Notice: Undefined offset: 1 in /home/users/d/e/dealeb/www/phtdocs/columns.php on line 29
Luc Sala's columns • Dealer Info

Elefantiasis en Open Software: sluipend gevaar voor Microsoft

Luc Sala's Datakolom


Steve Ballmer maakt zich zorgen, Microsoft is te groot en te log, niet slagvaardig, kent geen duidelijke prioriteiten, het wordt te bureaucratisch en met name de ziektekosten lopen op. Met 55.000 werknemers is het een al te duidelijk overvette oligopolist, die haar positie alleen verdedigt door alle groeiers in de markt op te kopen of met alle middelen tegen te werken. De beoogde, maar afgeketste overname van SAP spreekt boekdelen. Ballmer wil er nu wat aan doen en volgend jaar al 1 miljard besparen, maar misschien zou het stoppen van de e-mail lekken ook een aardige stap zijn, want de Wall Street Journal kreeg zijn zedenpreek te pakken. Met 54 miljard in kas en een koers, die eigenlijk niet boven het niveau van 1998 ligt, is er nu druk op het bedrijf om aandelen terug te kopen en zo de koers een injectie te geven.
Maar misschien is het feit, dat de 'oudere' werknemers van Microsoft wel hebben geprofiteerd van de optieplannen maar de jonge garde daar geen uitzicht op heeft, ook wel een reden voor het afnemende enthousiasme binnen het bedrijf. En wordt je op den duur niet ziek van werken voor een club die gezien wordt als marktmanipulator, waar echte vernieuwing alleen in de persberichten opduikt en de producten blijven rammelen.
Microsoft zou zich, met een feitelijke monopolie op de desktops van de corporate wereld en de thuisgebruikers, geen zorgen hoeven te maken over alternatieven zoals Linux en Unix. Maar blijkbaar doen Bill Gates c.s. dat wel, een groot deel van het marketing geld van Microsoft gaat op aan campagnes om deze concurrentie te stoppen. Met wel grappige thema's, zoals dat Linux niet erg veilig zou zijn, een gotspe als er iedere drie weken weer een mega-lek in Windows-software boven water moet worden gehaald.
Microsoft voelt wel dat men als bijna-monopolist kwetsbaar is, maar het is nu eenmaal een lopende trein op een vrij smal spoor, Ballmer kan niet veel meer doen dan afstoffen en oppoetsen en zorgen dat er geen andere treinen gaan rijden.
Natuurlijk, er zijn nu ook (smart) telefoons met Microsoft software, maar van een duidelijke uitbouw naar beneden is nog geen sprake. Pocket PC Phone Edition werd Windows Mobile 2003 Phone Edition, maar meer dan wat marketing-experimenten van o.a. Qtek en KPN met de Voq (klinkt als Fuq?) zien we niet in de markt. Wie zit echt te wachten op een telefoon met PC-functionaliteit?
Verder probeert men de OEM-markt voor desktop en notebook assemblage weer wat meer te binden. Daar dreigt het Linux gevaar natuurlijk omdat leveranciers van goedkope standaard-PC's dat als leuk alternatief aanbieden of als excuus om wel een PC te kunnen leveren zonder licentie en de klant er dan maar zelf een of andere Windows op te laten prutsen.
In Nederland worden de grote volume (pakket) distributeurs als Tech Data nu ook OEM-distributeur, Microsoft wil duidelijk de gaten in de OEM-markt dichten, nu dat segment weer wat belangrijker aan het worden is. De distributeurs zien echter ook de vraag naar Linux wel zitten en Copaco bijvoorbeeld doet nu ook Red Hat. En dat Dell via Questar nu ook weer eens een Linux-probeersel (Optiplex) in de desktop markt zet (met OpenOffice software en Linspire 4.5) is ook een signaal.
Verder reizen topmensen van Microsoft af en aan om afvalligen bij de les te houden. Die afvalligen zijn voornamelijk overheden, die onder druk van politieke bewegingen als de Groenen neigen naar het serieus nemen van vrije, zogenaamde Open Source software. Een aantal landen in AziŽ, maar ook steeds meer overheden in Europa spreken uit, dat ze willen overstappen. Dat is geen eenvoudige zaak, meestal duurt zoiets jaren, maar men is er serieus mee bezig. En wanneer een stad als MŁnchen in mei 2003 beslist om over te stappen (voor 14.000 PC's), dan is dat een teken aan de wand, Steve Ballmer ging daar dan ook met een flinke korting nog wat aan proberen te doen. Daar lukte dat niet, dus nu ook Parijs overweegt om over te stappen op Linux gaat Microsoft ver door de knieŽn. Want als de lokale overheid, met 15.000 PC's overstapt, dan gaan de ambtenaren thuis ook wel over, en dan gaat het misschien snel.
Volgens het blad Liberation, dat de hand wist te leggen op geheime offertes, zou Microsoft in een brief aan Philippe Schil, de directeur ICT van de Mairie van Parijs, meer dan 60% korting willen geven op wat men nu in Parijs aan licenties betaalt. En dat al in januari, toen de studie van Unilog naar de mogelijkheden van conversie eigenlijk nog moest beginnen, Microsoft voelde duidelijk nattigheid. In mei schijnt men volgens Liberation zelfs de korting nog hoger te hebben gemaakt, men spreekt over 80% korting op de huidige licenties.
Op zich is dat een duidelijk signaal, wie nu Microsoft heeft draaien kan door een leuk contract met een consultancy-firm zoals Unilog mogelijk ook dergelijke kortingen bedingen. Ook de bedragen waar het om gaat zijn wel interessant, het gaat om 13,27 miljoen Euro voor drie jaar licenties voor 15.000 PCs, hetgeen dan omlaag is gebracht naar 5,65 miljoen Euro. Een hoop geld, ongeveer 900 euro in drie jaar aan licentiekosten, bijna net zoveel als het helemaal vervangen van hardware-park zou kosten (inclusief OS en Office) en zeker meer dan men op de hardware afschrijft in die periode. Was Microsoft nu werkelijk haar monopolie op een dergelijke manier te gelde aan het maken of maakt iemand een rekenfoutje, zoals het nu overkomt kan men beter gelijk maar door Dell of HP een partij bakkies met software-bundel laten neerzetten. Het valt me wel vaker op, dat bij overheden de investering per werkplek doet vermoeden, dat er gigantische overhead in hardware en software wordt doorberekend. Want het hele Parijse overheids-ICT systeem wordt in drie jaar vernieuwd voor een bedrag van 160 miljoen, al omvat dat ook de arrondissementen en dus meer werkplekken.

De Nederlandse overheid en overheden praten graag over marktwerking, allerlei diensten zijn al - vaak met weinig succes - geprivatiseerd, maar hoe zit het met de software die men gebruikt. Wordt het, gezien de bovenstaande forse korting, geen tijd voor Open Software in grote steden als Amsterdam, ofwel een overstap op de vrije Linux software in plaats van Microsoft Windows en Microsoft applicatie software zoals Word?

Ondertussen is de markt bepaald zwak, de zomer begint er in te hakken en het regent maar door. Ook faillissementen, nu weer 11 winkels van PLC in het oosten van het land, welke keten gaat die restjes nu weer oppikken, langzamerhand zijn er qua schaalgrootte interessante clubs. Anders dan in de Vobis toptijden is de computer echter een slinkende markt, die moet opboksen tegen efficiency-topper en prijsbreker Dell. Dat kan, maar met moeite en al is er weer een aardige assemblage-markt gegroeid, we moeten het als branche nog te veel hebben van de digitale camera's, het fotopapier en de inkt, met de laatste maanden wel een leuke doorstroom in notebooks. De uitverkoop van de hele middenstand liep, volgens de kranten dan, dramatisch, men signaleerde kortingen tot 75% en dat is wel een teken dat er te veel voorraad en te weinig vraag was. Je ziet her en der nog wat snelle pogingen wat mee te pakken, maar het is schraal, erg schraal.
Ook schraal was de Amsterdamse beursnotering van het nog steeds verliesgevende Lost Boys Icon, het aandeel won nauwelijks en de familie Mol dus ook niet, waarbij de aantekening dat Pieper en Michiel Mol commissaris zijn van dit borstklopperige vehikel natuurlijk geen echte aanbeveling inhoudt. Papa Mol is volgens Amsterdamse insiders z'n onroerend goed daar aan het afstoten en is daar niet de enige in, het grote geld begint de hoofdstad te mijden. De ratten en het schip, denk je dan. Wat dat betreft, er komt ook weer wat rattenvuil bovendrijven van WorldOnline. Kinsella stapte weg met een hoofdprijs en Reggeborgh van Dik Wessels zat daar achter, maar daar komt ook Nina Brink weer in beeld, onze businessmadam die zo goed de verleidde onschuld kan spelen. Zie ook http://www.roeljanssen.nl/ninabrink_3.htm voor sappige details.

© Dealer Info

Archief oudere columns

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom