Dealer Info archief

2002

 1. 10 januari »
 2. 20 december »
 3. 29 november »
 4. 8 november »
 5. 18 oktober »
 6. 27 september »
 7. 13 september »
 8. 23 augustus »
 9. 31 juli »
 10. 5 juli »
 11. 14 juni »
 12. 24 mei »
 13. 3 mei »
 14. 12 april »
 15. 22 maart »
 16. 1 maart »
 17. 8 februari »
 18. 18 januari »
Dealer Info archief

jaargang 12, nummer 16, 2002

29 november, 2002

Wie heeft uw werknemers wat aangedaan?

Management: Schade arbeidsongeschiktheid terughalen


De werknemer die door toedoen van een ander (tijdelijk) arbeidsongeschikt raakt is in het Nederlandse verzekeringsstel gedekt tegen loonderving. Dat betekent dikwijls dat de baas voor de kosten van het ziekteverzuim, of nog erger het WAO-traject, mag opdraaien. Ook bestaat de kans dat u als werkgever t.g.v. de ongevalsziekte van een werknemer een opdracht niet kunt uitvoeren, iemand anders moet inhuren of klanten verliest. Reden genoeg om te bezien of het niet mogelijk is om de veroorzakende partij aansprakelijk te stellen voor de geleden bedrijfsschade.

Het gebeurt: uw beste monteur, verkoper, koerier of ICT-expert wordt geveld door een roekeloze medeweggebruiker, het losse stoeptegeltje van de gemeente, krijgt een rond waaiende dakpan op het hoofd of wordt door een voetbalfan in elkaar geslagen. Goed voor een jaartje uit de running met een gecompliceerde botbreuk, whiplash, rugletsel of een schedelbasisfractuur. De trieste balans voor de werkgever is dan:
 • 52 weken het loon doorbetalen, in de toekomst zelfs 104 weken;
 • verhoging van de WAO-premie als de werknemer daadwerkelijk in de WAO belandt, dat een ander daar schuld aan heeft zal de uitkeringsinstantie een zorg zijn;
 • vervangend personeel inhuren.

Al snel bent u hiermee enkele honderdduizenden euro's verder. Het Burgerlijk Wetboek kent sinds '96 artikel 6:107a. Dit is een typisch regres-artikel. Op grond van zo'n artikel kunt u als werkgever proberen verhaal te halen bij de veroorzaker van financieel verlies. Ook voor ambtenaren bestaat een dergelijk artikel. Rijdt een dronken student de staatssecretaris van onderwijs het ziekenhuis in dan treedt de Verhaalswet Ongevallen Ambtenaren (VOA) in werking. De overheid kan daarmee het doorbetaalde loon van de zieke ambtenaar op de veroorzaker van het ongeval verhalen.
Getrapte rechtsgang
Om via het artikel uw geldelijk verlies op de veroorzakende partij te kunnen verhalen is er een 'getrapte rechtsgang'. Het lijkt logisch dat u meteen de aansprakelijke juridisch het mes op de keel zet maar zo werkt het in de praktijk niet. Eerst dient de getroffen werknemer de veroorzakende tegenpartij voor de opgelopen schade en loonderving aansprakelijk te stellen. Daarmee is de werkgever in de uitoefening van zijn recht dus altijd afhankelijk van de betrokken werknemer.
Vervolgens dient de aansprakelijkheid van de veroorzakende partij te worden erkend. Dit vechten de verzekeringsmaatschappijen onderling uit. Het wordt lastig als de veroorzaker niet WA-verzekerd is of diens maatschappij aansprakelijkheid voor de geleden loonderving niet erkent. Nogal wat werkgevers vinden dit tijdrovende proces lastig of vergeten de zaak gewoon zodat hun regresrecht en claim blijven liggen. Dat is zonde, want een beetje geautomatiseerde personeelsadministratie kan zo de verliescijfers voor het gederfde nettoloon leveren.
Reken u zelf nooit geheel schadeloos. Het regresrecht kent namelijk een financiŽle beperking. De maximale vordering kan nooit hoger zijn dan het maximaal doorbetaalde nettoloon aan de getroffen werknemer. Dat die vervangende uitzendkracht nu net 150% duurder was is een kwestie waarmee het regresrecht geen rekening houdt.
Wat kunt u alvast doen?
Als het er naar uitziet (of daadwerkelijk blijkt) dat de werknemer door een ongeval geruime tijd uit de running zal zijn Kan de werkgever alvast een aangetekend schikkingsvoorstel naar de WA-verzekeraar van de veroorzakende partij sturen. Reageert men niet, start dan de gebruikelijke incassoprocedure op. Een welkome bijkomstigheid is dat de rechter de juridische kosten in deze gemakkelijker zal honoreren dan een directe claim-rechtsgang. Mocht het tot een rechtsgang komen, houdt dan de volgende zaken goed in de peiling:
 • Valt de aansprakelijkheid duidelijk te bewijzen? Zwakke of gekunstelde claims halen het niet;
 • Scheidt het belang van de werknemer van dat van de werkgever. Dat voorkomt onenigheid over de hoogte van de claim en verstrengelde belangen;
 • Schakel ook de eigen bedrijfsverzekering in, voor in geval van productie-, omzet- of relatieverlies.

Kortom: het verhalen van ziekte en WAO-schade op de veroorzakende partij kan via het regresrecht lonend zijn. Het is het proberen waard, mits de toedracht duidelijk is, het verlies aan arbeidskosten aantoonbaar en de werknemer de veroorzakende partij aansprakelijk stelt.

U.S.

© Dealer Info

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom