Notice: Undefined offset: 1 in /home/users/d/e/dealeb/www/phtdocs/columns.php on line 29
Luc Sala's columns • Dealer Info

Column

Het wordt weer beurzentijd, met het voorjaar (en dat schijnt vreemd vroeg gekomen te zijn dit jaar, ons milieu lijkt echt van slag) komen ook de grote evenementen. Eerst de CeBIT. De enorme beurs in Hannover werd de laatste jaren steeds meer ‘Duits’ en verticaal, maar ik heb het gevoel, dat het dit jaar weer wat interessanter wordt. Net als de CES in Las Vegas, waar na jaren van wat slaperige consumenten elektronica in januari een opleving was te bespeuren. De integratie van CE en PC werd daar vrij plotseling wel serieus genomen, en HP, Dell en alle grote CE-merken gingen daar vol in de slag. Dat verwacht ik ook op de CeBIT, de ‘oude’ en wat ingeslapen – want je hebt toch ook als SAP - ICT is wakker aan het worden, men moet breder gaan kijken. Natuurlijk internet, Linux, WiFi, maar vooral de integratie van vroeger gescheiden gebieden als telefonie (VoIP), mobiele communicatie en digitale CE valt niet meer te negeren. Voor zakelijke applicaties wil de thuiswerker toegang krijgen tot het bedrijfsnetwerk, maar dan wel op z’n huiskamerscherm, z’n mobieltje of PDA en die presentatie gaat toch mee op een DVD, die overal moet draaien. De auto moet Bluetooth hebben, maar ook op de zaak moeten de telefoonnummers en adressen uit het mobieltje gesynchroniseerd worden, dus ook daar maar Bluetooth en dan zit je plotseling met een beveiligingsprobleem. CE en ICT lopen door elkaar en naast elkaar en daar zit een enorme klap business in, voor de integrator markt, voor de thuismarkt die serieus meer wil, maar ook voor de verticale automatiseerders die dat (moeten) gaan inpassen in hun systemen.

Daarmee ben ik ook bij een serieus punt van kritiek op de insteek van de TINE, het ICT & Networking Event, dat zich trots op de borst klopt, in april is de 15e editie. (Als organisator van de Dealer-Info dagen en meer dan 130 Computer-Info, Commodore-Info en PCDump dagen moet ik daar even over glimlachen, Lanworld startte destijds als een achterbaks opzetje van Fuld met een aantal regelneven die ondertussen ook op ander manieren tegen de lamp liepen). De organisatie (RAI) doet z’n best, heeft voor dit jaar de zaak leuk thematisch opgedeeld, de zwevende Maccers erbij gehaald en krijgt de hallen weer vol, maar mist dat integratiestuk met CE. Men wil geen consumenten op de Tine, is de verdediging en de end-user bezoekers aan de MacWorld moeten dan maar via de achterdeur, maar daar gaat het natuurlijk niet om. CE-integratie is niet alleen een zaak van de consument, het gaat de hele ICT doordringen. Thuiswerken, mobiele datacommunicatie, geïntegreerde betaalsystemen, beveiliging en identificatie.

Wat ik op de Cebit en op de Tine ook trendmatig verwacht, is de tweede fase in overheids-efficiency. E-bestuur is, en daar wordt door VNO en anderen over geklaagd, lange tijd niet meer geweest dan het digitaliseren van de informatie- en formulierenstroom. Dat toont leuk, allemaal vette websites en digitaal je belastingen afhandelen, maar procedureel en qua gegevens is er weinig gedaan. Nog steeds zijn er te veel regeltjes, te veel blue tape, te veel onzinnige eisen, dubbel werk en verstikkende bureaucratie. Ik kwam afgelopen week op m’n kantoor een (via de gemeente betaalde) brand-inspecteur tegen, die al voor de vijfde keer het hele pand kwam opnemen, we gaan toe naar een soort explotatievergunning voor bedrijfsruimtes, nog meer papierwerk, nog meer dubbel werk, want ook de verzering stelt al allerlei eisen en stuurt z’n inspecteurs. En dat zogenaamd om te voorkomen dat er mensen omkomen, maar dat in Amsterdam per jaar zo’n 7 mensen onder de tram komen (meest buitenlanders) omdat ze zo nodig ‘stille trams’ wilden hebben, daar valt niemand over.
ICT is wel het excuus, de nathouder voor wie kritische vragen stelt. Dat is eigenlijk de uitdaging, de overheid doet alsof ze digitaal voorop loopt, maar stelt zich tevreden met een vernisje. Dat terwijl men eigenlijk, met als excuus terrorisme en tegengaan van illegale activiteit, steeds meer eisen gaat stellen en steeds meer de ‘slack’, de olie die het draaiend houdt, wegregelt. En dat op een manier, die vooral de grote semi-monopolisten goed uitkomt, want wat er door kabelaars, telco’s, energiebedrijven en de lokale overheid als quasi-ondernemer uit de economie wordt weggesluisd, is onvoorstelbaar. John Malone van Libert/UPC sprak over marges van 75 tot 85% op de UPC activiteiten in Nederland, wanneer gaan we de idioten die onze utilities de afgelopen decennia zo nodig moesten privatiseren, eens aan hele hoge bomen knopen.
De overheid geeft quasi veiligheid waarbij helaas her en der mensen worden afgeschoten, en nu iedereen met de verkeerde huidskleur of het verkeerde geloof ook zonder formele beschuldiging mag worden vastgezet. Quantanomo Bay-style, gewoon in de polder, Balkenende wil zeker graag z’n B-broeders Blair en Bush terwille zijn. Angstig, in de VS gaat men nu aan de gang met RFID-chips ter identificatie van toeristen, eerst in het paspoort, maar die kun je natuurlijk veel beter in iemand’s arm of oor injecteren/schieten. En er is nu toegegeven, dat men elektronische crowd-control gebruikt in Irak, alleen zijn ze nu bang dat er ook Amerikaanse staatsburgers in de massa zitten, want je kunt er wel vrij ziek van worden, als je teveel van die straling invangt.
Angstig, een overheid die steeds meer neemt en minder geeft. En we merken het allemaal, lokale belastingen die maar toenemen, leges en vergunningen. Maar zorgen dat een startende onderneming kan parkeren, vergeet het maar. De voorbeelden zijn helaas legio. De basis taxatie van onroerend goed gaat met iets van 55% omhoog (1999-2003), dat gaat niet alleen de particulier, maar ook de ondernemer keihard terugzien in allerlei aanslagen, maar ook op z’n balans. Dat is, via de achterdeur, de economie onwerkelijk opwaarderen, we worden alleen op papier rijker en gaan daar, in box 3, in successierechten en OZB, dik voor betalen. Leuk nieuws voor de makelaars en notarissen, die toch al dik in het ‘spiel’ zaten en de onroerend goedmarkt manipuleerden, maar kwalijk voor de kleine ondernemers. En nu de huizenprijzen wel ‘officieel’ gaan dalen, wat gaat er dan gebeuren.

Ik kan helaas niets anders constateren, dat deze regering leuk op de winkel past, flink wat doet aan hang- en sluitwerk, maar de klanten, vertegenwoordigers en ondernemers in ons winkeltje Nederland niet direct wegjagen, maar behandelen als stoute kinderen. Helaas zijn het vaak wel de stoute kinderen, die zo dapper zijn om iets nieuws te beginnen, Karel de Stoute was een fier man, geen foute!

Luc Sala

© Dealer Info

Archief oudere columns

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom