Dealer Info archief

1999

 1. 23 december »
 2. 3 december »
 3. 12 november »
 4. 22 oktober »
 5. 1 oktober »
 6. 10 september »
 7. 20 augustus »
 8. 30 juli »
 9. 9 juli »
 10. 18 juni »
 11. 28 mei »
 12. 7 mei »
 13. 16 april »
 14. 26 maart »
 15. 5 maart »
 16. 12 februari »
 17. 22 januari »
Dealer Info archief

jaargang 9, nummer 14, 1999

22 oktober, 1999

De capture- of digitizerkaart

Wat is monteren op de PC (2)

De videosignalen die bij camcorders en videorecorders worden gebruikt zijn anders dan het computer-videosignaal van de PC of de Mac. Voor de onderlinge uitwisseling en opslag van de video- en audio-data op de PC zijn digitale omzetters nodig, de capture- of digitizerkaarten. Er is een grote verscheidenheid van dit soort kaarten met verschillende editing-mogelijkheden.
Wat is capturen?
Het zogenaamde `capturen' houdt in dat de videobeelden door de digitizerkaart worden omgezet in voor de computer bewerkbare signalen. De stukjes videofilm worden op de harde schijf gezet, vervolgens gemonteerd en uiteindelijk meestal weer op een videoband teruggezet. Voor al deze stappen is een capture- of digitizerkaart vereist.
De hardware van de capturekaart heeft de aansluitingen voor de cam/videorecorder en zo mogelijk ook voor de aansluiting van een video-monitor en de in/uitgangen voor het geluid. Daarop wordt dan de AV-apparatuur aangesloten via tulp, Hosiden Y/V (Super-VHS) of DV-connectoren. Besturingssoftware (de drivers) maakt de capturekaart geschikt om met de computer samen te werken. Het eigenlijke capture-programma opent een opname venster waarmee de gebruiker video (en audio) van tape of andere videobron op de hard disk kan opnemen. De capture-software heeft daarvoor instellingsfuncties voor het type audio en videobron, de start- en stopfunctie voor het opnemen en in een aantal gevallen (o.a. bij iLink/FireWire) ook besturingsfuncties voor de camcorder of de videorecorder. Bij de zogenaamde batch-capture worden eerst de snijpunten en de volgorde van de te monteren scènes opgegeven. Vervolgens zorgt de software voor het automatisch capturen en het in de opgegeven volgorde wegschrijven naar de harde schijf.
Geen capture-kaart?
Een klein aantal computers beschikt al standaard over een DV-in/uitgang. Dat geldt voor een aantal zware multimedia-PC's of notebooks en de Apple G3. Met een geschikt capture- en edit-programma kan de videomaker dan meteen aan de slag. Beschikt de computer niet over een capture-mogelijkheid dan zal er een digitizerkaart voor non-lineair editen ingebouwd moeten worden. Een klusje waarbij enig verstand van computers nodig is en waarbij installatie beter aan de vakman over gelaten kan worden.
Een andere mogelijkheid is het gebruik van externe capture & besturingskastjes. Deze interfaces worden op de USB-bus of parallelle-poort aangesloten. De computer behoeft dan niet open gemaakt te worden om er een capturekaart in te plaatsen. Wat dergelijke montage-interfaces precies kunnen hangt van het type af. De een maakt MPEG-video aan. De ander gewoon Motion-JPEG. Ook zijn er kastjes die de montage tussen camcorder en videorecorder extern aansturen terwijl de PC daar alleen de titels en effecten aan toevoegt.
Midden- en topklasse
Een simpele digitizerkaart voor video-editing hoeft tegenwoordig nog slechts enkele honderden guldens te kosten. Daar kleven uiteraard wel enkele nadelen aan die echter niet voor iedereen even zwaar wegen. De belangrijkste beperkingen van een eenvoudiger digitizerkaart zijn:
 • de uiteindelijke beeldkwaliteit; vaak niet meer dan gewoon VHS of lage kwaliteit S-VHS;
 • de snelheid waarmee de kaart de videobewerking uitvoert;
 • weinig effect- en titelmogelijkheden.
Voor de video-amateur die slechts enkele malen per jaar een eenvoudig VHS-vakantiefilmpje maakt is dat geen enkel bezwaar. Bij kaarten boven de ¦ 1.200,- neemt de kwaliteit van het eindresultaat navenant toe. Dit zowel bij de video- en audiokwaliteit als het montage-gemak en de titel & effectmogelijkheden. De snelheid bij het doorrekenen van de videobewerkingen kan echter nog fors tegenvallen. Digitizerkaarten die semi- of echt real-time werken zijn nog altijd behoorlijk aan de prijs. Reken op een volledige systeemprijs vanaf ¦ 10.000,-. Dit type kaarten is bedoeld voor de video-amateur die hoge eisen aan het eindresultaat stelt. In principe valt er geen enkel verlies bij het kopiëren en monteren meer te bespeuren. Zeker niet bij vertoning op een normale TV. Strakke titel-letters, zuivere kleuren, nauwelijks tot geen ruis, prima scherpte en geluid plus overtuigende video-effecten. Deze kaarten zijn ook voorzien van zwaardere software pakketten zoals Adobe Premiere 5.1 en Ulead MediaStudio-Pro of SpeedRazor. Hiermee zijn echte professionele montage-resultaten te bereiken.
Multifunctionele kaarten
Een aantal VGA-kaarten voor de PC beschikt tegenwoordig over meerdere videofuncties. Bekende combinaties zijn die van een VGA-kaart voor snelle 3D videogames, DVD-playback, eenvoudige video-capture en montage plus een TV-tuner met software voor TV-kijken op de PC. Bijvoorbeeld Matrox heeft er een paar. De gebruiker bespaart met dergelijke kaarten ruimte in een krappe PC-behuizing en hij is uiteraard een stuk goedkoper uit dan wanneer hij voor diverse functies aparte kaarten koopt. Voor de echte montage-hobbyist kunnen de mogelijkheden voor non-lineair monteren te beperkt blijken.
Break-out-box en Codec's
Bij de standaard capturekaart zitten de aansluitingen aan de achterzijde van de PC. Een lastige plaats als er voortdurend stekkertjes en pluggen in- en uitgestoken dienen te worden. Duurdere capture-systemen bieden een extra kastje met een groot aantal aansluitingen voor gewone video, S-VHS video, Digitale Video (steeds meer) en analoog geluid. Men noemt dit een break-out-box. Zo'n aansluitkastje kan ingebouwd worden aan de voorzijde van de PC of via een kabel vrij verplaatsbaar op het bureau zijn. Professionele break-out-boxen beschikken tevens over aansluitingen voor Betacam en digitale audio.
Digitizer- of capture-kaarten maken gebruik van zogenaamde Codec's. Dat zijn rekenmethoden om het videosignaal samen te persen (comprimeren) tot een kleiner, gemakkelijker te hanteren formaat. Voor het overzetten van video naar tape of het bekijken op een TV moet het videobestand weer gedecomprimeerd worden (terug gerekend tot het volledige videobeeld). `Codec' staat dus voor `compressie en decompressie. Bij softwarematige Codec's wordt de processor van de PC gebruikt voor de berekeningen. In geval van hardwarematige Codec's zijn er extra versnellende rekenchips op de capturekaart geplaatst.

U.S.

© Dealer Info

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom