Notice: Undefined offset: 1 in /home/users/d/e/dealeb/www/phtdocs/columns.php on line 29
Luc Sala's columns • Dealer Info

Convergentie: tot hoever?  mei 2008 

Er is veel aandacht voor convergentie, ondertussen weet iedereen dat dat draait om het naar elkaar toegroeien van CE, ICT, van witgoed, grijdgoed, bruingoed en daar nog eens een schep professionele ICT en dienstverlening overheen. Betalen via het net, via een RFID chip, je ijskast op afstand ontdooien, je kinderen in de gaten houden via een webcam en de TV van de buren, het kan of gaat kunnen, en de retailer/reseller ziet het misschien met angst en beven aan. 

Want ging de hele fotovakhandel niet onderuit door die convergentie, misten we de mobiele golf niet als vakhandel, waarom dan die convergentie zien als een kans? 

Hieronder probeer ik een paar trendlijnen aan te geven, welke factoren spelen mee in die convergentie-trend en de steeds verdergaande digitalisering van ons bestaan. 

Het klinkt allemaal leuk, de techniek, de applicaties, de markten, alles schuift in en door elkaar. Dat gaat veel verder dan PC en TV die samenkomen op de huisbuis, allerlei diensten en taken lopen al door elkaar heen. Triple play, multi-play, omni-play, het kan niet op, bandbreedte wordt goedkoper. Televisie, telefonie, internet, VoIP, IPTV, downloaden van content in allerlei vormen wie bestelt zn vliegtickets nog niet digitaal? Niet alleen virtuele (data)-diensten, die over een kabeltje of via een radioverbinding kunnen lopen, maar juist de koppeling van levering en betaling via smart-cash, RFID, Wifi of uiteindelijk een betaalchip in je oorlel gooien ogenschijnlijk de hele economie overhoop. Want wie heeft de macht, de leverancier van de harde zaken zoals benzine, kruideniersgoed, PCs, degene die diensten verricht om dat aan elkaar te knopen of te onderhouden of komt uiteindelijk alle macht bij hen die de geld-lijn in hun macht hebben, het betaal model. Welke winkelier haat niet die credit-card percentages, en nu blijkt dat ook pay-pal c.s. al een flink deel van je winst incasseren. 

Welke backbone 

De vraag is wat de backbone, de digitale ruggengraat,  van de convergentie gaat worden, want alles met alles laten communiceren lijkt simpel, maar over wat, over welk medium en dus onder wiens invloed of tegen wiens percentage. Door de lucht, via satelliet of toch de kabel of het oude koper. ADSL groeit in capaciteit, maar ook 3G mobiel wordt langzaam breedband, maar de vraag is of er bandbreedte genoeg is, de ether is al aardig vol en allemaal de hele dag mobiel televisie kijken vraagt nogal wat. Dat kan in een multi-cast omroep aanpak, zoals het digitenne model of DVB-H, maar er is zeker ook vraag naar het uni-cast download model, met video-on-demand. Voorlopig levert dat laatste nog leuk dataverkeer op, dus maken de operators weinig haast met DVB-H, al is dat nu een soort Europese standaard. Er wordt van alle kanten geprobeerd om die convergentie-backbone te maken, glasvezel is maar een van die pogingen en zelfs al lijkt glas-tot-de-deur aantrekkelijk, er zijn alternatieven zoals supersnel LTE mobiel en WiMax. Het onderscheid tussen omroep en one-on-one vervaagt, meer en meer wordt alles aan alles gekoppeld, die convergentie gaat onverminderd door, ook al zijn er tegenvallers zoals dat mobiele televisie niet echt van de grond komt. 

Betaalfunctie 

Een van de belangrijkste functies, misschien wel de power applicatie, is de ultieme betaaloplossing. Want dat is de sleutelfunctie, uiteindelijk moet er geld (of tenminste veilige bitjes die iets dergelijks representeren) op tafel komen. En of die tafel nou in Amsterdam staat, op Togo of ergens in een supersatelliet way out in space, dat lijkt niet uit te maken, maar reken maar dat de minister van financiŽn zich daar druk over maakt (en dat ook het criminele milieu meedenkt). Uiteindelijk gaan copyrights en diensten het leeuwendeel van onze economie uitmaken (of doen dat al, welk deel van de Big Mac prijs is al promotie en marketing, en dsu eigenlijk virtueel?) en wie de geldstroom beheerst, heeft de macht. Willen de overheden daar grip op houden, dan hebben ze maar beperkt speelruimte, want virtueel geld is zo weg en ongrijpbaar geworden en er zijn altijd landen (zoals Nederland zelf) die graag een oogje toeknijpen of wat belastingvoordeeltjes opzetten voor wie zich half-virtueel hier vestigt. Ik heb het gevoel, dat de huidige praktijk van steeds verder gaande controle, opvragen van telefonie en internet-log bij de providers, het scannen van alle dataverkeer met zeer geavanceerde middelen etc. niet alleen bedoeld is om terroristen te vangen, maar uiteindelijk de primaire fiscale werktuigen zullen blijken.  

Big Brother moet ook globaliseren en gebruikt excuses als terrorisme en kinderporno om zoveel mogelijk dataverkeer en zelfs telefoongesprekken te kunnen scannen. Het draait uiteindelijk om geld. De banken, de verzekeraars, de credit-card bedrijven, soms met erg goede connecties met de telecom-providers, zien die bui wel hangen enwillen hun terrein, het internationale en deels nog ongrijpbare geldverkeer, beschermen. Openheid is de pest voor al die geldmachientjes, dat blijkt wel nu de sub-prime crisis het publiek bewust maakt van de slimmigheidjes die banken en financiŽle organisaties gebruiken om klanten te winnen. 

De trend is duidelijk, je telefoontje wordt je portemonnaie en dat is een aantrekkelijk perspectief voor de operators, maar ook voor iedereen die het moet hebben van impulsaankopen. Volgens mij is dat ook Jobs visie, hij komt met een iPhone, maar omdat het hoofdproduct van Apple langzamerhand de muziekverkoop is, zal er een betaaloptie moeten komen om direct vanaf je iPhone te kunnen downloaden ťn betalen. En als dat eenmaal werkt, waarom dan ook niet je pizza, tramkaartje en belasting mobiel betalen? 

 

Archief oudere columns

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom