Dealer Info archief

2000

 1. 21 december »
 2. 1 december »
 3. 17 november »
 4. 27 oktober »
 5. 6 oktober »
 6. 22 september »
 7. 8 september »
 8. 18 augustus »
 9. 28 juli »
 10. 7 juli »
 11. 16 juni »
 12. 26 mei »
 13. 4 mei »
 14. 14 april »
 15. 24 maart »
 16. 2 maart »
 17. 11 februari »
 18. 21 januari »
Dealer Info archief

jaargang 10, nummer 5, 2000

14 april, 2000

3Com zet streep onder modems en grote LAN/WAN's

3Com heeft vrij rigoureus besloten te kappen met verkoop van analoge modems. Tevens geeft het bedrijf de concurrentie met Cisco en Nortel in de enterprise markt op. 3Com gaat zich weer helemaal concentreren op netwerkproducten voor het midden- en kleinbedrijf en zoekt daarbij nadrukkelijk de groeimarkten van ADSL-modems, kabel-modems, LAN-telefonie en draadloze LAN's op.
  Het besluit om de stoppen met analoge modems is logisch. Analoge modems worden door iedereen gemaakt, het is een pure vervangingsmarkt waar weinig valt te verdienen. Analoge modems zijn bovendien een aflopende zaak, de toekomst is aan de breedband kabel- en ADSL-modems. Dat 3Com de routers en switches voor grote bedrijven laat voor wat ze zijn, vindt zijn oorzaak in het feit dat de pogingen van 3Com om marktaandeel te winnen op Cisco en Nortel onvoldoende zijn geslaagd. Bert van der Zwan, algemeen directeur van 3Com Benelux: `We kunnen simpel stellen dat we met LAN/WAN-producten voor de enterprise-markt te weinig succes hebben. Het is ons niet gelukt om in de top 3 te komen. Door deze activiteiten te staken en ons toe te leggen op de core business, verwachten we weer een groei van 30% per jaar te realiseren. 3Com had de laatste jaren weinig groei in de sharehoulders value. Daar draait het in de industrie toch om.'
3Com verkoopt geen analoge modems meer en gaat geen nieuwe routers en switches voor grote bedrijven meer maken, die zijn niet langer van strategisch belang voor de toekomst, maar het is een misverstand dat het bedrijf zich helemaal van deze markten terugtrekt. De analoge modems zijn ondergebracht in een joint venture met het Taiwanese Accton waar 3Com een 20%-belang in houdt. De WAN-producten zijn ondergebracht bij Extreme Networks. 3Com zal klanten adviseren op producten van deze fabrikant over te stappen. De 3Com-producten van de Corebuilder, Netbuilder en Pathbuilder-lijn gaan op termijn verdwijnen, de ontwikkeling is gestopt. 3Com blijft ze echter voorlopig nog wel leveren en ondersteunen. Voor partners en distributeurs die uitsluitend 3Com LAN/WAN-producten doen is het wel een lastige zaak. Die zullen moeten gaan overstappen op Nortel, Cisco of een ander.
De beoogde groei die 3Com met de strategie-wijziging wil realiseren zal volgens Van der Zwan vooral gaan komen van nieuwe markten als kabel, ADSl, draadloze LAN's. Aan de concentratie op netwerkkaarten, stapelbare hubs en routers voor het MKB verandert verder niets. Dat is de markt waar 3 Com van oudsher sterk staat. `We trekken ons duidelijk niet terug van de LAN-markt, hoewel dat ook grotendeels een vervangingsmarkt aan het worden is. 3Com blijft 3Com. Netwerken is de core business op dat vlak willen we een leidende positie houden. We investeren in de nieuwe ontwikkelingen op dat vlak, zoals draadloze LAN-producten die over een paar maanden op de markt komen, kabel-modems, ADSL-modems en LAN-telefoons. We hebben op dit gebied ook al verschillende samenwerkingsverbanden gesloten, bijvoorbeeld met Symbol Technologies, en een aantal overnames gedaan.'
Naast het MKB worden de consument en de Internet-providers de doelgroepen voor de draadloze netwerken en de breedband-modems. 3Com rekent daarmee in de toekomst op een groei van 30% per jaar. Breedband-modems kunnen over een paar maanden een retail-product worden maar voorlopig worden die geleverd door providers en kabelbedrijven. Op dat punt zal 3Com dus de voorkeur-leverancier moeten zien te worden van bijvoorbeeld een UPC (naar verluidt is dat al rond). Van der Zwan verwacht vooral veel van het draadloze LAN (3Com AirConnect), zowel voor kantoren als de thuismarkt.
3Com toonde zoals gezegd wereldwijd de afgelopen tijd nauwelijks groei qua resultaat (de winst was vooral te danken aan dochter Palm die inmiddels apart naar de beurs is gebracht). In de Benelux had 3Com wel altijd een groei van 25% tot 30%. De reorganisatie die het gevolg is van het afstoten van de modems en de enterprise-producten gaat echter niet aan de vestiging in Maarssen voorbij. Wereldwijd gaat er overal 30% van het personeel uit. Dat betekent dat er bij 3Com Benelux 40 banen verdwijnen. Van der Zwan zegt dat daarvan minimaal 30 bij 3Com-partners ondergebracht zullen worden. Dat zal ongeveer vier maanden in beslag nemen.

3Com Benelux,
0346-586211,
fax 0346-562308,
http://www.3com.com

© Dealer Info

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom