Notice: Undefined offset: 1 in /home/users/d/e/dealeb/www/phtdocs/columns.php on line 29
Luc Sala's columns • Dealer Info

Treurig

Het blijft sappelen, laten we er geen doekjes om winden. Hier en daar, zoals op de PC Dumpdag zaterdag 26 april in Amsterdam, zie je nog tevreden ondernemers, maar dat is dan ook bijna een anticyclisch evenement. Als het slecht gaat en zuinigheid troef is zoekt men de voordeeltjes en accepteert de winkeldochters. Bovendien is meer dan de helft van de bezoekers van die PC Dumpdag in Amsterdam tegenwoordig 'nieuwe' Nederlander en die zijn nu de oorlog in Irak is afgelopen weer wat positiever gestemd.
Voor de rest van de retail blijft het worstelen met een zeer, zeer matige consumentenvraag, een overheid die duidelijk op de rem is gaan staan en een bedrijfsleven dat maar niet wil inzien dat hun '99 generatie hardware aan vervanging toe is. En als de politiek nog niet begrijpt, dat het nog veel erger wordt, dan moeten ze de gemiddelde middenstander maar eens vragen hoe zwaar het vakantiegeld dit jaar drukt.
Het is schrapen en op de televisie lijkt het wel alsof je het geld met karrenvrachten goedkoop kunt lenen, de banken denken daar anders over als je als ondernemer krediet wilt hebben en de kredietlimieten, toch voor een deel de olie in de handel, worden ook al flink geknepen. Heel wat zaken moeten contant betalen voor hun spullen, ook al geen reden om wat extra voorraad te nemen. En doet de overheid dan haar best om te helpen? Welnee, men maakt het juist moeilijker met meer bureaucratie, hogere (lokale) lasten en uitlopende procedures. Neem bijvoorbeeld het ontslaan van personeel. Via de 'versnelde' procedure ging dat een paar jaar geleden vrij snel, binnen twee weken had je een ontslag rond als dat echt nodig was en het personeel meewerkte. Nu is die termijn in veel regio's opgelopen tot ruim anderhalve maand en zeurt men over de cijfertjes, liefst wil men al een handtekening van de accountant over de jaarcijfers 2002, voor veel bedrijven onhaalbaar, maar het kost wel weer een ronde heen en weer schrijverij. Wie klaagt krijgt te horen dat je niet de enige bent, men is overvoerd met werk. Maar mag je van een overheid, die een recessie ziet aankomen, nou ook niet verwachten dat men dan de bemensing bij de instanties en CWI op peil brengt. Maar nee, men loopt achter de feiten aan en van dat strenge toezicht en betere begeleiding van werklozen, daar komt dus ook niets van terecht. Je krijgt een uitkering en mag formuliertjes invullen, van begeleiding is geen sprake. En dacht men nou echt, dat wie nog een baantje te vergeven heeft dat niet op de aloude manier opvult en zo'n vacature echt niet officieel bij het CWI gaat aanmelden. Juist in deze tijd ken je genoeg mensen die een baantje zoeken en al die regelingen voor langdurig werklozen, welke garantie heb je dat die 'sweeteners' niet terugbetaald moeten worden als je onverhoopt toch iemand weer moet ontslaan?
Ondertussen neemt de concurrentie toe, zie je op de TV, via vette h-a-h folders en via Internet de lekkerste aanbiedingen van grootgrutters of Mediamarkten langskomen; is een regulier ingekocht stukje hardware nog wel te slijten met een marge, waar je bij kunt overleven? Wordt de computer (en CE) retail niet kapot gemaakt door al die transparantie in de markt. Iedereen begrijpt, dat met lagere prijzen en kortingen omzet gescoord kan worden, maar is het acceptabel, dat hele branches zo kapot worden gemaakt. Neem Amazon.com, dit kwartaal weer lekker 28% meer verkocht en dat vooral door hogere kortingen en toch maar weer inslikken van de verzend- kosten, of zouden ze in de VS in oorlogstijd plotseling meer zijn gaan lezen? Lekker prijsstunten, en hoera, Amazon verliest ieder jaar weer minder en scoorde zelfs wel eens een keertje een kwartaalwinst. Maar eigenlijk komt het erop neer, dat men met de bergen dollars uit de dot-com/ipo boom een hele branche (zonder vaste boekenprijs in de VS) onderuit haalt. Natuurlijk, het business-model voorspelt uiteindelijk winst, maar kan dat wel, in Europa zien we toch dat een boek kopen bij de aloude boekhandel toch overeind blijft en Internet-e-tailen een marginale business is.
Misschien is er dan toch nog hoop voor 'bricks and mortar' bedrijven, want dat zijn computer-retailers uiteindelijk ook. En vooruit, na zo'n extreem mooie en warme lente valt de zomer misschien tegen en flink wat regen zou goed zijn voor de consumenten-retail, dan kruipt men toch wat sneller achter de PC.

Luc Sala

© Dealer Info

Archief oudere columns

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom