Dealer Info archief

2002

 1. 10 januari »
 2. 20 december »
 3. 29 november »
 4. 8 november »
 5. 18 oktober »
 6. 27 september »
 7. 13 september »
 8. 23 augustus »
 9. 31 juli »
 10. 5 juli »
 11. 14 juni »
 12. 24 mei »
 13. 3 mei »
 14. 12 april »
 15. 22 maart »
 16. 1 maart »
 17. 8 februari »
 18. 18 januari »
Dealer Info archief

jaargang 12, nummer 16, 2002

29 november, 2002

Notebooks met desktop-power in trek

Powernotebooks


Weg zijn de tijden dat de mobiele manager, vrijeberoepsbeoefenaar, presentator en prosumer zich met een surrogaat-PC op pad begaf. De moderne Power-notebook-generatie biedt dezelfde rekenkracht, weergave en opslagmogelijkheden als een compacte desktop-PC. Een werkstation is het natuurlijk allemaal nog niet, maar dat mag de mobiele pret niet drukken.

Wat is een Power-notebook? In feite een portable PC met snelle mobile Pentium-processor, hoogwaardig TFT-scherm, 256 of meer MB aan systeem-RM en een harde schijf van 40 GB. Liefst worden er aan deze specificaties nog een DVD/CD-RW combi-drive, een swap-bay met extra drive- of accu-mogelijkheden en een draadloos netwerkje gekoppeld. Daarmee kunt u zowel thuis, op het werk als tijdens presentaties voor de dag komen.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat de vraag naar Power-notebooks stijgende is. Dat komt de prijs en leverbaarheid ten goede.
Mobile Pentium
Over zwaardere microprocessoren in notebooks is altijd veel te doen geweest. Sneller in GHz-kloksnelheid betekent ook meer stroomverbruik en een hogere warmteproductie. Daarvoor werd bij Intel en nu ook bij AMD een aparte mobile generation ontwikkeld. De mobiele CPU verbruikt minder stroom bij een lager voltage en produceert ook minder warmte. Dat spaart de accu en extra ventilatie uit. Met speedstep-technologie kans zelfs de snelheid aan de vraag aangepast worden. De M-CPU is inmiddels al boven de 2 GHz te koop en doet daarmee niet onder voor de doorsnee bureau-PC.
Wordt die extra kloksnelheid ook gebruikt? Ja en nee. Ja bij moderne videopresentaties of NLE, foto editing, grafische toepassingen en hoogwaardige audio-processing. Nee bij de standaard zakelijke toepassingen zoals tekstverwerken, spreadsheets en databases.
Een geheel aparte categorie vormt het entertainment. Vroeger was het spelen van videogames op de notebook een traag drama. Tegenwoordig geven de 3D-graphics en surround sound hem van Jetje. Daarnaast is de notebook ook in trek als mobiele DVD-speler.
Grafische prestaties
Met name in de duurdere notebook-klasse worden verbluffende grafische prestaties behaald. XGA TFT-schermen zijn al eerder regel dan uitzonderingen. Hoogstandjes zoals 1600 x 1400 pixels zijn betaalbaar geworden. En de schermdiameter zit nu al op 15-16 inch.
Ook de videokaarten zijn behoorlijk geŽvolueerd. Geen zielige 8 of 16 MB of 32 MB afsnoepen van het systeem-RAM meer. De nieuwe GeForge en ATI Radeon VGA-kaarten hebben zelf wel 32 of 64 MB video-RAM aan boord. Daarmee spelen deze graphic adapters de sterren van de pixel-hemel.
FireWire in/uit en video-uit worden steeds meer standaard. De moderne PowerNotebook is daardoor heel geschikt voor zowel videomontage (ook streaming) en live videopresentaties.
Sound
Het geluid was een zwaar ondergeschoven notebook-kindje. Meer dan wat schril gekwetter viel er aan de interne speakertjes van het notebook niet te ontlokken. Een aantal Power-Notebooks weet nu een redelijk geluid uit de interne luidsprekertjes voort te brengen. Ook zijn er aanvullende speakerboxjes leverbaar.
Portable audio-processing (wel met aanvullende hardware) en de integratie van de Minidisc is een nieuwe trend aan het worden.
RAM
Er zijn nog leveranciers die menen dat 128 MB voor een notebook wel voldoende is. Een regelrechte misvatting, want voor Windows XP / 2000 AV-applicaties komt 256 MB meer in de richting. Voor portable video-editing wordt 384 of 512 MB aanbevolen. Meer systeem-RAM geeft in deze vaak betere RT-prestaties en spaart de accu.
Hard disk
Bij de interne harde schijf van een notebook spelen zowel de opslagcapaciteit als rotatie snelheid (in rpm) een rol. Er is eigenlijk maar een devies: koop de grootste en snelste harde schijf die u betalen kunt. Minimaal 30 GB maar zeker bij AV-gebruik wel 40-60 GB. Een normale interne hard disk voor een notebook draait op 4200 rpm. Voor video worden 5400 rpm modellen aanbevolen.
Een aardig alternatief vormen de moderne swapping drive-bays. Hiermee kunt u dus de harde schijf verwisselen. Dat is handig voor:
 • het apart op een eigen HD kunnen werken met een applicatie die geen concurrentie duldt. Bijvoorbeeld wisselend non-lineaire videomontage (NLE) en gewoon Office-gebruik;
 • de hard disk door een exemplaar met meer opslagcapaciteit te vervangen.

Verder bieden FireWire en USB 2.0 voldoende gelegenheid om een externe hard disk aan te sluiten.
Het OS
Omdat notebooks veelal gekoppeld gaan worden aan netwerken is de juiste linking een must. Bij Windows XP zit u door gebrek aan netwerkfaciliteiten al gauw met de gebakken peren. Meteen XP Pro aanschaffen voorkomt veel onnodige ellende.
Voor thuisgebruik of stand alone applicaties blijft de home-edition uiteraard afdoende.
Extra's
De extra's maken de notebook. Modem, draadloze netwerkverbindingen (RF en Bluetooth), meerdere USB-poorten, extra accu's, een draagtas en de meegeleverde software verkopen! Bezuinig hier als dealer niet op.
Een ander belangrijk punt vormt een sluitend onderhoudscontract. Notebook-reparaties zijn stevig aan de prijs.
Batterij
De uiteindelijke praktische capaciteit van de NiMh of LithiumIon-accu hangt af van diens vermogen en het gebruik van het notebook. Hoe hoger de capaciteit des te beter. Laat de harde schijf niet continu snorren, stel het LCD-scherm niet te contrastrijk af, gebruik de interne power-regulatie, installeer extra RAM en laat stroomslurpende randapparatuur niet onnodig aan het notebook hangen.
Onderhoud de accu volgens het laadvoorschrift.
Laatste beperkingen
De enige beperkingen van het Power-notebook zijn momenteel nog het gewicht en de capaciteit van de accu. Echt licht zijn de ware notebook-krachtpatsers beslist nog niet. Dat merkt u wel in het vliegtuig, trein of auto. De accucapaciteit groeit gestadig maar ligt in de praktijk op 2,5 tot 3 uur met een uitzondering van 4-5 uur. Schaf voor de zekerheid toch maar een reserve accu aan!

U.S.

© Dealer Info

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom