Dealer Info archief

2003

 1. 16 januari »
 2. 30 december »
 3. 12 december »
 4. 21 november »
 5. 31 oktober »
 6. 10 oktober »
 7. 19 september »
 8. 29 augustus »
 9. 25 juli »
 10. combi met nr 10 »
 11. 27 juni »
 12. 6 juni »
 13. 16 mei »
 14. 25 april »
 15. 4 april »
 16. 14 maart »
 17. 21 februari »
 18. 31 januari »
Dealer Info archief

jaargang 13, nummer 17, 2003

30 december, 2003

Blijvend tekort 15" en prijsstijging remt groei TFT-verkoop

CRT weer even 'in'


Net als in het derde kwartaal waren 15" TFT-schermen in het vierde kwartaal zeer moeilijk te krijgen. De kleinere panels (vanaf 10") gaan bijna allemaal naar notebookfabrikanten, de monitor-fabrikanten springen volgens onderzoeker Meko te gretig naar 17" en groter, de prijzen daarvan stegen ook nog eens en dat remde de groei in verkochte volumes. De panel-productenten deden goede zaken, die kunnen bijna niet tegen de vraag op produceren, nadat de afzet van TFT-panels in Q3 al 47% hoger was dan vorig jaar, was er in het vierde kwartaal een stijging van 64%. Hiervan gingen iets meer dan de helft (53%) gebruikt voor PC-monitoren, de rest naar notebooks, PDA's en (nog weinig, wel hard groeiend) LCD-TV's. Volgens Displayresearch is de verkoop van zowel panels voor PC-monitoren als voor notebook met circa 55% toegenomen, maar was dat nog niet voldoende om aan de vraag te voldoen. Vooral niet aan de vraag naar 15" TFT's die de consument wil of die in een PC-bundel gaan. Volgens Meko dus omdat de fabrikanten 'te gretig' op de verschuiving naar 17" zijn gesprongen, daar valt meer aan te verdienen, maar door stijging van componentenprijzen zijn 17" TFT's over Q3/Q4 er niet goedkoper op geworden. Volgens Meko zijn vooral consumenten nog niet in voor een 17" of grotere TFT, die wachten vooral prijsdalingen af, en in Q3/Q4 was er in West-Europa en ScandinaviŽ zelfs weer een behoorlijke toename te zien in de verkoop van CRT-monitoren. Schaarste aan 15" TFT en prijsstijging bij de groter hebben de groei in TFT-verkoop afgeremd. Het aandeel van TFT ten opzichte van CRT bleef in Q3 in heel West-Europa ongeveer gelijk (60/40). Daar tekent Meko wel bij aan dat in sommige landen (Frankrijk, Zuid-Europa) TFT-verkoop behoorlijk daalden, omdat PC-fabrikanten in na de zomer een zo laag mogelijk prijspunt zoeken met hun bundels en er daarom een CRT-scherm bij doen. In andere landen waren duidelijk 15" schaarste en prijsstijging de reden dat TFT-verkoop van kwartaal op kwartaal in wezen achter bleef bij de verwachting ('slechts' circa 24%).
Bob Raikes van Meko: 'Met name de consument staat op het moment niet springen een grotere TFT aan te schaffen, die wacht af, want uiteindelijk komt er na elke prijsstijging wel weer een prijsdaling. De consument wacht af en in bijvoorbeeld ScandinaviŽ zien we een comeback van CRT, 52% van die markt kiest voor TFT, dat was een kwartaal eerder nog 62%.'
De totale West-Europese monitormarkt (CRT en TFT) groeide in aantallen met 21,4% tegenover vorig jaar. In totaal circa 8,5 miljoen schermen, waarbij TFT dus nauwelijks groeide en CRT wel. Een ongewone trend, die zich volgens Meko in Q4 en Q1 zal doorzetten. Maar ondanks al die negatieve invloed van 15" tekorten en prijsstijgingen blijven de TFT-cijfers, afgezet tegen de PC-verkoop, florissant te noemen. Van kwartaal op kwartaal 24% groei en ten opzichte van vorig jaar een verdubbeling, dat is niet slecht maar had nog beter gekund. En dan komt de algemene groei in wezen van 17" en 19" TFT's en CRT's. De verkoop van 18", 22" en 24" monitoren steeg wel ten opzichte van vorig jaar maar daalde van kwartaal op kwartaal.
Samsung blijft (inclusief OEM-productie) over de hele linie de grootste monitor-fabrikant met zo'n 12% van de markt. De Koreanen zetten in West-Europa 1,4 miljoen schermen weg en domineren bij CRT's tot aan 19" (bij 21"en grote komt Nec, iiyama en Dell in beeld). In de TFT-markt hier is Dell de grootste, maar HP verkocht de meeste 15"schermen en in dat segment is Samsung twee. Dell moet het bij de schermen van de bundeling met PC's hebben, is overall nu twee en kwam in Q3 op een groei 12% ten opzichte van Q2 en dat was 5% meer dan vorig jaar. Dell is ook al een tijdje bezig schermen los te verkopen, als een tweede scherm of vervanging. Ondanks de 15" TFT-schaarste, Dell was nog in staan dat soort schermen als een 'gratis upgrade' in de PC-bundels met een CRT aan te bieden, en toonde zo zijn inkoopkracht. HP zit met TFT's op de derde plek, had hiermee 50% groei, maar verkocht juist veel minder CRT's en komt daar nu op vier, achter Samsung, Philips en Dell. Hoe de lijst van de top-fabrikanten er de komende maanden uit gaat zal afhangen van hun inkoopkracht en prijs/marketing-tactiek. Sommigen hebben bijna geen voorraad meer. Volgens Meko is het verschil van 30% tot 50% tussen vraag en aanbod. Schaarste op korte termijn, maar als we iets verder in 2004 zijn zal er volgens Meko weer sprake zijn van over-productie van de TFT-panels, en dan gaan de prijzen dalen. De reden waarom over-capaciteit wordt voorzien: uitbreiding van productie-capaciteit en nog niet zoveel vraag naar LCD-TV's als gedacht.

Meko, www.meko.co.uk, ww.displaysearch.com

© Dealer Info

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom