Dealer Info archief

1999

 1. 23 december »
 2. 3 december »
 3. 12 november »
 4. 22 oktober »
 5. 1 oktober »
 6. 10 september »
 7. 20 augustus »
 8. 30 juli »
 9. 9 juli »
 10. 18 juni »
 11. 28 mei »
 12. 7 mei »
 13. 16 april »
 14. 26 maart »
 15. 5 maart »
 16. 12 februari »
 17. 22 januari »
Dealer Info archief

jaargang 9, nummer 4, 1999

26 maart, 1999

Nieuwe instructies en serienummer voor derde Pentium-generatie

Pentium II binnen enkele maanden uitgerangeerd

Intel heeft eind vorige maand de derde generatie van de Pentium-processor gelanceerd: de Pentium III. De processor is leverbaar met kloksnelheden van 450 en 500 MHz, voor de zomer komt daar nog een variant van 550 MHz bij. In vergelijking met de Pentium II heeft Intel 70 nieuwe MMX-achtige instructies en een serienummer toegevoegd. In de marketing van de Pentium III, waar Intel $300 miljoen voor uittrekt ($100 miljoen voor Europa), staat Internet centraal.
Intel heeft de Pentium III uitgerust met een set met 70 nieuwe instructies: Internet Streaming SIMD Extensions (SSE). Het zijn in hoofdzaak drijvende komma-instructies waarmee Intel invulling wil geven aan wat zij noemt `constant computing'. Anders gezegd zijn de nieuwe instructies bedoeld om de processorkracht beter te benutten. Software-ontwikkelaars kunnen de instructies gebruiken om het verwerken van 3D-beelden, het 'streamen' van audio en video, digitale beeldbewerking en spraakherkenning te versnellen. Software die optimaal van de instructies gebruikmaakt bieden volgens Intel realistisch beeld en geluid over Internet, ook als de bandbreedte gering is. De fabrikant stelt dat de Pentium III-processoren over voldoende kracht bezitten om ook bij de komende generatie applicaties die met Internet werken een 'exceptionele Internet-ervaring' te bieden. Bij de introductie, door vice-president Mike Aymar in Brussel, presenteerde Intel al een indrukwekkende lijst met software en Websites die gebruik maken van de instructies: de Websites van CNN en ZDNet, Realplayer en Adobe's Photo Delux, om er enkele te noemen. De lijst dijt ongetwijfeld verder uit, aangezien vele softwareontwikkelaars hebben toegezegd software voor de SSE te ontwikkelen.
Serienummer
Bij de presentatie kreeg het tweede nieuwtje van de Pentium III veel minder aandacht: Mike Aymar noemde het serienummer van de Pentium III waarmee Internetgebruikers op elk moment kunnen worden 'gekoppeld' aan een processor slechts terloops. Dat serienummer heeft echter in de weken voor en na de introductie veel stof doen opwaaien, omdat het de privacy van consumenten zou aantasten. Consumentenorganisaties in de VS zijn een rechtszaak begonnen. Intel is deels aan de kritiek tegemoet gekomen: het serienummer is niet continu opvraagbaar als er een verbinding is met Internet, maar kan door de gebruiker zelf worden in- en uitgeschakeld. Het laatste woord over het serienummer is nog niet gezegd: het softwarehulpje om het serienummer in- en uit te schakelen is daags na de introductie gekraakt.
Overigens ziet Intel het serienummer voor de processor niet als een bedreiging voor de consument, maar juist als een extra veiligheidsmaatregel bij het kopen van spullen via Internet of het versturen van vertrouwelijke gegevens: de softwarebeveiliging met gebruikersnamen en wachtwoorden heeft gezelschap gekregen van een stukje hardwarebeveiliging.
Internet centraal
Voor de promotie van de Pentium III is $ 300 miljoen uitgetrokken. Centraal in het begeleidende marketingverhaal staat het Internettijdperk. Zes jaar geleden waren data, graphics, video, audio en foto's afzonderlijke grootheden. Nu is dit allemaal samengesmolten op Internet, maar helaas laat de presentatie op de computer te wensen over. De Pentium III moet de prestaties van Internet sterk verbeteren met de Internet Streaming SIMD Extensions. Intel verwacht verder dat de handel via Internet een grote vlucht neemt: daar past het serienummer dat het mogelijk maakt veiliger transacties uit te voeren natuurlijk uitstekend bij. Het verhaal is niet nieuw: in grote lijnen heeft Intel dit verhaal al eind 1997 gehouden. De fabrikant schetste toen een toekomstperspectief waarin Internet eveneens centraal stond; het accent lag toen echter op e-business en Intel leek de computerenthousiastelingen die Internet gebruiken voor spelletjes even uit het oog te zijn verloren. Daar is nu geen sprake van: zowel de mensen die in 2002 volgens schattingen voor een omzet van $623 miljard (!) in Internet-handel gaan zorgen als de ruim 15 miljoen 'gamers' komen in het spel voor.
Pentium III: voor wie?
Wie heeft er baat bij de Pentium III? Krijgen dealers een betere marge op hun machines met de Pentium III? Wakkert de Pentium III de vervangingsvraag bij consumenten aan? Zijn bedrijven die drie jaar geleden hun oude 286'ers en 386'ers hebben vervangen voor Pentium-machines bereid hun millenniumbestendige PC-park voor het einde van het jaar op te waarderen? Draaien kantoortoepassingen beter onder de Pentium III? Op al deze vragen luidt het voor de hand liggende antwoord 'nee'. Investeert Intel dan wereldwijd $ 300 miljoen dollar in een campagne voor de fanaten die altijd het nieuwste van het nieuwste willen? Opnieuw is het voor de hand liggende antwoord 'nee'. Intel voelt de hete adem van AMD in de nek dat in de Verenigde Staten het eerste kwartaal voor het eerst meer processoren voor retail-machines leverde dan Intel en in het middensegment het marktaandeel heeft zien stijgen van 33% naar 39%. In het `low end'-segment is het aandeel van AMD volgens PC Data nu 43,9%, Intel zit daar volgens de marktonderzoekers een kleine vier procent onder (40,3%). Die marktverschuiving vindt Intel uiteraard niet leuk, maar de oppermachtige positie van Intel is niet wezenlijk aangetast. In welk perspectief moeten we de Pentium III dan zien?
Er blijft weinig anders over dan de marketingstorm rustig over te laten waaien en te wachten op de omlijsting van de volgende generatie: de Coppermine die voor het derde kwartaal op het programma staat. Dat wordt de eerste processor die is uitgerust met een frontside bus met een kloksnelheid van 133 MHz. De Pentium III blijft het doen met de 100 MHz-bus. De Coppermine is dan tevens de eerste processor die wordt gefabriceerd met 0,18 microntechnologie en met een L2 cache op volle snelheid. Tegen die tijd is de Pentium II al niet meer leverbaar. Intel zegt zelf dat de Pentium II binnen negen maanden volledig is uitgerangeerd, PC-fabrikanten lijkt het echter waarschijnlijker dat de Pentium II en III niet langer dan zes maanden naast elkaar worden geleverd. De Pentium III is volgens Aymar nu al `mainstream' en de geschikte processor voor instap-PC's kost rond de fl.4000,- . De prijsstelling wijst ook in die richting. De Pentium III met een kloksnelheid van 450 MHz, biedt afgezien van de SIMD-extensies geen verbetering ten opzichte van de P-II op 450 MHz en werd gečntroduceerd met dezelfde prijs als de PII op dat moment. Intel heeft de 450 MHz-Pentium II inmiddels in prijs verlaagd tot $475 bij een afname van duizend stuks. De Pentium III heeft een prijskaartje van respectievelijk $496 voor de 450 MHz-versie en $696 dollar voor de 500 MHz-versie. De 450 MHz-Pentium III kost daarmee op het moment in Nederland slechts honderd gulden meer dan de Pentium II met dezelfde snelheid (fl.1.190,- tegenover fl.1.105,- exclusief BTW). Voor de consument die een middenklasse-PC koopt zal dat geen reden zijn de Pentium III te laten liggen.

Intel Benelux, 010-2866111, http://www.intel.com,
http://www.inteloutfitter.com; http://www.cnn.com;
http://www.zdnet.com

© Dealer Info

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom