Dealer Info archief

2002

 1. 10 januari »
 2. 20 december »
 3. 29 november »
 4. 8 november »
 5. 18 oktober »
 6. 27 september »
 7. 13 september »
 8. 23 augustus »
 9. 31 juli »
 10. 5 juli »
 11. 14 juni »
 12. 24 mei »
 13. 3 mei »
 14. 12 april »
 15. 22 maart »
 16. 1 maart »
 17. 8 februari »
 18. 18 januari »
Dealer Info archief

jaargang 12, nummer 16, 2002

29 november, 2002

CSS: zwalken in ICT loopt niet goed af

In een hoogconjunctuur en bij stijgende beurskoersen kun je wegkomen met de mooiste verhalen, de wildste plannen en staat men te juichen bij weer een overname, weer een move, weer een joint-venture. Maar het kan wel op, als de wind draait. Vooral als je als bedrijf te veel wilt en je aan de verkeerde kant van de schaal zit. Want het hele grote, het hele zware is 'uit', standaardspul is in en waar Dell het goed doet zien we Cisco klappen krijgen. Commodity, een scheldwoord voor dozenschuivers en direct marketers, blijkt op dit moment juist nog door te lopen.
CSS, die club die zo nodig geen commodity wilde doen, is de volgende automatiseerder die voor schut gaat. Vast ook niet de laatste, we zien de verloren wonderboys her en der onderuit gaan. Getronics is ook zo'n club die leed aan zelfoverschatting en megalomanie en de CMG/Logica fusie komt ook niet omdat het zo goed gaat.
Maar CSS is misschien nog wel een geval apart, omdat er sprake is van een genetisch defect, namelijk het HCS-stramien, waar we ook World-Online aan ten onder zagen gaan.
Er is nu surseance voor een groot deel van het bedrijf en op z'n best wordt wankelend doorgegaan voor wat onderdelen. Het doek valt daarmee voor een conglomeraat (samenraapsel heet dat dan als het niet lukt) dat het vooral moest hebben van expansie en overnames, in welke richting ook, zonder dat er ooit echt sprake was van een gezonde visie op markt en ondernemen.
Meedrijven met de waan van de dag, de beleggers mooie praatjes verkopen en dat met een PR-machine, die eigenlijk als de parel in de CSS-kroon beschouwd moet worden. In 1998 was het toen nog vrij kleine CSS een van de sterren van de toenmalige NMAX, de aparte startersbeurs voor technologiefondsen - achteraf een der zwarte bladzijden in de beurshistorie -.
CSS was een groeier, dat wel, maakte snel de overstap naar de echte beurs en leek voorbestemd een grote speler in de computer dienstverlening te worden. Het was alleen jammer, dat de ambitie van het bedrijf toch nog wel een HCS-smaakje had en dat werd in de loop der jaren zelfs sterker.
HCS smaak
Dat kwam met name omdat Jan Kuijten's investeringsvehikel Reiss&Co in 1999 haar op dat moment veel grotere Computer Company over liet nemen door CSS (tegen een aandelenruil die toen een half miljard gulden waard was) en daarmee CSS aan het slingeren bracht. Want het samenvoegen van dienstverlening/ bodyshoppen met hoge marges met de ook al veel te snel gegroeide Computer Company retail met lage marges kon niet goed gaan. Dat bleek ook wel, omdat ondertussen al die (in 2000 nog verwerpelijke) commodity-activiteiten van CSS eerst in @cost en uiteindelijk in Proclare (een samenwerking met KPN) zijn ondergebracht, een onderneming waar we niet veel meer over horen. Daarin heeft CSS nog wel een aandeel, maar er wordt in het jaarverslag 2001 al niet meer over gesproken.
Computer Company heeft CSS omlaag getrokken en zelfs al is het aandeel van Reiss&Co al die jaren op 22,7% gebleven en heeft Kuijten c.s. er dus weinig aan verdiend, het was ook een domme combine. Die Computer Company was ook zo'n grootgroeier, met enorme hallen hardware maar snel gedwongen tot een soort telemarketing formule, die uiteindelijk dus ook niet werkte.
Overname-carroussel
Maar ja, CSS was dan ook meer een overname-machine dan een met visie aangestuurde en doelgerichte onderneming. Jaarverslag na jaarverslag staat vol met lijsten overnames, CID, Lacis, Rocomp, Racom, Lincom, Bos Automatisering, net als HCS stapelde men goed en kwaad op elkaar. Qua investeerders is het ook een heel rommeltje, in de loop der jaren wist men steeds nieuwe aandeelhouders te strikken, zoals Delta Lloyd, SHV en Orange Fund, terwijl ABN/AMRO er wel steeds met een restpostje van 5% in bleef zitten. CSS groeide wel, met tegen de 2000 werknemers, maar de omzetgroei bleef na de eerste sprongen wat steken, in 2001 was de omzet 211,7 miljoen euro, maar toen was de teloorgang al duidelijk en ook de beurskoers zakte steeds verder weg.
De surseance geldt voor CSS Holding en de divisie System Integration met 435 werknemers, de onderdelen CSS Telecom, CSS Professional Resources en CSS Solutions hopen winstgevend door te kunnen draaien. Maar te vrezen valt dat ook daar het gebrek aan richting duidelijk wordt. De opmerking in het jaarverslag 2001, dat men in 2005 verwacht dat 70% van het telefoonverkeer via Voice-over-IP zal worden afgehandeld geeft enigermate aan, hoe ver men buiten de realiteit staat. Prachtige verhalen, maar wolligheid alom, wat lijkt op een visie is loos vulsel; het is verwonderlijk dat de financiŽle pers daar niet harder doorheen prikte. Als je achteraf de presentaties en jaarverslagen leest dan besef je hoe hol het allemaal was.

Algemeen bekend??


Dat CSS al een tijdje onder druk stond was bekend, maar in de jongste ComputerPartner gaf Eric Segers van Ingram toe, dat al sinds maart niet meer aan CSS geleverd werd. Blijft dan de vraag, of men dealers (en Ingram klanten) die wel aan CSS leverden, had moeten inseinen. Want het is vaak zo, dat als een bedrijf bij grote leveranciers niet meer aan de bak komt, men kleinere orders bij kleinere (sub)-distributeurs of zelfs dealers plaatst. Die zijn daar blij mee, maar nu er niet betaald gaat worden zijn de druiven wel zuur. Hoe ver strekt de verantwoordelijkheid van een belangrijke marktpartij als Ingram, waarbij we moeten aantekenen dat je natuurlijk ook niet zomaar afnemers zwart kunt gaan maken.

L.S.


© Dealer Info

© Dealer Info

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom