Dealer Info archief

1998

 1. 24 december »
 2. 4 december »
 3. 20 november »
 4. 30 oktober »
 5. 16 oktober »
 6. 25 september »
 7. 11 september »
 8. 14 augustus »
 9. 17 juli »
 10. 19 juni »
 11. 25 mei »
 12. 24 april »
 13. 10 april »
 14. 20 maart »
 15. 6 maart »
 16. 28 februari »
 17. 6 februari »
 18. 9 januari »
Dealer Info archief

jaargang 8, nummer 4, 1998

6 maart, 1998

Branchevreemde artikelen

Detectie & registratie-, bewakings-, regel- en meetapparatuur

Tot voor kort werd de sectie externe interfacing bij de PC een beetje stiefmoederlijk behandeld. Het waarnemen van inbrekers, het bewaken van processen of de kinderkamer, het besturen van een home-bus of het registreren van telefoongesprekken werd afgedaan als hobby-gedoe. Iets voor freaks die weer eens wat leuk konden spelen. In de VS is er een snelle groeimarkt ontstaan betreffende het waarnemen, besturen, detecteren & registreren en bewaking door de PC. Een niet zo branche-vreemde tak die ook voor de Nederlandse detaillist van belang kan zijn.
Vroeg
Al vroeg in het bestaan van de thuis-computer werd interfacing voor meet & regeltechniek toegepast. Wij herinneren ons nog MSX-computers voor het besturen van treintjes, de huiselijke verlichting en een soort weerstations. Destijds afgedaan als `spielerei' voor hobby-isten. Ook de al 10 jaar geleden home-bus, een besturingsbus voor huishoudelijke en AV-apparatuur, maakte weinig opgang. Daar lijkt nu verandering in te komen. Dit dankzij allerlei leuke insteekkaartjes voor bewakings- & registratiedoeleinden, de USB-bus, integratie voor videoconferencing over Internet en consumenten elektronica met de optie tot seriČle aansturing.
We beginnen met de al verkrijgbare waakhond & videoconferencing-optie met als praktijkvoorbeeld de PC Snoop-kit.
Bewaking & detectie
De computer is van huis uit goed in het registreren en verwerken van binnenkomende signalen. Met de juiste sensor en interface kan de PC beeld, geluid, hitte, vocht en andere signalen detecteren. Een treffend voorbeeld is PC Snoop, de `Personal Surveillance & Video Message recorder' van Darim. Het gaat hierbij om een combinatie van een videocapture-kaart met mini-CCD-camera, detectie, logbook- en Internetsoftware voor videoconferencing. Na installatie kunt u in het menu van de screensaver kiezen uit de instellingen security, secretary en watchdog.
 • Security. De PC doet, met een leeg scherm, of hij dood is en begint onmiddellijk met registeren als een (door de gebruiker ingestelde) bewegingsgrens wordt overschreden. Om de opgenomen bewakingsbeelden snel te kunnen bekijken is er een speciale security-logboek browser-module in de software opgenomen. Met deze bladeraar van videobeelden kunt u de gecomprimeerde .PIX-bestanden snel doornemen en desgewenst naar een .AVI-film- of bitmap-bestand wegschrijven. Voor observatiedoeleinden zijn er veel opnamen nodig. Die vreten ruimte op de harde schijf tenzij de videodata worden gecomprimeerd. Standaard staat de compressie bij PC Snoop op Intel Indeo(R) Video R3.2. Bij de beeldkwaliteit is er keuze uit half-PAL tot vol Y/C PAL. De mate van samenpersen verandert met de opgegeven beeldkwaliteit.
 • Secretary, de elektronische secretaresse. De optie werkt samen met de geluidskaart in de computer. In feite gaat het hierbij om een soort video-antwoordmachine. Neemt PC Snoop een beweging waar van bijvoorbeeld een bezoeker, dan wordt een vooraf opgenomen boodschap afgespeeld. Naar keuze kunnen combinaties van video (AVI of MPEG) en audio (WAV, MIDI of MPEG) automatisch worden afgespeeld. Fabrikant Darim noemt dit de uitgaande boodschap. Net als bij een antwoordapparaat kan de bezoeker ook een bericht achterlaten. PC Snoop verzoekt deze persoon om op een toets te drukken en neemt vervolgens de boodschap in beeld en geluid (AVI) op.
 • Watchdog. De waakhondfunctie gaat een stap verder dan de security-modus. Deze functie van PC Snoop maakt het mogelijk om een mediabestand direct, nadat er een beweging of verandering in de omgeving van de PC Snoop PC heeft plaatsgevonden, af te spelen. Zo valt een inbreker te vergasten op een blaffende hond, politiesirene etc. Ondertussen neemt de videocamera de gebeurtenissen onverstoorbaar op. Behalve afschrikwekkend kan de waakhond natuurlijk ook gebruikt worden om vertrouwde rustgevende videobeelden aan kinderen of huisdieren te laten zien en een bezoeker de weg te wijzen. PC Snoop is te koop voor circa fl.650,- exclusief BTW.
 • Telefoonbus
  In het verleden zijn een aantal experimenten met PC-telefooncentrales thuis jammerlijk mislukt. Daarbij ging het doorgaans om de uitbreiding van de geluidskaart met een automatische nummerkiezer en een antwoordapparaat. Er bleek van consumentenzijde echter weinig belangstelling voor te bestaan. Met de komst van de USB-bus, Windows'98 en goedkoop telefoneren over Internet breken betere tijden aan. Te verwachten valt dat het besturen van telefoon en fax-apparatuur per USB-bus snel ingeburgerd zal raken. Hetzelfde valt te zeggen over razend snel telefoonverkeer, al of niet met videobeelden, per ADSL-modem over Internet.
  De PC kan daarbij dienst doen als automatische belcentrale vanuit het onboard telefoonboek, als automatisch antwoord-apparaat, eventueel met voice-mail, als registratiesysteem voor inkomende en uitgaande gesprekken en als station voor videoconferencing. Behalve de PC-hard en -software ligt hier voor de dealer ook nog een leuke markt voor additionele handheld-telefoonunits, microfoontjes, CCD-cameraatjes en fax/scanapparatuur.
  Home-bus
  In de VS slaat het home-bus-idee, het besturen van huishoudelijke apparaten met de PC, redelijk tot goed aan. De belangstelling voor het besturen van huishoud-elektronica komt vanuit meerdere hoeken. Voor de hand ligt natuurlijk het automatisch aan/uitschakelen van de verlichting en verwarming. Dat is met de juiste interface en software echt een fluitje van een cent. De gebruiker stelt de gewenste parameters in, de PC doet de rest. Daarvoor zijn er al diverse systemen op de markt, bijvoorbeeld een systeem dat wordt geleverd door Marmitek. Deze firma levert een set die bestaat uit een soort schakelklokken die kunnen worden geprogrammeerd met de PC. De besturing geschiedt vervolgens automatisch, vanuit de PC of met een (meegeleverde) afstandsbediening.
  Een logische stap verder is het integreren van baby-foon- en andere surveillance-functies in dit systeem. Een microfoon (ook draadloos met RF-verbinding) of camera is heel goedkoop en zo geplaatst. Een stap verder gaat het besturen van consumentenelektronica zoals AV-apparatuur, (vaat-)wasmachines of droogtrommels. Softwarematig aansturen is geen probleem. Moeilijker is het totstandbrengen van de juiste seriČle, USB- of FireWire verbinding. Die zijn naar verwachting binnen een jaar op grote schaal voorhanden.
  Marktkansen
  Gemak dient de mens. Vanuit deze opvatting is er voor toepassingen als PC Snoop of het besturen van de wasmachine vanuit de PC een markt met grote groeikansen. De computervakhandel is daarbij een verkoopkanaal dat zich uitstekend leent voor dergelijke toepassingen.

  PC Snoop: Inside Technology, 033-4558524;
  Marmitek, 040-2122831, marmitek@compuserve.com
  U.S.

  © Dealer Info

  Home

  Dieptedossiers

  Dealer Info TV

  Dealer Info

  Agenda

  ICT webnieuws

  Partnerdagen

  Luc Sala's columns

  Contact

  Bedrijvengids

  Archief

   

  Vacatures

   
  website development: GF&FA
  Dealer Info • home
  Vakblad voor ICT & CE retailers

  Luc Sala's Blog
  Shuttle Computers Handels GmbH
  Wave Computers Nederland
  ScanSource
  G DATA Software AG
  Dealer Info
  Asus
  Primacom