Notice: Undefined offset: 1 in /home/users/d/e/dealeb/www/phtdocs/columns.php on line 29
Luc Sala's columns • Dealer Info

Luc Sala's Datakolom

De ICT-sector heeft in 2005, conform verwachting, goed gepresteerd met een groei van 4,2%. Met name de IT-sector deed het goed met een groei van 5,5%. De software-sector vertoont een opvallende groei van 8,1%. Voor het eerst sinds 2000 groeiden alle ICT-marktsegmenten. De sector scoort veel beter dan het gemiddelde van de Nederlandse economie. De verwachtingen voor 2006 zijn met 3,4 procent ook positief.
Voorzitter Henk Broeders van ICT-Office kwam tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de branchevereniging met deze cijfers van Heliview en noemde 2005 een omslagjaar. 2006 wordt wat minder, maar er zijn ook goede tekenen. Dit komt volgens de branchevereniging tot uiting op de ICT-arbeidsmarkt, waar in 2005 voor het eerst weer een tekort was van bijna 200 academici en HBO’ers. Voor 2006 wordt zelfs een tekort van bijna 1000 hoog opgeleide ICT-ers verwacht.
Nou ja, dat klinkt allemaal leuk, maar erg hard zijn dit soort voorspellingen natuurlijk nooit, het is giswerk. En als ik kijk naar het toenemend aantal faillisementen in de retail en distributie van PC's en hardware, dan toont het toch wat minder rooskleurig. Natuurlijk, er zijn kansen, volgens het CBS zijn er nog altijd bijna vier miljoen, vooral oudere, mensen die nog nooit met internet in aanraking zijn gekomen. Maar hoe trekken we die over de streep? 
Politiek: stemmen per computer
Het is weer verkiezingstijd en ik wil me hier niet te veel bezondigen aan een advies, iedere gemeente is anders, volgens mij (en met wat ervaring in Amsterdamse politiek) is het grootste deel van de wethouders incompetent, gespeend van zakelijk gevoel en kunnen meestal geen balans lezen. Maar ga vooral stemmen, trek u weinig aan van het Haagse zootje en wat mij betreft, kies een Turk. Daar zitten veel ondernemende en slimme lieden tussen, ambitieus en niet zo verpest als de gemiddelde carriere-likker.
Ik mocht even een voorvertoning zien van de electronische stemmachines van de SDU (de vroegere Staatsdrukkerij) die ze ontwikkeld heeft.
Droevig, en dan even pratend als computermens, wat een sullige interface. Polderwerk zonder enige fantasie, maar ook ingaand tegen de fundamentele wetten van de communicatie, zoals iedereen die wel eens een paar centen heeft uitgegeven aan reclame zou begrijpen. Want men heeft de partijen zo maar bij elkaar op een vrij klein 4:3 schermpje gepropt. Dat betekent dat wie bovenaan staat, in Amsterdam zijn dat de partijen 1, 11 en 21, visueel meer opvallen en dus onevenredig bevoordeeld worden. Dit is een bekend fenomeen, in de reclame diepgaand onderzocht met eye-scan technieken. Maar in de toelichting van de SDU blijkt nergens dat men daar ook maar rekening mee heeft gehouden.

Een tweede punt is dat de stemcomputer de mensen eerst laat kiezen uit een pagina met de lijsten, na het kiezen van een lijst komt men bij de kandidaten per lijst. Nu kiezen wij in Nederland, volgens de Grondwet en de Kieswet, op personen en niet op partijen danwel lijsten. Dat is een fundamenteel principe en zoals het nu gaat, kun je dus niet zien wie er op welke lijst staat. Je moet dus wel op een lijst kiezen en hebt geen overzicht over wie er allemaal verder nog kandidaat zijn. Er is er terug-optie, maar dan ben je wel even bezig als je alle namen wilt zien.
Nu is bij het kiesbesluit van 19 oct.1989 wel het gebruikte model beschreven, maar dat is een koninklijk besluit, geen wet en ik kan de hier gegeven bezwaren niet terugvinden in de stukken (mogelijk wel in de behandeling destijds) (www.kiesraad.nl). Men ondervangt het probleem enigszins door te eisen dat de kandidatenlijsten volledig in het stemlokaal boven de stemmachine worden aangebracht, maar wie kijkt omhoog in het stemhokje.
Weer zo'n geval, waarbij de systeemeisen en beperkingen (het beeldscherm) prevaleren boven het principe, dat we in Nederland vrij moeten kunnen kiezen, op personen en niet op partijen, want zo staat dat in de grondwet.

Luc Sala
Sala@dealerinfo.nl
PS wat voorspellingen over 2006 staan op www.mobiel-info.nl

© Dealer Info

Archief oudere columns

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom