Dealer Info archief

1999

 1. 23 december »
 2. 3 december »
 3. 12 november »
 4. 22 oktober »
 5. 1 oktober »
 6. 10 september »
 7. 20 augustus »
 8. 30 juli »
 9. 9 juli »
 10. 18 juni »
 11. 28 mei »
 12. 7 mei »
 13. 16 april »
 14. 26 maart »
 15. 5 maart »
 16. 12 februari »
 17. 22 januari »
Dealer Info archief

jaargang 9, nummer 14, 1999

22 oktober, 1999

Philips schrijft de Nino af

Philips trekt zich helemaal terug van de markt voor kleine handcomputers met Windows CE als het besturingssysteem. Nadat de twee jaar geleden geïntroduceerde Velo (met een toetsenbordje) vorig jaar alweer uit de productie werd genomen, heeft Philips nu ook de productie van de Nino-palmtops gestaakt (die productie was overigens uitbesteed aan Samsung). De Nino 200/500 blijft nog wel even in de handel (ze lopen niet hard er is nog voorraad) maar zo gauw de voorraad op is is het definitief afgelopen. Philips verwacht geen prijsdumping, al is dat niet uit te sluiten, computerwinkels doen in elk geval hun demo-modellen al in de aanbieding.
De Nino en de Velo zijn geen succes geworden. Eigenlijk geldt dat voor alle Windows CE-machientjes. Ondanks alle leuke voorspellingen van onderzoekers dat de PDA-markt gigantisch gaat groeien, blijven de verkopen van Windows CE-palmtops tot dusver miniem en slaagt niemand erin succesvol met de dominante Palm-organizers (en in veel mindere mate die van Psion) te concurreren. Philips was een van de eerste fabrikanten die in de Windows CE-markt stapte maar het marktaandeel kwam wereldwijd nooit verder dan circa 4% (waar Palm rond de 70% zit). Inmiddels zijn er tientallen fabrikanten die zulke palmtops en handhelds uitbrengen maar nauwelijks genoeg verkopen om er winst op te maken. Bij de meeste PC-shops ligt weliswaar of de Palm of een Velo/Nino in de vitrine maar dat heeft Philips niet mogen baten. De consumentenmarkt is verwaarloosbaar (Philips deed ook niet zo heel veel aan promotie), de palmtops moeten het hebben van de business-to-business markt en grote projecten en op dat punt hebben bedrijven als HP, IBM of Compaq qua mankracht/organisatie meer mogelijkheden en zijn ze actiever dan Philips (dat wel iets had met een thuiszorg-organisatie).
Een Philips-woordvoerder verklaarde dat de markt voor handcomputers, in het bijzonder de Windows CE-machientjes, gewoon `kleiner is gebleken dan verwacht'. De dingen verkopen niet, de korte batterij-tijd is een probleem en er is in vergelijking met het Palm OS nog relatief weinig gebruiksvriendelijke software voor beschikbaar. Dat zal Microsoft ook niet lekker zitten. Die ziet de uitgeklede mini-versie van Windows graag de standaard worden voor allerhande handzame Internet-apparaatjes maar het lijkt er op dat dat vooral tot de settop-boxen beperkt zal blijven.
Philips gaat zich concentreren op ontwikkeling van spraak- en dataproducten als `slimme' mobiele telefoons met organizer en Internet-functies (volgens het WAP-protocol). Het stapte al in de setop-boxen voor de Amerikaanse markt (maar voor Roel Pieper nog veel te voorzichtig) met een ander besturingssysteem dan Windows CE.
Plannen om de technici die de GSM/Internet-devices bij elkaar te stoppen en af te stappen van het Windows CE-platform waren er al langer. De Nino stond in de verkooporganisatie ook al los van de wel (zeer) succesvolle PC-randapparatuur als de monitoren, de webcamera's en de CD/DVD-drives.

© Dealer Info

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom