Dealer Info archief

1999

 1. 23 december »
 2. 3 december »
 3. 12 november »
 4. 22 oktober »
 5. 1 oktober »
 6. 10 september »
 7. 20 augustus »
 8. 30 juli »
 9. 9 juli »
 10. 18 juni »
 11. 28 mei »
 12. 7 mei »
 13. 16 april »
 14. 26 maart »
 15. 5 maart »
 16. 12 februari »
 17. 22 januari »
Dealer Info archief

jaargang 9, nummer 4, 1999

26 maart, 1999

Intel kiest voor schikking in monopolie-zaak

De antitrust-rechtszaak tegen Intel die op 9 maart zou beginnen gaat niet door. De chipgigant is op het nippertje tot een schikking gekomen met de Federal Trade Commission. Over de precieze inhoud van het bereikte compromis doen Intel en de FTC geen mededelingen totdat alle leden van de FTC ermee hebben ingestemd. Dat wordt voor eind maart verwacht.
De FTC begon acht maanden geleden met zijn onderzoek. De aanklacht van monopolie-praktijken spitste zich toe op de kwestie of Intel Compaq (Digital) en Intergraph zijn gedwongen hun eigen chip-technologie en patenten aan Intel af te staan, met het dreigement hen voor-informatie over Intel chip-technologie te onthouden. Intel zou hiermee de ontwikkeling van alternatieve chip-technologie hebben willen frustreren. Gaandeweg werd het FTC-onderzoek uitgebreid naar de handelwijze van Intel met betrekking tot chipset-technologie, moederborden en grafische chips. Met de rechtszaak voor de deur heeft Intel de afgelopen maanden al een aantal zaken aangepast. Zo is de P6-bustechnologie aan anderen in licentie gegeven. Dat was van belang, want zonder die technische informatie kunnen derden geen chipsets ontwikkelen. In november maakte Intel tevens bekend dat het na de i740-chip verder geen grafische chips meer zal ontwikkelen, wat goed nieuws was voor grafische chip-makers als S3.
Met het akkoord met FTC voorkomt Intel dat het net als Microsoft in een langdurig proces verzeild raakt die het bedrijf ongetwijfeld meer kwaad dan goed zou doen. Microsoft koos ervoor zich frontaal tegen alle aanklachten te verdedigen en staat nu al maanden in antitrust-schijnwerpers. Die zaak begint in april aan zijn tweede fase die zich nog tot minimaal het najaar zal voorslepen. Onder de analisten zijn er steeds meer geluiden dat Microsoft het niet best heeft gedaan en `op punten' achter staat. Intel deed het anders en koos voor een schikking. Dit nieuws zorgde direct voor een stijging van het aandeel Intel. Dat Intel tot een compromis bereid was zou vooral te danken zijn aan de soepele opstelling van topman Craig Barret. De inhoud van het akkoord is zoals gezegd nog niet bekend maar Barret vindt niet dat Intel al te zeer door de knieČn is gegaan. Hij zei dat het voor beide partijen gunstig uitvalt en dat het recht van Intel om zijn intellectueel eigendom te beschermen er meer dan voldoende in wordt bevestigd.
Het afblazen van de rechtszaak betekent overigens niet dat Intel nu definitief van de FTC af is. De FTC zet zijn onderzoek naar de handelwijze van Intel gewoon voort. Ook Intergraph is niet van plan de anti-trust aanklacht die het al in 1997 indiende in te trekken. De FTC blijft gečnteresseerd in de vraag of Intel zijn greep op de PC-standaarden en de dominantie op de processormarkt heeft misbruikt om andere markten in handen te krijgen (bijvoorbeeld die van moederborden en chipsets) en of het PC-fabrikanten onder druk heeft gezet geen PC's met processoren van AMD of Cyrix te leveren.

Intel, 010-2866111, http://www.intel.com

© Dealer Info

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom