Dealer Info archief

1999

 1. 23 december »
 2. 3 december »
 3. 12 november »
 4. 22 oktober »
 5. 1 oktober »
 6. 10 september »
 7. 20 augustus »
 8. 30 juli »
 9. 9 juli »
 10. 18 juni »
 11. 28 mei »
 12. 7 mei »
 13. 16 april »
 14. 26 maart »
 15. 5 maart »
 16. 12 februari »
 17. 22 januari »
Dealer Info archief

jaargang 9, nummer 14, 1999

22 oktober, 1999

`Volop aan de white boxes'

Nadat er jarenlang is gezworen bij retailproducten van een bekende merknaam, komt nu de white box steeds meer in zwang. Hoe is dat zo gekomen en wat betekent dit voor de toekomst?
Vanaf het begin van de jaren tachtig tot ongeveer een jaar of vijf geleden, werd je alleen serieus genomen als je heuse merkproducten verkocht in echte retailverpakkingen. De retailverpakkingen waren belangrijk als men een winkel had, de eindgebruikers zouden eerder een product kopen van een bekende naam. Dat het een merkproduct moest zijn had te maken met de compatibiliteit. Had je een VGA-kaart van een onbekend merk, dan was de kans groot dat het besturingssysteem de kaart niet zou herkennen. Toentertijd was het Internet nog niet zo op gang gekomen dat iedere eindgebruiker zelf nieuwe drivers kon downloaden. Files downloaden van BBS-en was nog tamelijk ingewikkeld voor de gemiddelde computergebruiker.
Sinds enkele jaren beschikt vrijwel ieder bedrijf over Internet, evenals veel particulieren. Het voordeel is dat er heel gemakkelijk drivers kunnen worden "gedownload" van zelfs minder bekende producten. Iedere fabrikant heeft een web-site waarop de laatste drivers te vinden zijn. Een bekend merk met grote compatibiliteit is minder noodzakelijk geworden. Voor grafische kaarten is een goede performance natuurlijk nog van groot belang maar ook die zijn nauwelijks meer van elkaar te onderscheiden. Er zitten veel verschillen in chipsets, maar de chipsets (enkele uitgezonderd) zijn voor iedere fabrikant beschikbaar. De kwaliteit van het PCB is ook van groot belang, maar ook daar zit weinig verschil meer in.
Qua geheugen is het al enkele jaren zo dat het niet specifiek `brand on brand' hoeft te zijn, maar ook best `brand on third' of zelfs `third on third' mag zijn. De kwaliteit verschilt wel, maar dit hangt dan voornamelijk af van de fabrikant. In Nederland zijn er enkele memory-fabrikanten met internationale vestigingen en een goede reputatie. Bij deze bedrijven kan men met een gerust hart een `third on third' kopen, problemen zullen niet vaker voorkomen dan bij een `brand on brand'- module. De PC-performance haalt men toch vooral uit de CPU en de harde schijf. Daarbij kiest iedereen voor en gerenommeerd merk. Bezuinigt men hierop, dan neemt de performance dermate af en is de prijs/kwaliteit- verhouding niet interessant meer voor de eindgebruiker.
Klonenbouw
Momenteel geven het MKB en particulieren steeds vaker de voorkeur aan een kloon opgebouwd uit A-merk componenten dan aan een A-merk computer. Dit omdat de prijs/kwaliteit-verhouding veel beter klopt. Je krijgt relatief betere prestaties uit een kloon dan uit een A-merk systeem van dezelfde prijs. Grote multinationals vinden de kwaliteit, betrouwbaarheid en compatibiliteit het meest belangrijk en kiezen daarom vaker nog voor een A-merk. Op deze manier kan er op ieder kantoor met dezelfde machines gewerkt worden en voorkomt op deze manier problemen met compatibiliteit.
De grotere en kleinere distributeurs in Nederland zijn sinds een jaar vrijwel allemaal begonnen met de assemblage van hun eigen `white boxes'. Zij leveren systemen op maat met een moederbord, (al dan niet on-board) VGA-kaart, geluidskaart en andere opties als modem en netwerkkaart en CD/DVD. De systemen kunnen aantrekkelijk geprijsd worden omdat de kostgevoelige producten als CPU en geheugen later worden toegevoegd. Dat dit lucratieve business is blijkt wel uit het feit dat her en der assemblage-lijnen fabrieken uit de grond rijzen. Ook het personeel wat nodig is om de aantallen white boxes weg te zetten is niet aan te slepen. Niet alles wordt in Nederland geassembleerd, een aantal bedrijven laten hun white boxes compleet uit Azië overvliegen of varen. Hierdoor kan nog kosten- efficiënter zaken worden gedaan.
Met de komst van all-in-one moederborden is ook de prijs een stuk gedaald. Doordat alles op één PCB zit kan er verder worden bezuinigd op componenten. Dit heeft voor- en nadelen. De kosten-voordelen zijn duidelijk. De nadelen zullen pas over een tijdje duidelijk worden, wanneer er RMA's binnen zullen komen. Dan zal blijken dat reparatie van zulke moederborden duurder uitvalt dan wanneer er gebruik zou worden gemaakt van losse componenten. Hoogstwaarschijnlijk zullen de prijzen dan langzaam stijgen. Doordat er vele componenten op één PCB zitten is het risico van defecten ook hoger. Voor de eindgebruiker is het lastig als bijvoorbeeld de geluidskaart het niet meer doet. Dan moet het hele moederbord terug.
Toekomst
De hele PC-markt groeit en de aandelen van klonen en A-merken blijven redelijk stabiel. Grotere assembleurs zeggen dan ook steevast dat whitebox-productie niet ten koste gaat van de A-merken. Toch zullen de whiteboxes in het MKB en de retail zeker de overhand gaan nemen, en de gebruiker zal hogere eisen gaan stellen. Niet alleen de CPU-snelheid en dergelijke is belangrijk, ook zal er een goede VGA-chipset op moeten zitten. De thuis-PC dient wel spelletjes vriendelijk te zijn. Fabrikanten van all-in-one moederborden zullen genoodzaakt zijn ook de meer populaire chipsets te integreren op het moederbord in plaats van de wat minder bekende en met lagere performances. Hierdoor zullen bijvoorbeeld de nVidia-chipsets binnenkort ook te vinden zijn op dergelijke moederborden. Ook 3dfx is al aanwezig op een all-in-one moederbord. Wat ook een probleem is dat de VGA-kaart op deze moederborden gebruik maakt van het conventionele geheugen. Hierdoor wordt een gedeelte van het geheugen gereserveerd voor VGA-gebruik en zullen de VGA- performances nooit optimaal zijn.
In de toekomst zullen er verhoudingsgewijs minder A-merk machines verkocht worden. In de begintijd van de PC was men altijd op zoek was naar een goede gebruiksaanwijzing. De gebruiker had nog niet zoveel verstand van een PC waardoor het vooral duidelijk en overzichtelijk moest zijn. De `kloon' was nooit voorzien van een dergelijke handleiding waardoor deze keuze altijd snel op een merk viel. Vandaag de dag liggen die zaken anders, meer en meer gebruikers hebben verstand van computers, overal worden cursussen gegeven en voor de meeste mensen is een PC niet meer hun eerste computer maar een vervanging. Eindgebruikers zijn uit ervaring en (zelf) educatie wijzer geworden en hebben niet meer zo'n behoefte aan een duidelijke handleiding. Daarnaast is het gunstig voor assembleurs en zelfbouwers dat de vervangingsvraag hoog blijft. Machines worden steeds weer sneller en beter en het lijkt er niet op dat de behoefte om machines steeds weer te upgraden of te vernieuwen aan het afnemen is. Zolang Intel maar met nieuwe producten op de markt komt, zal de computer niet gauw end-of-life zijn en een cash cow blijven.
Wanneer een bedrijf een flinke som geld niet direct nodig heeft is het volgens mij niet onverstandig om dat te investeren in een fabricage-bedrijf in Azië. Want hoe we het ook wenden of keren, fabrikanten hebben we altijd nodig. Zonder componenten kunnen de systeembouwers niet eens denken aan het bouwen van een kloon. En aangezien dit vandaag de dag op steeds grotere schaal in Europa gebeurt, zou het niet onverstandig zijn om goede contacten met Azië te leggen.

Liesbeth den Hoed

© Dealer Info

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom