Notice: Undefined offset: 1 in /home/users/d/e/dealeb/www/phtdocs/columns.php on line 29
Luc Sala's columns • Dealer Info

CeBIT Hannover 2004

Als je op de eerste dag van de CeBIT om 10u15 op de befaamde Messe-snelweg door Hannover, op de baan voor tegemoetkomend verkeer, die normaal gesproken is vrijgehouden voor verkeer naar de Messe, vrijwel niemand naast je ziet, dan is er iets mis. Dan is die grootste computerbeurs ter wereld op z'n retour en gezien de crisis in ICT-land is dat niet verwonderlijk. Hoogstens kun je je afvragen hoe de Messe-AG dan toch nog zo'n optimistische toon durft aan te slaan, maar ja, hun kacheltje moet ook blijven branden. Er waren nog 6.411 exhibitors en daar kwamen ze nog leuk mee weg, maar 200 minder dan vorig jaar en er werd 334.000 m2 standruimte verkocht, waar dan 80.000 mensen als standpersoneel op werken. Blij blijven kijken, de cijfertjes zo rangschikken dat het nog wat lijkt, en misschien wordt het volgend jaar beter. En als je dan een dag minder draait, de leegstaande hallen 8,9 en 10 dan ook nog leuk van de plattegrond laat afvallen, valt het niemand erg op, dat het allemaal wat minder is. Beurstopman Ernst Raue kiest zorgvuldig de groeicijfers, die lekker overkomen, zo voorspelt hij wereldwijd dit jaar een ITC groei van 4% wereldwijd en 2% in Duitsland.
We deden weer de CeBIT dit jaar, vermoeiend en nog steeds veel te groot en veel te onsamenhangend, maar uiteindelijk werd het nog best druk, maar het is allemaal zo afgezaagd, zo traditioneel denkend. Als je hal 16 niet vol krijgt, maak er een soort wereld game center van met honderden game-bakken, maar welke jongere betaalt 36 euro CeBIT entree om daar aan mee te komen doen, die hal was dan ook goeddeels leeg, misschien dat in het weekend wat jeugd er kwam gamen.
Er waren verrassend veel Nederlanders, op zoek naar nieuws, naar een baan of was er in Holland niets te doen, het was een stormachtig en regenachtig weekje, misschien zijn die 50 man die RAF in Amsterdam op straat zette wel op banenspeurtocht naar Hannover gegaan. We hoorden in ieder geval veel Nederlands en er waren maar liefst drie door de EVD gesponsorde Holland combistands. Niet dat de innovatie uit vaderlandse hoek nou verbluffend was, maar je kon er gezellig een borrel drinken en even bijkomen. Van de hallen vol met SAP-aanhang, duffe Duitse verticale softwareboertjes, zogenaamde innovatiehallen (11) met vooral grote gesubsidieerde clubs (die hebben ze in Duitsland bij bosjes en allemaal dure stands) die lieten zien wat ze vroeger voor leuke dingen hadden bedacht, verrast werd je nergens. Een virtual reality brilletje om auto-reparaties visueel te ondersteunen, dat zagen we al tien jaar geleden. Misschien zou er wel wat te beleven zijn op de Planet Reseller afdeling, alleen toegankelijk voor dealers, maar waar de centrale stand heel prominent door eBay werd ingenomen. Om winkeldochters of oude voorraad te lozen, we kennen distributeurs die hogere prijzen via marktplaats.nl en eBay weten te scoren van argeloze kopers, die dat spelletje nog niet helemaal doorhebben. Verder leek het meer dan het was, veel grote Europese distributeurs waren er in ieder geval niet of verscholen zich bij fabrikanten zoals Ingram bij Toshiba en BenQ en Actebis bij Fujitsu/Siemens. Alleen Tech Data was echt deel van Planet Reseller.
Een paar jaar geleden waren de distributeurs er helemaal niet, nu zijn ze er toch nog aarzelend, de CeBIT is niet hun ding en ze vinden het te duur, al doet de Messe AG veel moeite. Het gaat overigens weer wat beter in distributieland, Tech Data bijvoorbeeld maakte vorig jaar weer wat winst (104 miljoen dollar tegen 200 miljoen het jaar daarvoor) en groeide 10,6%, vooral dankzij het laatste kwartaal van 2003, net als Ingram Micro dat daar ook leuk uitsprong. Tech Data wil wat meer en kleinere klanten zoeken, iets meer CE-producten voeren en het MKB (de kleinere dealers) als klanten opzoeken, met actieweken, financiering en trainingen.
Innovatie
Natuurlijk, er is vernieuwing en er zijn innovatieve dingen te zien op de CeBIT, al valt dat wel eens tegen als Microsoft laat weten dat haar XP Service Pack 2 nu weer net zo verbeterd (!) is dat sommige oude software er net niet leuk op draait. En alles was weer wat sneller, maar ook wat heter, je hebt tegenwoordig voor je laptop op topsnelheid als een soort tafelkoeler nodig en nu ook de desktop PC's steeds kleiner worden is die koeling echt een probleem. En kleiner worden ze, het schoenendoosformaat, dat vorig jaar in Taipeh zo prominent was, is al weer ouwe koek, nu gaat het met name om sigarendoos-grote PC's. Een A4-tje van 7 centimeter dik, propvol met elektronica, maar zonder CD of DVD-drive, want dat kan er dan niet meer in. De interface is het Internet, LAN of een insteekkaartje, en met 1 GB kun je dan ook heel wat doen.
Laptops worden nog dunner, Sony liet een echt heel dunne Vaio zien, maar dat viel tussen de robothondjes en een 1 GB mini-disc voor download-audio nauwelijks op. De handel is steeds meer modegevoelig, het uiterlijk en de gadgets zijn belangrijk. Dat zie je bij de digitale fotografie, een beetje over het hoogtepunt heen en zonder al die mega-maxi pixel verhalen, maar wel aanschurkend tegen de mobieltjes-markt. Koop je een fototoestel met extra mobielfunctie of juist andersom en welke eisen stel je dan, en is een Playboy Pentax dan je hartenwens.
Verder blijkt het mobiele telefonie gebeuren echt een fors stuk van de CeBIT ingenomen te hebben, enerzijds via de sluipende integratie van PDA, handy, GPS en fotografie/video, anderzijds vanwege dat mode-aspect, de jongere klanten willen steeds wat nieuws en hips.
Microsoft
Een behoorlijke stand met veel partners en nu met een CRM pakket, maar Longhorn blijft nog even weg. De markt is Microsoft een beetje zat. Veel beloftes, aan de overheid, de klanten en de dealers, maar helemaal op koers ligt Microsoft niet. Misschien toch een tikkeltje bang voor Open Source, weer met nieuwe plannen en indelingen voor het resellerkanaal, halve pogingen om deelmarkten aan te pakken zoals met Apertuum voor ERP, maar in de mobiele en CE-hoek scoort Microsoft nog niet echt. En daar zit de ontwikkeling, de integratie van CE en IT verloopt toch voor een groot deel via functies als mobiele telefonie, mobiel Internet en GPS.
De grote strategische wapens van Microsoft, zoals SQL-server en Visual Studio, dat een belangrijk onderdeel is van de dot-net visie, komen er niet voor 2005. Vertraging en ontevreden licentienemers, die wel voor upgrades betalen, maar ze niet krijgen. Wil de markt wachten op Longhorn, de volgende Windows-versie, die pas in 2007 komt, of kijkt men toch weer wat meer naar Oracle, IBM en andere aanbieders, die wat sneller inspelen op wat de markt vraagt.
Het is niet alleen Microsoft, dat (op 23 april) haar dealer-kanaal weer eens gaat herscheppen, ook IBM gaat haar Partnerworld weer eens veranderen, blijkbaar met minder versnippering, zodat bijvoorbeeld software-ontwikkelaars makkelijker ook hardware en diensten kunnen inkopen en IBM wil ook wat minder omzetmatig kortingen gaan geven, ook integratie telt mee. Allemaal in lijn met wat ook HP al deed, de verschillende dealer-groepen samenvoegen.
Duitse retail
Vobis is voor de zoveelste keer aan het reorganiseren en sluit nog eens 20 filialen en wil meer franchise doen, desnoods door eigen winkels over te doen aan werknemers, maar een grootmacht is het in Duitsland niet meer. Dat is wel Aldi met haar Medions, die nu bijna voorspelbaar de wereld in worden gezet, deze maand dit en volgende maand dat, op zich een gevaarlijke strategie in een concurrerende markt. Media Markt, dat dit jaar 25 jaar bestaat gaat er deze zomer extra hard tegenaan, prijsstunten en een dikke campagne, men spreekt over 135 miljoen euro. De PC-Specialist franchise-organisatie (Microtrend) groeide met 200 aangesloten retailers tot 1200 outlets.
Gemist
We gingen speciaal nog eens rond om te kijken naar RSI, maar hoewel er een enkel standje was met ergonomie in het vaandel, was Repetitive Strain Injury oftewel de muisarm zeker geen issue. Vreemd, in een gezondheidsbewust land als Duitsland, waar je struikelt over apotheken, sauna's en sportscholen. Op de CeBIT een enkele Koreaan met een armsteun, maar verder heel weinig speciale stoelen, steuntjes, pads, massage-fauteuils of RSI-software (om je geregeld van het werk te houden). Ook de research-clubs misten dit thema, en zelfs op de Taiwan-stand ging het meer om leuke kastjes, eindeloos veel USB-varianten en Wifi kastjes dan om ergonomisch verantwoorde muizen, trackballs en pads. En over electrosmog, gezondheidseffecten van handy's, werksfeer, slechte voeding als oorzaak van RSI, daar konden we helemaal niets over vinden. Zou die Messe AG daar ook de hand in hebben, wel paleizen vol mobiele aanbieders, dan hou je nare verhalen natuurlijk een beetje buiten.

L.S. 26-03-2004

© Dealer Info

Archief oudere columns

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom