Notice: Undefined offset: 1 in /home/users/d/e/dealeb/www/phtdocs/columns.php on line 29
Luc Sala's columns • Dealer Info

Oneerlijk

De oorlog is aan het overwaaien, maar met de leugens blijven we zitten en Irak ligt in puin. De chemische wapens van Saddam zijn in ieder geval nooit gebruikt, de CIA zal vast nog wel wat vinden of anders krijgt SyriŽ wel iets in de schoenen geschoven. Bush heeft tenslotte de smaak te pakken en die troepen zijn nu toch in de buurt. Dat ondertussen de enigen die (non-lethal) gas gebruikt zouden hebben, de Amerikanen zijn, die met traan- en kotsgas eventueel de stadsguerrilla wilden aanpakken, ach dat is een detail. Dat de meeste slachtoffers vielen door trigger-happy yankees, ach het was toch oorlog en gelukkig doet de VS niet mee aan dat Internationale Strafhof in Den Haag.
Behalve wijzelf denkt iedereen dat Nederland actief deel uitmaakte van de coalitie, generaal Franks stelde tenslotte overste Blom duidelijk aan de wereld voor, een ontkenning daarvan is er nooit geweest. En als onze twintig man bij de staf in Quatar en de Patriot jongens in Turkije binnenkort allemaal een Amerikaans lintje krijgen, kraait daar geen haan naar. De kofferdrager De Hoop Scheffer had dat mooi geregeld, zo blijven we vrienden met Amerika en ach, hier in Den Haag doe je dat af als slordigheidje. Geen slordigheidje, 'n aperte leugen en tekenend voor het klimaat in de Nederlandse politiek.
Liegen en bedriegen mag, de politici slikken het omdat ze ook een baantje op het oog hebben. Je kunt er niet omheen, onze maatschappij is behoorlijk verrot geraakt. Dat de politici, die de mond vol hebben over normen en waarden zelf het slechte voorbeeld geven, ziet alleen de burger, maar die mag pas weer over vier jaar stemmen. Ondertussen is ook plan Balkenbos onderuit gegaan, die lui vielen van slapte tegen elkaar aan, maar uiteindelijk lukte het toch niet. Lijkt het toevallig dat de formatie gefrustreerd werd door het CDA precies nadat in Irak duidelijkheid kwam en net voordat men weer ging praten over Nederlandse troepen naar Irak? De zittende ploeg, dus nog steeds onder leiding van brekebeen Balkenende, mag weer even blijven doorrommelen en misschien wel helemaal doorgaan, als ze Mat Herben minister van Defensie laten worden, of zo. En verwacht verder dan ook geen sterke mannen of vrouwen in het kabinet, de stoeltjes worden braaf verdeeld naar bewezen diensten aan partij en leider. We kunnen dan op termijn hoogstens hopen op wat ruzie in de LPF zodat er weer verkiezingen kunnen komen. Niet dat het helpt, de leeghoofden blijven aan de macht, maar als de economische crisis echt pijn gaat doen komt er misschien wat meer duidelijkheid.
Ondertussen voelt de burger de doorsijpelende oneerlijkheid aan alle kanten. Wie zo gek is geweest ook mee te gaan doen aan de sms-gekte weet ondertussen hoe allerlei quasi-nette bedrijven, omroepen en ander boeventuig je blijven bestoken met door jou betaalde sms-berichtjes. Eenmaal zo stom geweest om een voetbaluitslag, file-waarschuwing of vette mop aan te toetsen, dan zit je er vaak aan vast. Iedere dag of om de paar dagen onzin-berichtjes, met vette winst voor de 'dienst' en de provider, maar geen info over hoe je er vanaf komt. De website is je laatste reddingsboei. Dit is, net als de spam die je tussen je e-mail vindt, duidelijk misbruik, maar wie doet er wat aan? De consumentenbond klaagt, maar wat doen instanties als OPTA of NMa. Die tikken af en toe de telecom-operators en providers op de vingers, maar die weten hun handel schijnbaar goed te beschermen, nu weer met een gedragscode die zogenaamd de misstanden aanpakt.
De banken en met name de Postgiro maken natuurlijk ook deel uit van het 'spiel', daar doen ze leuk mee aan het uitknijpen van de consument. Automatische incasso, als je bijvoorbeeld Internet wilt hebben kun je er niet onderuit, is een open riool. Zelfs zonder handtekening worden allerlei bedragen van je rekening gehaald. Soms door criminelen, die in de gaten hebben hoe lek het systeem is en dat daar feitelijk niets aan gedaan wordt, maar vaker door de zogenaamde nette bedrijven, die hun van de politiek gekregen monopolie eens lekker uitnutten. We kennen ze, met name de telecom-operators en de kabelboeren zien hun klanten blijkbaar als schatplichtige horigen, die ze naar willekeur kunnen plunderen. Tariefsverhogingen van mobiele operators, b.v. Vodafone, daar hoor je vrijwel niets over, geen briefje of aankondiging, pas als het te laat is om op te zeggen (want dat mag bij tussentijdse tariefsverhogingen, dan kun je van je contract af) zie je het op de afrekening, als je die na-rekent tenminste. De meesten laten het maar zo, als eenling kun je toch niet vechten tegen de bureaucratie van dergelijke organisaties, die zich heel welbewust afschermen via dure helpdesk-diensten of zoals UPC je eerst maar eens gaan afsluiten als je babbels hebt. Ja, de NMa vindt dat misbruik van de economische machtspositie en zal misschien volgend jaar eens een boete opleggen, maar krijg je daarmee als gedupeerde je geld terug? Nee natuurlijk, net zoals dat we teveel betalen voor benzine langs de rijksweg, voor de sleepkosten bij parkeerovertredingen en voor mobiel bellen. Bent u vergeten dat we zo'n tien miljarden aan de Duitse staatskas betalen via onze KPN-rekeningen, omdat een paar gekken daar zo nodig UMTS wilden gaan doen? Die kosten brengen wij op, want KPN moet z'n baasjes toch goed kunnen betalen, nietwaar, ook als ze de toko aan de rand van afgrond brachten krijgen ze vette vertrekpremies. En iedere mobiele beller betaalt mee, want via de interconnect tarieven wordt de pijn leuk over iedereen verdeeld.
Wie dacht dat de overheid hier niet aan meedoet moet maar eens naar z'n lokale belastingen kijken. Die groeien, toch min of meer ongemerkt, lekker door, de OZB is een melkkoe geworden. Dat ondertussen de huizenprijzen fors dalen, en echt heel wat meer dan dat procentje dat de oplichtersbende van de NVM ons voorliegt, dat merk je natuurlijk niet in je OZB-aanslag. Ik moest onlangs een heel gangbaar huis verkopen, na de dood van m'n ouders, waar men ooit voor zo'n 380.000 euro voor in de rij stond. De vraagprijs medio 2002, door een NVM-makelaar getaxeerd, was 325.000 euro, het ging na meer dan een half jaar weg voor 285.000 euro en daar waren we nog blij mee ook. Dat is dus geen minimale prijsdaling, maar 25% in een paar jaar tijd. Een uitzondering? Hoe kadaster en NVM hun cijfertjes manipuleren weet ik niet, ze hebben vast een trucje van Maurice de Hond geleerd. Dat de fundamentele scheefgroei in de woningmarkt werd veroorzaakt door hebberige wethouders van grondzaken en de langzamerhand ook tamelijk corrupte (Woonzorg) woningbouw-corporaties (het volgende megaschandaal komt uit die hoek), valt de politici nog niet op.
Oneerlijkheid is regel aan het worden, in het bedrijfsleven en bij de overheid en ik vrees dat we dat ook niet meer zo snel kunnen terugdraaien. Van hoog tot laag zijn het afgelopen decennium de zakken gevuld en we hebben allemaal meegeprofiteerd, meegegokt, meegefeest. Ook ik ging leuk mee op incentive-tripjes, naar megafeesten waar de promotiecentjes effe leuk werden opgemaakt en ach, die overwaarde van je huis gaf je toch een lekker gevoel, zelfs al deed je er niets mee, misschien wat ruimer leven. Ook ik dacht dat die maffe belastinghervorming van Vermeend wel gevaarlijk was, maar ja, 4% forfaitair rendement over de vermogensbox, dat was toch een lachertje in de tijd dat je op de beurs het geld ongeveer kon oprapen. Ondertussen weten we beter, maar zitten we wel met zo'n nieuw systeem dat uiteindelijk weer net zo lek en krom zal blijken als de oude aanpak. Vermeend gaat overigens zelf de ellende bij de Sociale Dienst in Amsterdam aanpakken, zou hem dat wel lukken?
Het is toch ongelooflijk, dat na de hele ellende met de beleggingsfondsen en winstverdubbelaars we nu op de TV dagelijks worden platgegooid met de volgende generatie financiŽle goocheltrucs, geholpen door een stelletje zakkenvullende acteurs en volksverlakkers, wist u dat Klaas Wilting de PR doet voor zo'n bedrijf? De Consumentenbond schrijft er over, de kranten signaleren dat het doorgestoken kaart is en je die mooie voordeeltjes alleen krijgt door een langere looptijd en je via verplichte aanvullende verzekeringen snel duurder uit bent met veel meer risico. Maar weigeren de Ster of de commerciŽle omroepen dan zulke reclames, integendeel, er komen er steeds meer, ach ze hebben toch al boter op hun hoofd daar met al die SMS-acties.
Is er dan geen uitzicht op betere tijden? Misschien, maar als we de zieke economie en oneerlijke samenleving even vergelijken met het menselijk lichaam, dan weten we dat om de ingeslopen virussen en bacteriŽle infecties kwijt te raken vaak een stevige koorts nodig is. Ik vrees dat die er nog gaat komen, en dat simpele pilletjes zoals nog maar eens 20 miljard of zo bezuinigen niet echt zullen helpen.

Luc Sala

© Dealer Info

Archief oudere columns

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom