Dealer Info archief

2003

 1. 16 januari »
 2. 30 december »
 3. 12 december »
 4. 21 november »
 5. 31 oktober »
 6. 10 oktober »
 7. 19 september »
 8. 29 augustus »
 9. 25 juli »
 10. combi met nr 10 »
 11. 27 juni »
 12. 6 juni »
 13. 16 mei »
 14. 25 april »
 15. 4 april »
 16. 14 maart »
 17. 21 februari »
 18. 31 januari »
Dealer Info archief

jaargang 13, nummer 17, 2003

30 december, 2003

Redactioneel

We naderen het eind van het jaar en gelukkig vallen de kerstverkopen mee, anders was het wel een erg triest jaar geworden. Natuurlijk hopen we op betere tijden, maar ook volgend jaar zal Linux nog wel blijven sudderen, komt Microsoft met mooie beloftes over Longhorn en CRM software en zullen de processors sneller en de prijzen lager worden. Micropayment zal ook in 2004 nog niet komen, maar zal in 2005 vast gaan zorgen voor een kleine Internet-boom voor uitgevers van tekst, muziek en video.
We zitten te wachten op echt nieuws, echte producten, maar de nieuwe killer-ap is nog niet in zicht. We moeten het doen met kleinere PC's met meer AV en home-entertainment functies, maar echt nieuw is dat niet. Bovendien is het de vraag of de vermenging van recreatief (TV) en actief (PC) gebruik wel aanslaat, dat is al eerder zonder veel succes geprobeerd.
Toch is dat wel een trend, je PC gebruiken als TV-scherm en een volgende stap is dan door je hele huis via ethernet niet alleen data en Internet, maar ook audio (MP3), TV en video (MPEG) doorgeven. Dat kan met thin-client devices zoals de Hauppage MediaMPV en waarom dan geen plat scherm in de WC of badkamer. De software om dan makkelijk DVD te branden of een optische DVR (digital video recorder) aan te sturen moet er nog komen, de integratie op dat gebied kan nog wel een stapje verder gaan met b.v. Internet-pagina's met de uitzendschema's van films die je automatisch wilt opnemen. Dus de PC als opname-apparaat (Tivo) gaan gebruiken. Voor een deel zijn dat functies die de digitale settop-box zou moeten bieden, maar die zet niet echt door, zolang we als basis geen digitale televisie hebben via de kabel, iets wat UPC wel al lang had toegezegd.
Er zijn ook wel andere leuke trends. Een daarvan is de car-automatisering. We zijn bij de duurdere modellen goed op weg met GPS en plattegronden op een LCD-schermpje, maar er kan natuurlijk veel meer in de auto, vooral op de achterbank. Want daar kun je TV kijken, van de DVR met DVD of harddisk of via een antenne, maar ook mobiel Internet is haalbaar en dan in wat betere kwaliteit dan die mini-schermpjes van je mobieltje. De combinatie van telefonie, data-communicatie en GPS biedt hele nieuwe mogelijkheden, we kennen al de verhalen over leuke aanbiedingen van de pizzaboer als je er langs rijdt, maar wat dacht u van de dames van plezier die een leuke verrassing bieden. Misschien is het een triest gegeven, maar ook het Internet draait op porno en daar komt de meeste innovatie vandaan. Zou dat met car-automation dan anders gaan?
Digitenne ofwel digitale ether-TV biedt ook mogelijkheden, tenminste als die lui eens gaan beseffen, dat de auto, de caravan of de boot een ideale plek is voor digitale ontvangst via een laptop, zeker wanneer je geen 220 volt in de buurt hebt. Er is nu een decoder met een USB aansluiting, die ook op 12 volt werkt, dus het komt eraan. Het idee, dat je via hotspots (WiFI) of WLL (draadloos Internet voor grotere terreinen met besloten frequentieband) overal kan Internetten lijkt interessant, maar valt in de praktijk tegen. E-mailen of SMS-en kan via je mobieltje en surfen doe je rustig thuis, hoogstens wil men actuele informatie zoals beurskoersen en dat kan via Teletext en de TV net zo goed.
Er is behoorlijk wat overlapping in de multimedia hoek en op zich is dat goed, concurrentie leidt tot innovatie, maar op deze manier is er ook het gevaar, dat op zich interessante media de acceptatiedrempel niet halen.
Verder denk ik dat er een hausse komt in kleine ondergrondse keldertjes, Saddam is wat dat betreft een trendsetter. Iedere politicus die zichzelf respecteert moet toch wel zo'n veilige ruimte in z'n tuin laten maken, en zou Balkenende met baard niet veel meer op een echt mens lijken?

Luc Sala

© Dealer Info

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom