Notice: Undefined offset: 1 in /home/users/d/e/dealeb/www/phtdocs/columns.php on line 29
Luc Sala's columns • Dealer Info

 2008 status quo 

We gingen het jaar 2007 uit met in ieder geval zakelijk een gevarieerd beeld. Vanuit de retail klonken optimistische geluiden over goede kerstverkopen, maar tussen de regels door klonk ook wat angst, ging met niet te veel geloven in de eigen hype? TomTom, dat bijvoorbeeld  in de Dixons niet goed scoorde, kreeg op de beurs forse klappen. Misschien toevallig, maar net die week ging de Makro leuk doen met TomTom aanbiedingen. Leuk, mooi van de eigenlijk nog niet zo erg oude voorraad af, maar ook een klap in het gezicht van de retailer met nog onverkochte voorraden. Het is in onze branche een oud verhaal, die Makro als outlet, maar ook als arrogant signaal naar de branche. En dat terwijl ookTomTom hard bezig is van de PND doosjes over te stappen naar software op smartphones, inbouw in autosystemen en doorgroei naar car entertainment centrum. En de miljarden voor TeleAtlas moeten nog verdiend worden of geleend en als koersen tegenvallen, dan zijn emissies meestal ook geen succes. 

Arrogantie, wel een thema dit jaar. Gates treedt min of meer terug, gaf een quasi grappige afscheids-speech op de CES, maar had qua nieuws en grote visie niet veel meer te melden. Liefdadigheid en wanneer gaat die man nou eens in de politiek, centen zat en op zich een competente en aardige vent. Tenminste, dat was ie in de tijd dat we in de suite van Will Hearst in het Las Vegas van de NCCs nog wel een een biertje dronken en over MSX praatten op de nu historische insider parties met Dvorak, Pournelle, Philippe Kahn en wat toen nog revolutionaire jonge ondernemers waren. Ook toen af en toe een jamsessie, de manier waarop Gates dit jaar ook afscheid nam van Vegas, zij het nu met erg professionele hulp van  gitarist Slash. Gates kondigde, voor de zoveelste keer, weer een digitale revolutie aan, een tweede digitale tijdperk, dat vooral uit statistieken moest blijken en uit hoeveel mensen wel geen Vista, Xbox en Windows Mobile afnemer zijn. De gebruiker is het volgens ons, wel allemaal zat, die slikt ieder jaar zn portie digitale vooruitgang, ergert zich aan de bijkomende malware en communicatie overload, en zit echt niet te wachten op weer een grote digitale stap voorwaarts en nog meer quasi-contacten, ook al komt dat in een zogenaamd menselijker vorm, met spraakbesturingen en tactiele (aanraak) interfaces, zgn. surface computing, een soort handenarbeid voor creatieven op een aanraakscherm, en nog meer media-center concentratie. Weer wat meer (Diney/MGM) content via de Xbox, die steeds meer een IPTV set-top gaat worden, eigenlijk de huiskamer PC die de oude desktop niet is geworden. 

Het zit er in, dat de ster van collega pionier Steve Jobs nog verder gaat rijzen. Hij is de man die wel altijd met eigen ideeŽn kwam en zeker qua vorm en stijl veel meer spelbepalend was dan de eigenlijk vooral namakende en aanpassende Gates. Bill begon zijn carriŤre met het verkopen van paper-tapes met basic, niet van hemzelf, maakte zn grote stap met DOS voor de PC, ook niet van hemzelf of van Microsoft en Windows is toch eigenlijk niet meer dan našpen wat Apple met de Mac deed. Job wist Apple weer in beeld te krijgen, met de iPod en iTunes een nieuwe richting in te slaan en nu met de iPhone glanst Apple weer als vanouds. Met ook in de computers weer nieuw leven voor de Mac, die dan wel Intel-hybriede is geworden, maar nu in de VS toch mooi 8% marktaandeel wist te verwerven in de de kersttijd. Dat is significant, de Mac telt dus weer mee, tel je de de Unix-achtergrond van het (OSX) systeem mee naast de open source Linux/Ubuntu golf, dan is er dus wel degelijk een alternatief aan het groeien voor de venster-visie van Microsoft. Wat dat betreft groeit Vista maar langzaam, het is nu net boven de 10% gekomen. 

Blades veranderen beheeromgeving 

De migratie van server-hardware naar speciale ruimtes en speciale locaties, kwam op gang toen de behoefte aan breedbandige internetverbindingen duidelijk werd en men inzag dat beveiliging en beheerstaken beter ecentraal geregeld konden worden. Ook kleinere bedrijven en MKB huurden een plek bij een provider en bijvoorbeeld op de Kruisweg in Amsterdam stonden hele batterijen PCs te zoemen. Langzamerhand werden dat 19 racks en tegenwoordig gebruikt men steeds meer zgn. blades ofwel platte schuifcomputers met soms meerdere completer servers

Dat geeft ruimtebesparing, kabelbesparing, energiebesparing (PCs belasten langzamerhand het net bovenmatig) en ondertussen is ook het beheer van servers steeds eenvoudiger, en wordt dat  met WS2008 (Longhorn) volgend jaar ook weer wat makkelijker. Daarmee komt er ook een omgekeerde beweging op gang, want waarom die servers weer niet terughalen, ze nemen minder ruimte in en met adsl is er net-snelheid genoeg voor de meeste taken. Bovendien is de trend, dat de infrastructuur en beheerstaken dichter bij de feitelijke business-processen komen te liggen. De servers zijn niet meer bepalend voor de manier van werken, maar andersom, en als dat niet meer past, komen er extra servers voor taken als database beheer, mailservers en al die taken die meekomen met de hele werk/beheer op afstand trend en ook virtualisatie speelt steeds meer een rol. Daarmee verandert ook de taak, de fysieke locatie en het werkpatroon van de systeembeheerder, voor een deel kan die uitbesteed blijven, remote management is een standaard voorziening aan het worden, aan de andere kant krijgt de systeembeheerder weer duidelijker een rol in het hele bedrijfsgebeuren. 

Het einde van de desktop? 

Steeds meer laptops en notebooks, steeds minder desktop machines, hoe ver gaat dat? Nu meer dan 50% van de omzet in PCs in meenemers zit is de vraag hoe ver die trend zich doorzet. A. Bozzo van HP, als marktleider redelijk op de hoogte, stelde al dat de desktop niet verdwijnt, maar van vorm verandert. Meer multimedia en settops in de huiskamer, meer thin clients met rekken blades ofwel 19-inch platte systemen die het werk als server uitvoeren, meer vormfactoren dus naargelang de taak waar het om draait. Toch zit daar, voor de reselller en zelfbouwer wel een gevaarlijke boodschap in, want heeft het nog zin te investeren in assemblage. Dat wordt toch al steeds moeilijker, meer eisen (CE/straling) en gedoe, en zelf notebooks in elkaar gaan zetten is toch wel een stap te ver. Notebooks zijn in principe dozenverkopen, en heb je daarvoor een dure PC-dealer nodig, dat kan ook via de discounters of internet. Het langzaam terugvallen van de desktop afzet is dus versterkt merkbaar bij de assemblage, die neemt op dit moemnt sterk af. Niet leuk voor b.v. Intel, dat wereldwijd wel leuk meeloopt met de afzet van PCs en notebooks, maar lokaal moeten er natuurlijk ook chips en moederborden verkocht worden, dat is het bestaans recht van de nationale organisaties. Die doen erg hun best, maar hebben dus het tij wat tegen en ook AMD doet natuurlijk mee in die markt. 

De voordelen van de desktop zijn duidelijk, namelijk ergonomisch comfort, keuze in toetsenbord, scherm en muis, makkelijker koelen en dus snellere en krachtiger chips kunnen gebruiken, minder eisen qua schokbestendigheid aan onderdelen en meer keuze en flexibiliteit qua componenten en natuurlijk, een veel veiliger systeem qua diefstal, verlies, etc. Voorheen was ook de prijs een punt, maar door de massale productie en zelfs overproductie is dat prijsverschil veel minder geworden. Daarmee is voor de power-user de keuze van een desktop nog steeds logisch en gaan we in kantoren etc. echt niet iedereen aan de notebook zien. Mensen die telewerken en daarom maar hun notebook meeslepen lopen na een tijdje toch wel op tegen de bezwaren qua snelheid, vermogen en ergonomie en steeds maar weer passwords, vingerscans en andere beveiligende maatregelen gaan ook irriteren. Een verstandige organisatie, die beseft hoe duur RSI-gevallen kunnen worden, stelt ook wel richtlijnen op om onnodig gebruik van ergonomisch gezien substandaard machines te voorkomen. Natuurlijk, een extra keyboard, zon opzetding, ander beeldscherm, maar hoeveel lost dat echt op? En de notebook/laptop onderverdelen in een paar lagen, dus losse extra batterijlaag, losse optische drive laag, het oogt leuk, maar betekent nog meer rommel meeslepen naast die verrekte voeding, de losse muis etc.De desktop dus toe aan herwaardering? Het zou een interessant onderzoek zijn om uit te vinden of de prijs van een notebook en het daarmee samenhangende statusgevoel niet een van de redenen is, waarom veel werknemers liever zon ding hebben, dan tel je mee, je bent een mobiele professional! 

 

Archief oudere columns

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom