Notice: Undefined offset: 1 in /home/users/d/e/dealeb/www/phtdocs/columns.php on line 29
Luc Sala's columns • Dealer Info

Convergentie: hoe ver moet dat gaan?

Het klinkt allemaal leuk, de techniek, de applicaties, de markten, alles schuift in en door elkaar. Dat gaat veel verder dan PC en TV die samenkomen op de huisbuis, allerlei diensten en taken lopen al door elkaar heen. Televisie, telefonie, internet, downloaden van content in allerlei vormen, maar wie bestelt z’n vliegtickets nog niet digitaal? Niet alleen virtuele (data)-diensten, die over een kabeltje of via een radioverbinding kunnen lopen, maar juist de koppeling van levering en betaling via smart-cash, RFID, Wifi of uiteindelijk een betaalchip in je oorlel gooien de hele economie overhoop. Want wie heeft de macht, de leverancier van de “harde” zaken zoals benzine, kruideniersgoed, PC’s, degene die diensten verricht om dat aan elkaar te knopen of te onderhouden of komt uiteindelijk alle macht bij hen die de “geld”-lijn in hun macht hebben. 

Jaren geleden, toen Amsterdam het voortouw nam bij de verkoop van haar kabelnet aan wat later UPC werd, ging het niet om de televisie en radio, maar dat men de digitale ruggengraat van de toekomstige samenleving aan het verpatsen was en men de controle zou verliezen. Ik noemde toen met name de betaalfunctie, maar in 1995 was dat nog een te utopische gedachte, A2000 kreeg de kabel, werd UPC en ontpopte zich tot mediagigant van formaat met superwinsten uit die kabel. Ondertussen is men wel wakker geworden, komt er een eigenlijk overbodig extra glasnet in Amsterdam, maar zijn er meer kapers op de kust van de ultieme betaaloplossing. Want dat is de sleutelfunctie, uiteindelijk moet er geld (of tenminste veilige bitjes die iets dergelijks representeren) op tafel komen. En of die tafel nou in Amsterdam staat, op Togo of ergens in een supersatelliet way out in space, dat lijkt niet uit te maken, maar reken maar dat de minister van financiën zich daar druk over maakt. Uiteindelijk gaan copyrights en diensten het leeuwendeel van onze economie uitmaken (of doen dat al, welk deel van de Big Mac prijs is eigenlijk al virtueel?) en wie de geldstroom beheerst, heeft de macht. Willen de overheden daar grip op houden, dan hebben ze maar beperkt speelruimte, want virtueel geld is zo weg en ongrijpbaar geworden en er zijn altijd landen (zoals Nederland zelf) die graag een oogje toeknijpen of wat belastingvoordeeltjes opzetten voor wie zich half-virtueel hier vestigt. Ik heb het gevoel, dat de huidige praktijk van steeds verder gaande controle, opvragen van telefonie en internet-log bij de providers, het scannen van alle dataverkeer met zeer geavanceerde middelen etc. niet alleen bedoeld is om terroristen te vangen, maar uiteindelijk de primaire fiscale werktuigen zullen blijken. Big Brother moet ook globaliseren en gebruikt excuses als terrorisme en kinderporno om zoveel mogelijk dataverkeer te kunnen scannen. Het draait uiteindelijk om geld. De grote sprong voorwaarts van de kabelboeren laat op zich wachten, die zijn in de verdediging gedrongen door de opkomst van de draadloze communicatie en bieden dus naar omroep en internet nu ook maar mobiel aan. Maar is triple-play of multi-play wel de weg, of komt er van de andere kant, uit de wereld van de financiële dienstenaanbieders, een nieuw initiatief? Daar zitten de banken, de verzekeraars, de credit-card bedrijven, soms met erg goede connecties met de telecom-providers, die de bui zien hangen en hun terrein, het geldverkeer, willen beschermen. 

De Rabobank stapt nu in mobiel betalen. Je mobieltje wordt je bankpas (Rabo), op zich een handige stap en één waarvan je het nut direct begrijpt. Je telefoontje wordt je portemonnaie en dat is een aantrekkelijk perspectief. Volgens mij is dat ook Job’s visie, hij komt met een iPhone, maar omdat het hoofdproduct van Apple langzamerhand de muziekverkoop is, zal er een betaaloptie moeten komen om direct vanaf je iPhone te kunnen downloaden én betalen. En als dat eenmaal werkt, waarom dan ook niet je pizza, tramkaartje en belasting mobiel betalen? 

 

Archief oudere columns

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom