Dealer Info archief

1998

 1. 24 december »
 2. 4 december »
 3. 20 november »
 4. 30 oktober »
 5. 16 oktober »
 6. 25 september »
 7. 11 september »
 8. 14 augustus »
 9. 17 juli »
 10. 19 juni »
 11. 25 mei »
 12. 24 april »
 13. 10 april »
 14. 20 maart »
 15. 6 maart »
 16. 28 februari »
 17. 6 februari »
 18. 9 januari »
Dealer Info archief

jaargang 8, nummer 8, 1998

25 mei, 1998

Streaming video op Internet als nieuw speerpunt Microsoft

Netvideo-strijd ontbrand?

Op de beurs Networld Interop heeft Microsoft Netshow 3 gepresenteerd. Met dit programma voor het weergeven van video over Internet, wil Microsoft ook op dit terrein een vooraanstaande rol gaan spelen.
Een bekende tactiek van Microsoft is het opkopen van veelbelovende bedrijfjes en ontwikkelingen. Zo ook bij streaming video. Achtereenvolgens heeft Microsoft de volgende investeringen gedaan: een $ 5 miljoen belang in VDONET, $ 30 miljoen belang in concurrent Real plus nog eens $ 30 miljoen voor het gebruik van diens streaming video en audio-technologie binnen NT- en Windows-toepassingen, en het opkopen voor $75 miljoen van VXTREME als basis voor NetShow 3.0.
Een tweede bekende tactiek van Microsoft is het lobby-en voor standaarden en het gratis weggeven van software, met als sprekend voorbeeld de bundeling van Internet Explorer met Windows. Ook NetShow is inmiddels gratis verkrijgbaar en zal in Windows en NT server-software worden opgenomen. Microsoft claimt nu live on demand video en audio vanaf Netservers te kunnen leveren en deze bij de gebruikers thuis in minimaal een kwart beeldvenster full motion in `VHS-kwaliteit' te kunnen afspelen. Zowel de benodigde server- als player-software zijn gratis. Daarnaast komt nog een niet-gratis Netshow Theater-server voor uitzendkwaliteit video over netwerken van hotels, kantoren en pay-tv-kabelnetten.
Streaming video
Tot voor kort stelden videoclips en real-time uitzendingen over Internet weinig voor. Schokkende, minuscule beelden, regelmatig vastlopende machines, wegvallende verbindingen en slecht geluid bepaalden het imago. Micosoft's NetShow werd zelfs smalend `No Show' genoemd. Microsoft's concurrent RealNetwork heeft momenteel 85 % (21 miljoen geregistreerde gebruikers) van de videomarkt op Internet in handen en is aanmerkelijk succesvoller. De waarde van RealNetwork is vanaf 1996 zo wat elk jaar verdubbeld. Het aantal videogebruikers op Internet zal naar verwachting de komende jaren logaritmisch toenemen. Nu vindt men op circa 1% van de sites serieuze videotoepassingen. Met de komst van 56 kbps en ADSL-modems zullen er de komende twee jaar duizenden sites met video bijkomen. RealSystem 5.0 is inmiddels geschikt voor het verspreiden van live nieuwsuitzendingen en videoclips over Internet in VHS-kwaliteit.
Twee technieken
Met de komst van NetShow 3.0 is er keuze uit twee technieken voor de distributie van streaming video over Internet. Aanbieders van video zullen om organisatorische en financiČle redenen slechts een van beide kiezen. Microsoft is vergeleken met RealNetworks een nieuwkomer, maar wel een nieuwkomer met een enorm software-platform, veel geld, belangen in kabel- en netwerken, een sterke lobby bij ontwikkelaars van software, en niet te vergeten aandelen in de concurrentie. Volgens ingewijden verwacht Microsoft haar marktbelang bij video-servers binnen enkele jaren van 5% naar 25% te vergroten. En dat niet alleen op de consumentenmarkt. Zo zijn vorige maand een Advanced Streaming Format (ASF) en een Advanced Authoring Format gelanceerd complete met ondersteuning van Avid Technologies, Adobe, Digidesign en Softimage. Een ondersteuning van formaat voor professionele video- en multimedia-toepassingen op onder meer Internet.

U.S.

© Dealer Info

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom