Dealer Info archief

2002

 1. 10 januari »
 2. 20 december »
 3. 29 november »
 4. 8 november »
 5. 18 oktober »
 6. 27 september »
 7. 13 september »
 8. 23 augustus »
 9. 31 juli »
 10. 5 juli »
 11. 14 juni »
 12. 24 mei »
 13. 3 mei »
 14. 12 april »
 15. 22 maart »
 16. 1 maart »
 17. 8 februari »
 18. 18 januari »
Dealer Info archief

jaargang 12, nummer 16, 2002

29 november, 2002

Datavideo Technologies Europa: verrassende mogelijkheden bij digitale video

Aan de CaliforniŽ-dreef in Utrecht zit enigszins verscholen Datavideo Technologies Europa. De naam zegt iets over zowel data als video en in de praktijk gaat het om het verwerken van video-data op zowel prosumer als professioneel niveau. Wij spraken met Mark Ederveen over een viertal interessante producten.

Datavideo is in 1985 in Taiwan opgericht. De Utrechtse-branche is de importeur voor Europa. Datavideo heeft zich met name gespecialiseerd in video-randapparatuur en probeert daar een vernieuwende rol in te spelen. Tot het assortiment behoren o.a. A/D-converters, videomixers, DVD-recorders en FireWire-accessoires. De Taiwanese moeder-firma houdt zowel de ontwikkeling als het design en de fabricage in eigen hand. Mark Ederveen vindt dat het bedrijfsverhaal het beste kan worden geÔllustreerd aan de hand van een aantal innoverende Datavideo-producten.
Lange FireWire en Repaeters
Een veel gehoord bezwaar bij het gebruik van DV-mixers is dat de FireWire-kabels maar tot circa 4,5 meter gegarandeerd zouden worden. Het klopt inderdaad dat de volle 400 Mbps datatransfer over langere kabellengten niet meer gehaald wordt. Voor DV/DVCAM-video en tal van andere toepassingen voor data-overdracht is echter 100 Mbps meer dan voldoende en zou zelfs nog net met 25 Mbps volstaan kunnen worden. Datavideo levert als accessoires 6-polige FireWire-kabels van 20 meter lang en DV Repeaters. De Repeaters met externe voeding maken van een 6-polige poort een verdeling naar vijf DV I/O-poorten en conserveren het signaal. Volgens de eigen ervaring van de Nederlandse importeur viel er bij 120 meter nog geen zichtbaar kwaliteitsverlies te bespeuren. In de VS zou het record mogelijk 200 meter FireWire-kabel zijn.
Een VP-332 Repeater kost 100 euro en 20 meter FireWire kabel 120 euro exclusief BTW. Prijstechnisch gezien kan een SE 800 met FireWire-kabels goed concurreren met een portable streaming edit-systeem op basis van een zware notebook. Kwalitatief gezien scoort DV-beeld per FireWire-kabel een stuk beter dan de huidige streaming-toepassingen.
DV-mixer
Een onverwacht product is de professionele Datavideo SE 800 beeldmixer. Dit apparaat is bedoeld voor het live on stage mixen van maximaal 4 DV-bronnen. Ideaal voor talkshows, presentaties vanuit meerdere AV-bronnen, auditoria (met LCD videoprojectie), het opnemen van theater, toneelvoorstellingen, sport en muziek-uitvoeringen. De SE 800 beschikt over de belangrijkste opties:
 • hard op hard schakelen tussen vier video-kanalen A, B, C en D. Per kanaal zijn er de vier ingangsmogelijkheden 4-polig DV, S-VHS Y/C, Composiet en Component BNC;
 • het RT kunnen bijregelen en mixen van audio. Ook bij DV-audio, regeling per kanaal via een potmeter!;
 • RT kleur-correctie per kanaal met sneltoetsen en joystick;
 • meer dan 100 RT effecten en video-mixen per T-bar;
 • een aparte (voice)-sync waarmee de editor de synchronisatie naar keuze kan bijregelen, respectievelijk opzettelijk voor en achter kan laten lopen.

Het prijskaartje van 5.500 euro (excl.) is uiteraard lang niet mis, maar de SE 800 valt daarmee nog goedkoop te noemen in zijn klasse en qua geboden mogelijkheden. Op de DV-beeld & geluidskwaliteit is weinig aan te merken. Alleen het key-effect blijft zoals gebruikelijk wat achter.
DN 100 hard disk recorder
Portable high-end videorecorders zijn genoeglijk bekend van Sony, JVC en Panasonic. Relatief nieuw zijn de portable HD-recorders die zich als een zelfstandige videorecorder gedragen. De 60 GB Datavideo DN 100 is zo'n hard disk recorder voor 1.100 euro (exc.l). Aan de buitenkant zou je echt denken dat het gewoon om een compacte taperecorder ging. Alle play-, record- en spoeltoetsen zitten er op. Alleen de sleuf-klep voor het insteken en weer uitnemen van tapecassettes ontbreekt. De DN 100 hard disk recorder wordt via een 4/6-polige FireWire-kabel aangesloten.
Er zijn twee gebruiksmogelijkheden:
 • Sparing-partner voor de DV/DVCAM-videocamera. Met circa 4,5 uur aan opname-capaciteit kan de cameraman nu ook langdurige opnamesessies te lijf gaan;
 • Als RT DV-hard disk toespeler naar de montage PC of -Mac.

Een probleem is nog dat de DN 100 in het native DV-format als een taperecorder wegschrijft. Voor NLE is dan recapturing naar de harde schijf van het montage systeem vereist. Het wachten in deze is op een geschikte plug-in die het DV-materiaal rechtstreeks binnen de tijdlijn van montage-software kan brengen.
DAC-100
Als laatste - dit maal voor de video-consument - interessant product de bi-directionele DV naar Analoog-converter DAC-100. Deze Datavideo DAC-100 is met een prijskaartje van rond de 249 euro een van de goedkoopste modellen in zijn soort. Toch zit alles er op en er aan. Lekker compact, 6-pins FireWire, ook Y/C en composiet in/out, digitaal Comb-filter voor een hogere videokwaliteit, audio-tulp-connector, auto detect input-source en geschikt voor zowel de PC als de Mac onder de gangbare Windows en MAX OS besturingssystemen. Het videoniveau is via dipswitches regelbaar op 0 IRE of 7.5 IRE.

Info:
Datavideo Technologies Europe BV
CaliforniŽ-dreef 26
3565 BL Utrecht
tel.: 030-261-9656
www.datavideo-tek.com

© Dealer Info

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom