Dealer Info archief

2003

 1. 16 januari »
 2. 30 december »
 3. 12 december »
 4. 21 november »
 5. 31 oktober »
 6. 10 oktober »
 7. 19 september »
 8. 29 augustus »
 9. 25 juli »
 10. combi met nr 10 »
 11. 27 juni »
 12. 6 juni »
 13. 16 mei »
 14. 25 april »
 15. 4 april »
 16. 14 maart »
 17. 21 februari »
 18. 31 januari »
Dealer Info archief

jaargang 13, nummer 17, 2003

30 december, 2003

Apple Panther: facelift voor OSX

Operating systemen zijn eigenlijk voortdurend onder constructie. De ene release is nog niet uit of de volgende nog incognito versie wordt al aangekondigd. Tussendoor regent het zowel bij Microsoft als Apple updates die steeds omvangrijker lijken te worden. Bij Apple, na de major OS X Jaguar upgrade, de 10.1x en 10.2x uitbreidingen nu Panther, in feite OS 10.3.
Bij de introductie eind oktober de gebruikelijke superlatieven van Steve Jobs: 'Panther vormt een uitmuntende nieuwe standaard voor besturingssystemen'. 'Met meer dan 150 nieuwe functies introduceren wij innovaties die men de komende jaren in geen enkel ander besturingssysteem zal tegenkomen'. Advertentie-teksten, verhalen zelfs, van een compleet nieuwe Mac als je daar Panther op zet. Dat zal dan wel allemaal waar zijn maar zit de Apple-gebruiker hier echt op te wachten? Wij installeerden Panther OS 10.3 op de G5 en PowerBook. Apple maakt gelukkig gebruik van een goed geautomatiseerde en redelijk intelligente installatie procedure. In feite zijn er drie keuzemogelijkheden:
1. U heeft al OSX en laat daar gewoon Panther van maken.
2. U heeft OSX maar het is een soep-zooitje op de hard disk. Tijd voor een frisse wind. De installatie mikt alles van de harde schijf en zet OS 10.3 er helemaal nieuw op.
3. U had nog geen OS X en daarmee wordt dit de eerste volledige installatie.
De installatie kiest zelf de meest waarschijnlijke optie (valt handmatig te veranderen), installeert en optimaliseert de harde schijf. Bij de meeste op de G4 en alle G5 Apple-modellen verloopt dit vlekkeloos. Bij oudere typen kan het voorkomen dat u eerst aanvullende firmware moet downloaden. De installatie kan al gauw een klein uurtje in beslag nemen. Een vraagteken blijft waarom er standaard ook Chinees, Fins, Braziliaans-Portugees, Fins en zo als taal automatisch worden mee geÔnstalleerd. Dat kost tijd en schijfruimte. Heel welkom zijn de nieuwe printerbestanden voor Epson, HP, Canon en Lexmark. Dan werken die printers ten minste weer vlekkeloos met iPhoto.
Sneller
Gaan er nu ook bepaalde zaken sneller onder Panther? Een aantal wel en bij andere opties valt weinig snelheidswinst te bemerken. Een duidelijke verbetering is de zoeksnelheid bij de vernieuwde Finder. Dat gaat tot zes keer zo snel als de zoekfunctie in Mac OS X versie 10.2. De Finder zet veelgebruikte mappen, verwijderbare media, servers en iDisks op een plek bij elkaar, zodat gebruikers met een klik toegang hebben tot al hun bestanden. Daarnaast biedt de nieuwe Finder een dynamische functie voor het zoeken naar Mac-, Windows- en UNIX-bestandsservers in een netwerk. Met flink wat geheugen (minimaal 512 MB tegenwoordig) wordt het mogelijk om je als gebruiker snel op meerdere geopende vensters te oriŽnteren. Hiervoor zet Panther Exposť in. Met deze OS 10.3 GUI technologie kunnen gebruikers alle geopende vensters in een oogopslag bekijken en snel aangeven welk venster op de voorgrond moet worden geplaatst. Exposť rangschikt overlappende vensters op het bureaublad in een handig overzicht en is een belangrijke verbetering die werkt met de Quartz grafische engine die de multitasking projecten en vensters keurig voor de gebruiker afhandelt. Aardig is verder ook het snel schakelen tussen actieve accounts/gebruikers zonder dat zij de draaiende programma's hoeven te verlaten of volledig hoeven uit te loggen.
Zoals verwacht mocht worden sluit Panther optimaal aan op de 64-bits technologie van de G5 en ondersteunt dit OS eerder uitgebrachte versnellende Apple hardware en software ten volle. Of dit echt veel snelheidswinst oplevert hangt van de draaiende software en verdere systeemconfiguratie af.
Multimediale communicatie
De 'digital lifestyle'-kretologie indachtig valt er op AV- en communicatiegebied onder Panther het nodige te beleven. Videoconferencing bijvoorbeeld in de vorm van de instant messenger iChat. Deze verzorgt scherm-vullende video op breedband-snelheid bij een goede audio-kwaliteit en een zelfs voor de totale leek te bedienen interface. De nieuwe QuickTime 6.4 MPEG-2 module bleek en passant nog even van het Net gehaald te moeten worden. De moeite van de vele Megabytes zonder meer waard, want het is echt hoogwaardige TV-kwaliteit.
Omdat steeds meer informatie, documenten en brochures in het .pdf-formaat worden gedistribueerd is een snellere .pdf-lezer een must. Panther doet dat met het verbeterde programma Voorvertoning. (m.n. sneller zoeken en indexeren).
De on/off-line-functies van Panther mogen er zijn. Het programma iDisk synchroniseert de off-line bestanden van gebruikers automatisch met die op de .Mac-Internetserver zodra men weer on-line is. Handig, omdat de gebruikers lokaal met de bestanden op hun snellere harde schijf kunnen werken waarna de bestanden later automatisch met hun iDisk worden gesynchroniseerd. De anti-spam-technologie werd verder geperfectioneerd. Er is een nieuw adresboek waar nu ook een faxfunctie aan is gekoppeld. Inherent aan de verder geoptimaliseerde compatibiliteit van Panther met Windows kunnen Mail en Adresboek aan Microsoft Exchange worden gekoppeld, met alle bijbehorende sync-opties. Safari blijft een mooie Browser en de lifestyle software iMovie, iDVD en iTunes kregen eveneens een verdere face- en functionaliteitslift.
De belangrijkste uiterlijke verandering van Panther is de schermindeling van de Finder. Alle beschikbare volumes, mappen en de iDisk staan in de linker kolom van elk Finder-venster. Zo ontstaat er een handige navigatiebalk zoals al bij iPhoto en iTunes werd toegepast.
Overige features
Het programma FileVault beveiligt mappen met behulp van geavanceerde beveiligingsstandaarden en een 128-bit encryptie. De lettertypencatalogus beheert zoals de naam al aangeeft de verschillende fonts. De gebruikers kunnen lettertypen met een klik installeren en een voorvertoning van een lettertype weergeven door er dubbel op te klikken.
De open UNIX standaardbasis kreeg ondersteuning voor de nieuwste open-source bibliotheken, -commando's en -technologieŽn, X11-programma's, IPv6, integratie van Kerberos en een sterk verbeterd NFS-bestandssysteem.
Al met al is Apple Panther OS 10.3 niet zomaar een zoveelste update. De nieuwe functies, snelheid en ander uiterlijk bij de verschillende applicaties zijn de moeite waard. Goed werk, maar niet zo baanbrekend als Apple doet voorkomen. Niettemin kunnen de Mac-fans hier nog jaren (tot het volgende roofdier?) plezier aan beleven. De adviesprijs is 149 euro . Er is een Panther Family Pack met licenties voor vijf gebruikers op dezelfde locatie, dat verkrijgbaar is voor 229 euro.

U.S.

© Dealer Info

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom