Notice: Undefined offset: 1 in /home/users/d/e/dealeb/www/phtdocs/columns.php on line 29
Luc Sala's columns • Dealer Info

What’s in a name: CANS of RSI

Nieuwe aanduiding voor beroepsaandoening


“A rose, by any other name, is still a rose”; schreef Shakespeare, maar als je net een boekje publiceerde met als titel RSI, muisarm én multisyndroom, dan is het sneu als een week daarna besloten wordt om voortaan in plaats van RSI het begrip CANS, dat staat voor Complaints Arm, Neck, Shoulder te gaan gebruiken als aanduiding voor wat we ook wel muisarm noemen. Die verandering is een uitvloeisel van een project dat werd uitgevoerd door het Kenniscentrum Arbeid en Klachten Bewegingsapparaat. Door deze andere afkorting hoopt men een minder beladen begrip te introduceren. RSI is ondertussen al een soort vloek geworden, waar patiënten maar ook de medische wereld en de verzekeraars angstig op reageren. Men wil nu door het gebruik van het meer neutrale CANS bereiken, dat alle betrokkenen dezelfde terminologie en diagnose- beschrijving gaan gebruiken.
De (para)medici willen nu dus alleen nog spreken van CANS, dat 23 aandoeningen, zoals de tenniselleboog en het carpaal tunnelsyndroom, beschrijft. Als een aandoening niet onder de beschrijvingen valt, spreken ze in het vervolg van een a-specifieke CANS. Niet dat iedereen zich daar in kan vinden. FNV Bondgenoten bijvoorbeeld houden vast aan RSI, repetitive strain injury. FNV-woordvoerder Pasman: “Deze discussie loopt al zo lang. We hebben alle mogelijke varianten voorbij zien komen. Suikerziekte dekt ook niet de hele lading. Toch weten de mensen dan meteen waar je het over hebt. Soms praat je over een tenniselleboog terwijl de klacht op het werk is ontstaan. Is dat erg? Bij RSI weet iedereen waar je het over hebt. En dat is belangrijk om de risico’s op de werkplek goed in het oog te houden.” Het begrip RSI is dus aardig ingeburgerd en bijvoorbeeld de patiënten-vereniging RSI en haar website www.rsi-vereniging.nl is vrij breed bekend.
Ik ben persoonlijk ook niet blij met de nieuwe afkorting CANS, want die gaat voorbij aan wat tussen de oren zit, aan de invloed van stress en verkeerde voeding. Men maakt het wel lekker hanteerbaar, maar in wiens belang is dat? Ik bespeur in wat ik wel de RSI/CANS ‘industrie’ noem ook het afschermen van een profijtelijk stukje medische- en adviesmarkt. Ergonomen, Arbodiensten, arbeidskundigen, therapeuten en de leveranciers van allerlei ergonomische hulpmiddelen zien RSI ook als een leuke handel en daar is niks mis mee, maar men moet de zaak niet verdraaien. Zo wil men niet spreken over een reumatische aandoening, terwijl RSI/CANS dat formeel wel is, het is een duidelijke “aandoening van het bewegingsstelsel” en dus reuma. Maar dat klinkt zo naar, dat zou kunnen inhouden dat je er niet meer vanaf komt, dat het misschien erfelijk is, en dan sta je met je muisjes, handschoenen en ergonomische toestanden wel een beetje voor aap.
Die hulpmiddelen en de ergonomische analyses en verbeteringen zijn allemaal erg nuttig als preventie en bij beginnende klachten, maar het blijven symptoombestrijders, de werkelijke oorzaken liggen vaak dieper en zijn soms eenvoudiger aan te pakken dan men denkt, dat is de paradox.
Zonder voorbij te gaan aan de soms ernstige en chronische klachten zijn er toch simpele suggesties, vooral om RSI te voorkomen. Een paar glazen water extra per dag, de printer wat verder weg van de PC zodat je wat meer moet bewegen en af en toe wat spirulina of meer groene groenten eten, dat zou al heel wat klachten voorkomen. En ook nog die vette troep uit de bedrijfskantine en wat minder suiker, koffie en cola, dan kun je al de helft van het probleem voorkomen. De oorzaak is vaak niet eens zozeer het ‘repeterend’ bewegen van vingers, pols of arm, maar het ligt aan de voeding, stress, gebrek aan beweging en een slechte werksfeer, dat zijn vaak de ware boosdoeners.
In ieder geval, op de Dealer-Info dagen eind september hebben we duizenden RSI-boekjes uitgedeeld, die dan misschien voor de medische wereld niet meer de juiste titel droegen, voor de computeraar met klachten staan ze vol met nuttige informatie. Lees het of geef het door aan uw personeel en klanten, u krijgt een zeer forse korting bij doorverkoop (020-6388292)! Kijk op www.net.info.nl/cans voor de juiste informatie en raadt eens wie de website www.cans-rsi.nl in handen heeft?

Luc Sala

© Dealer Info

Archief oudere columns

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom