vinden op hun eigen grafische kaarten. Wereldwijd zijn er contacten met OEM's die de chips vaak gebruiken op hun eigen moederborden. De lijst met fabrikanten is zeer respectabel. De grootste vijf PC fabrikanten, Compaq, IBM, HP, Dell en Packard-Bell NEC, maken allemaal voor een of meerdere modellen gebruik van de grafische componenten van ATI. In Europa gebruiken onder meer Tulip, Vobis en Siemens Nixdorf chips van ATI.
Productaanbod
ATI heeft drie verschillende grafische chips, de VT-A4, de 3D Rage en de 3D Rage Pro. De laatste twee zijn leverbaar in een uitvoering voor PCI en AGP, de VT-A4 is alleen leverbaar voor PCI.
Het meest geavanceerde van het drietal is de 3D Rage Pro. In de chip zijn de versnellers voor 2D en 3D, voor video en het afspelen van DVD gečntegreerd. Daarmee onderscheidt de 3D Rage Pro zich van de chips van de meeste andere fabrikanten. Die bieden ofwel een oplossing waarvoor twee kaarten nodig zijn of een oplossing die gebruikt maakt van verschillende chips voor 2D en 3D versnelling. De alternatieven zijn meestal duurder dan de oplossing met enkele chip die ATI kan aanbieden.
Voor elk van de chips heeft ATI een grafische kaart in het assortiment. De VT-A4 is terug te vinden in de Video Boost, de 3D Rage in de 3D Charger en de 3D Rage Pro in de Xpert. De VideoBoost is een eenvoudige grafische kaart die voor dealers rond ü70,- kost. De 3D Charger is een slag duurder en heeft inkoopprijzen die afhankelijk van de uitvoering liggen tussen fl.80,- en fl.120,-. ATI ziet de 3D Charger als een instap 3D kaart. De kaart kan worden geleverd met 2 MB of 4 MB EDO RAM en ondersteunt resoluties tot 1280 bij 1024 pixels met een verversingsfrequentie van 75 MHz. De 3D Charger heeft een TV uitgang als optie.
Voor het betere grafische werk heeft ATI de Xpert in het assortiment. De Xpert is het paradepaardje van ATI dat moet concurreren met kaarten als de Diamond Monster en Matrox Millennium. De kaart is behalve met de 3D Rage Pro chip ook uitgerust met een `3D setup engine' die de grafische prestaties aanzienlijk vergroot. In de 3D WinBench die is opgesteld door Ziff Davis steken de 3D prestaties van kaarten die zijn voorzien van een `3D setup engine' schril af tegen die zonder `3D setup engine'. De kaart is leverbaar met 4 MB EDO RAM of 4 MB of 8 MB SGRAM. ATI blijft vasthouden aan SGRAM en kiest niet zoals bijvoorbeeld Matrox in het geval van de Millennium voor WRAM dat betere prestaties kan leveren. De reden daarvoor is heel simpel. Samsung is de enige fabrikant die WRAM levert en de toekomstplannen van Samsung beloven volgens ATI weinig goeds voor WRAM. Een tweede reden is dat de voordelen van WRAM pas echt gaan tellen bij resoluties met 1024 bij 768 pixels of meer. Als een videokaart is voorzien van 4 MB aan geheugen kan de resolutie niet groter zijn dan 800 bij 600 pixels en vervalt het voordeel van WRAM. Ten derde is de maximale frequentie van WRAM 67 MHz. SGRAM kan nu al overweg met 100 MHz en zal binnenkort ook 125 MHz aankunnen.
De Xperts die zijn voorzien van SGRAM zijn leverbaar als Xpert@Work en Xpert@Play. Beide types kunnen DVD en MPEG-2 weergeven. Het verschil in hardware is de TV uitgang van de Xpert@Play. Bij de Xpert@Play bundelt ATI ook extra software. De Xpert met EDO RAM is alleen te koop voor systeem integrators, de Xpert@Work en Xpert@Play variČren afhankelijk van de hoeveelheid geheugen en de busaansluiting van fl.254,- tot fl.404,-.
All-in-Wonder Pro
De 3D Rage Pro is ook terug te vinden in de All-in-Wonder Pro. Deze kaart is sinds kort verkrijgbaar op de Nederlandse markt. De All-in-Wonder Pro heeft dezelfde grafische functies als de Xpert@Play, maar beschikt daarnaast over een TV-tuner, een videodecoder, teletekstontvanger en framebuffer. Dankzij al deze opties functioneert de kaart behalve als 2D en 3D versneller ook als TV. Het is zelfs mogelijk de kaart te gebruiken voor eenvoudige beeldbewerking. ATI levert bij de kaart namelijk een uitgebreide set kabels voor in- en output van beeld en geluid en software om AVI-filmpjes om te zetten naar MPEG-1. Op de CeBIT zal ATI een variant van de All-in-Wonder Pro demonstreren die is uitgerust met MPEG-2 decoder. Met deze decoder is de All-in-Wonder Pro in staat DVD signalen om te zetten in MPEG-2 video in uitzendkwaliteit. De kaart kan DVD weergeven met 30 beelden per seconde. De kaarten die zijn verkocht zonder gečntegreerde MPEG-2 decoder, kunnen worden uitgebreid met een module met dezelfde functionaliteit. Die module wordt dan aangesloten op het ATI Multimedia Channel (AMC). Het AMC is een extra aansluitsleuf die ATI op alle kaarten aanbrengt. Ook OEM's die chips van ATI gebruiken rusten hun moederborden vaak met AMC uit. Op het AMC kan behalve de genoemde MPEG-2 decoder ook een (losse) TV-Tuner of Video Capture kaart worden aangesloten.
De inkoopprijzen van de All-in-Wonder Pro beginnen bij fl.405,- voor de OEM-versie en lopen tot zo'n fl.600,- voor de retailversie met 8MB SGRAM en AGP.
Marketing en distributie
ATI heeft, net als Diamond en Matrox heeft geen eigen kantoor in Nederland. In tegenstelling tot Diamond en Matrox adverteert ATI niet in de meestgelezen computerbladen, Computer!Totaal en PCM. Diamond profileert zich op deze markt duidelijk dankzij de inspanningen van distributeur Hastec en ziet het resultaat daarvan terug in de verkopen.
In Nederland heeft ATI vier distributeurs, Computer 2000, ICP, McDOS en Ropatech. Ook de Nederlandse vestiging van het Belgische Personal Upgrade kan de kaarten van ATI leveren. Het Nijmeegse McDOS is van die vier voor ATI de grootste omzetmaker. Bij het versterken van de aanwezigheid en de verkopen van ATI in het retailkanaal heeft ATI gekozen vooral met Ropatech uit Ridderkerk zaken te doen. ATI valt bij Ropatech onder de verantwoordelijkheid van Eric van Ingen. `De omzet is er wel bij ATI, maar het schort aan bekendheid. Als je vraagt naar de naamsbekendheid onder eindgebruikers dan scoort Diamond daar 80% terwijl ATI blijft steken op 10%.' Het wordt hoog tijd dat daar verandering in komt, aldus Van Ingen. `ATI is de enige fabrikant die zowel de grafische chip als de kaart helemaal zelf produceert. Vandaar dat er bij ATI nooit sprake is van problemen met drivers.' Ropatech denkt door gericht de All-in-Wonder Pro en Xpert@play onder de aandacht van zowel dealers als eindgebruikers te krijgen de vraag te kunnen stimuleren. Dealers hoeven volgens Van Ingen niet bang te zijn dat de marges op de kaarten onder druk komen te staan als de populariteit van ATI in retail toeneemt. De angst die sommige dealers daarvoor hebben is wat hem betreft ongegrond. Die angst lijkt echter niet helemaal uit het niets gegrepen. Wederverkopers zijn bijvoorbeeld vrij om zelf de consumentenprijs van een kaart vast te stellen. Als nu een keten besluit om genoegen te nemen met minder marge en gokt op een hoge omloopsnelheid, dan dreigen de marges toch te worden uitgehold.

ATI Technologies,
http://www.atitech.ca;
Ropatech, 0180-462055,
fax 0180-4122273,
evaningen@ropatech.com O.B.

© Dealer Info

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom