Dealer Info archief

2004

 1. 21 januari '05 »
 2. 24 december »
 3. 3 december »
 4. 12 november »
 5. 22 oktober »
 6. 1 oktober »
 7. 3 september »
 8. 13 augustus »
 9. 23 juli »
 10. 25 juni »
 11. 28 mei »
 12. 7 mei »
 13. 16 april »
 14. 26 maart »
 15. 5 maart »
 16. 13 februari »
Dealer Info archief

jaargang 14, nummer 10 2004

3 september, 2004

De terug-naar-school PC

Nu de scholen weer zijn begonnen is het wellicht tijd voor het etaleren van de ideale school-PC. Ondanks dat het gros van de lesstof op papier staat groeit de behoefte aan desktops en notebooks in het studiehuis. Het onderwijs is altijd een interessant afzet gebied voor computers, randapparatuur. Vreemd genoeg is er in Nederland i.t.t. de VS zelden sprake van een georganiseerde aanpak bij de aanschaf van PC's. Scholen, ouders en het ministerie van onderwijs doen ad random wat. Echte school/PC-privé projecten ziet men buiten het hoger onderwijs relatief weinig. Van de dealer-kant wordt naar het basis- en voortgezet onderwijs weinig ondernomen. Laat de ouders maar naar de winkel komen. Alleen Apple schermt in z'n webstore met onderwijskortingen.
Aan de andere kant hebben de scholen de netwerken en vrijwel overal is Internet aanwezig en menig ouder is gemotiveerd om in een PC voor de studie te investeren.
Desktop of notebook?
De desktop domineert in klassikale opstellingen en de studeerkamer. Een belangrijk aspect is de prijs, een notebook kost al gauw 900 euro of meer, een desktop is wel voor 600 euro te krijgen. Bovendien is er het risico schade en diefstal. Niettemin is de vraag naar notebooks in het onderwijs stijgende, met name bij studenten, o.a. door mobiliteit, het gewicht en formaat en Wifi.
Puur onderwijs-technisch gezien voldoet een doorsnee notebook aan alle eisen (werkstukken, Internet, koppeling aan klassikaal Ethernet, interactieve CD/DVD's afspelen etc.) Wifi is niet altijd aan boord maar valt met een insteekkaartje te verhelpen. Alleen de gamers komen met een mainstream laptop niet echt aan hun trekken.
Een doorsnee Athlon XP of Intel P4 desktop, 120 GB harddisk, DVD-speler en brander en VGA-kaart met 128 MB is ruim voldoende voor de scholier. Een paar leuke audio-boxjes en 15-17 inch TFT-monitor er bij en het is compleet. Een aardig printertje kost ouders ook de kop niet. Bij een notebook luistert het allemaal wat nauwer; 256 MB geheugen is echt aan de krappe kant, een 40 GB hard disk is minimaal. Er wordt prijstechnisch vaak flink bespaard op de optische drives maar aan te raden is er voor het onderwijs toch maar een DVD-brander in te zetten anders breken de beperkingen de gebruiker straks op. Een draadloze netwerk-adapter wordt steeds belangrijker maar is nog niet obligaat.
Bundelen
Een desktop of notebook staat in het onderwijs niet alleen. Een printer en modem zijn onmisbaar, de notebook vraagt om een goede draagtas en dan zijn er nog de monitoren, muizen, keyboards en speakers. Een aantrekkelijk pakket met de gangbare softwarebundel verhoogt de waarde voor ouders en school.
Dealers kunnen een actieve speler op de onderwijsmarkt worden door desktops en notebooks als zodanig te promoten. Zowel in de vitrine als in de reclamefolders moeten de kreten onderwijs, studie, alles ineen en aantrekkelijke prijs er uit springen. Kijk ook eens naar collectieve aanbiedingen met korting, daar wordt als gezegd in het basis- en voortgezet onderwijs nog te weinig aan gedaan.

U.S.

© Dealer Info

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom